Ideeën voor alcoholvrije tienerfeestjes zijn welkom, gemeente Urk wil 2 ton vrijmaken

URK • Zo 3 maart 2024 | 8:02 • Zondag 3 maart 2024 | 8:02

Nieuwe initiatieven voor jongeren tussen de veertien en achttien jaar oud om uit te kunnen gaan. De gemeente Urk wil daar dit jaar 200.000 euro beschikbaar voor stellen.

Een deel van de Urker tieners gaat momenteel al uit op de verschillende bedrijventerreinen, maar het beleid voor illegale barretjes en zogenoemde jeugdhonken gaat dit jaar op de schop.

Dat brengt volgens de gemeente een grote verandering met zich mee: "Met de implementatie van het nieuwe honkenbeleid en het beter hanteren van leeftijdsgrenzen in het uitgaansleven, verdwijnen er 'uitgaansmogelijkheden' voor jongeren tussen 14 en 18 jaar." Het is de bedoeling dat in het alternatieve uitgaanscircuit op de bedrijventerrein na 1 augustus van dit jaar niemand onder de 18 meer binnenkomt.

Dronken tieners
Onder de oude voorwaarden werd bezoek van 16- en 17-jarigen nog toegestaan, en alcoholgebruik door deze leeftijdsgroepen werd niet expliciet verboden. Dat er ook dronken kinderen van 14 en 15 jaar rondliepen was geen uitzondering, bleek nog tijdens de afgelopen jaarwisseling.

Volgens de gemeente Urk is er in het dorp behoefte aan aansprekende, verantwoorde uitgaansinitiatieven voor tieners mét toezicht. Voormalig burgemeester Cees van den Bos ging dan ook veelvuldig met jongeren in gesprek over uitgaan op Urk.

Lees ook: Burgemeester Urk wil jongeren spreken over uitgaan: 'Yo, ik wil met je praten'

Financiële prikkel
De twee ton die beschikbaar moet komen, zou een financiële prikkel kunnen zijn voor initiatiefnemers, denkt het college van B en W. Het beseft dat initiatieven voor deze doelgroepen normaal gesproken niet winstgevend zijn. Het geld kan dan een aanvulling zijn voor een ondernemer om de kosten te dekken.

Tussen 2012 en 2014 was er op Urk al een initiatief voor tieners om alcoholvrij uit te kunnen gaan. Struners van Zodrekt bood de ruimte voor honderden jongeren om het stappen op een veilige manier te ontdekken. Door teruglopende bezoekersaantallen, gebrek aan ruimte en geldtekort stierf het initiatief een stille dood.

Positieve impact nodig
De gemeente wil nu een aantal voorwaarden stellen aan de subsidie. Zo moet een initiatief op Urk plaatsvinden en een openbaar karakter hebben. Het moet daarnaast een positieve impact hebben op de plannen van de gemeente voor veilig uitgaan.

Lees ook: 'Nieuwe uitgaanscultuur nodig op Urk, huidige situatie onhoudbaar'

Het voorstel om twee ton beschikbaar te stellen wordt dinsdagavond besproken in de gemeenteraad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel