Waar in de rest van Nederland huizen verzakken, verzakt in Flevoland alleen de tuin

FLEVOLAND • Vr 1 maart 2024 | 13:37 • Vrijdag 1 maart 2024 | 13:37

De funderingscrisis in Nederland gaat grotendeels aan Flevoland voorbij. Dat blijkt uit de Klimaateffectatlas, waarin ook onze provincie is meegenomen. Op een aantal plekken is er wel sprake van paalrot, maar het risico hierop is zeer laag. Mogelijk is er wel sprake van verzakking in het gebied rondom de Maximacentrale in Lelystad, bij Flevokust Haven.

"Veel gebouwen in Nederland zijn gebouwd op instabiele bodem. Daarom krijgen naar verwachting meer dan 400.000 panden in Nederland funderingsschade", zegt de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. Volgens de kaarten betreft dit vooral Zeeland, Noord-Holland en Friesland.

In Flevoland is het probleem precies omgekeerd. Door de aanleg van de polder op zeebodem verzakken hier juist tuinen, straten en akkers en niet zozeer de huizen. Het inklinken, zoals dat wordt genoemd, wordt beïnvloed door de samenstelling van de bodem, maar ook door het peil van het grondwater. Op een aantal plekken in Lelystad, Dronten en in Noordoostpolder verzakt de grond extra snel.

Het tempo en de mate van bodemdaling kunnen grote gevolgen hebben voor waar gebouwd en geboerd kan worden in Flevoland. Waterschap Zuiderzeeland gaf eind vorig jaar aan dat door bodemdaling misschien niet meer overal landbouw mogelijk is in Flevoland.

Maximacentrale in gevaar?
De Maximacentrale staat in het gebied waar mogelijk sprake is van verzakking. Toch is de centrale zelf niet in gevaar, laat een woordvoerder weten. De centrale staat namelijk op een kunstmatig eiland dat bij de aanleg van de polder is aangelegd met enorm veel heipalen. In 2008 is met de bouw van de nieuwe huidige centrale ook nog extra versteviging aangebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel