Bol.com mag van Raad van State bouwen in Lelystad, buurbedrijf haalt geen gelijk

LELYSTAD • Di 5 maart 2024 | 11:56 • Dinsdag 5 maart 2024 | 11:56

Een gepland distributiecentrum van Bol.com in Lelystad vormt geen belemmering voor de uitbreidingsplannen van het metaalbedrijf 3D Metal Forming. Dat heeft de Raad van State bepaald, in een zaak die door het metaalbedrijf was aangespannen.

Volgens de hoogste bestuursrechter is de uitbreiding van 3D Metal Forming nog steeds mogelijk, maar moet het bedrijf zijn terrein dan wel anders indelen.

Het distributiecentrum van Bol.com moet verrijzen op bedrijventerrein Flevokust, op een stuk grond naast het metaalbedrijf.

3D Metal Forming was tien jaar geleden de eerste onderneming die zich op Flevokust vestigde en koos die plek destijds omdat er in de wijde omgeving geen woning, of andere kwetsbare bebouwing staat.

Lees ook: Airbus-leverancier wil Bol.com niet pal naast zich: 'Zit ons in de weg'

Explosieven
Het bedrijf gebruikt explosieven om stukken metaal in bijzondere vormen te buigen en sleepte in 2022 een contract met Airbus in de wacht voor de levering van vliegtuigonderdelen.

Om dat werk te kunnen doen, wil 3D Metal Forming aan de westkant van zijn terrein zo'n 15 opslagbunkers voor explosieven bouwen. Maar die bunkers kunnen er niet meer komen, als Bol.com pal ernaast een groot distributiecentrum bouwt.

'Bunkers kunnen op andere plek'
De Raad van State bepaalde maandag dat er op het terrein van 3D Metal Forming genoeg ruimte is om de bunkers op een andere plek te bouwen. Het bedrijf wil dat niet, omdat er dan onnodig ver met explosieven over het terrein moet worden gereden. Maar de Raad van State vindt dat het bedrijf niet goed genoeg heeft uitgelegd waarom dat erg is.

Het metaalbedrijf stelde verder dat de uitbreidingsplannen al lange tijd bekend waren. De gemeenteraad had daarom nooit mogen instemmen met de komst van Bol.com naar Flevokust.

Maar volgens de Raad van State heeft het metaalbedrijf niet duidelijk genoeg gemeld dat er 15 opslagbunkers aan de westkant zouden komen. De gemeenteraad wist hier daarom niets van.

Bol.com start niet onmiddellijk met bouwen
Uit de uitspraak van de Raad van State valt op te maken dat Bol.com niet op korte termijn gaat bouwen. De populaire internetwinkel verwacht pas over 14 maanden een aanvraag voor de bouw te zullen indienen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel