'Flevoland is helemaal niet zo aantrekkelijk voor de wolf'

FLEVOLAND • Wo 13 maart 2024 | 14:18 • Woensdag 13 maart 2024 | 14:18

Schapenhouders in Dronten en Swifterbant zijn er zeker van: hun schapen zijn in de afgelopen dagen doodgebeten door een wolf. In totaal zijn er meerdere dieren dood gevonden, aan de Tarpanweg in Swifterbant en aan de Reveweg in Dronten. Maar uiteindelijk moet DNA-onderzoek uitwijzen of het daadwerkelijk om een wolf gaat.

De kans dat de dieren zich in Flevoland gaan vestigen, lijkt niet groot. Dat zegt Glenn Lelieveld, coördinator Wolvenmeldpunt bij de Zoogdiervereniging. "Tot nu toe is de wolf onze provincie altijd doorgetrokken." Volgens Lelieveld zijn dat vaak verdwaalde eenlingen.

Niet aantrekkelijk
Flevoland is niet aantrekkelijk voor wolven om te blijven, ondanks dat hier voldoende voedsel te vinden is. "Wolven willen zich vestigen op een rustige plek met een zanderige ondergrond. In de polder zijn weinig van zulke plekjes."

Gelijktijdig sluit hij niet uit dat de wolf zich in de provincie vestigt. "Er zijn echt wel grote delen van Flevoland die rustig zijn, dus ik verwacht dat wolven daar kunnen leven maar ik ben benieuwd waar ze hun kerngebied dan vestigen."

"Eén zwaluw maakt nog geen zomer, dus één beeld van een wolf maakt het nog geen territorium. We moeten komend half jaar afwachten." Lelieveld zegt samen met boswachters in de gaten te houden wat de wolf gaat doen en of hij in het gebied blijft.

Natuurgebied de Oostvaardersplassen lijkt wel ideaal voor de wolf om zich te vestigen. "Maar wolven hebben geen kaart en weten niet dat die Oostvaardersplassen daar liggen."

A6 is barrière
Als wolven in de provincie opduiken, is dat meestal ten oosten van de A6. Die snelweg vormt volgens Lelieveld een soort landschappelijke barrière, waardoor het dier niet in het natuurgebied terechtkomt en de provincie weer verlaat.

Mochten mensen de wolf nou tegenkomen, dan raadt Lelieveld hen aan rustig te blijven en vooral te genieten. "Wolven zijn vluchtdieren, meestal willen ze gewoon de situatie verlaten."

ANP
Verder onderzoek
Naar aanleiding van de dode schapen in Swifterbant en Dronten wordt er DNA-onderzoek gedaan door BIJ12. Dat is een organisatie dat een aantal taken uitvoert namens alle provincies. Onder meer het monitoren van het aantal wolven in Nederland en BIJ12 zorgt ook dat veehouders een schadevergoeding krijgen.

Welk roofdier verantwoordelijk is voor de dood van de schapen, wordt door een onafhankelijk persoon onderzocht, legde Christian Jansen van de organisatie eerder uit: "Die inspecteert de bijtwonden en zoekt naar sporen van pootafdrukken, haren en drollen." Verder wordt er dus gezocht naar DNA van het roofdier.

De onderzoeksresultaten gaan vervolgens naar de Wageningen Universiteit. Deze stelt vervolgens vast om welke diersoort het gaat. "Maar het kan ook voorkomen dat dat geen resultaat oplevert. Dan kijken we op basis van de andere gegevens of het waarschijnlijk is dat het om een wolf gaat." Dat onderzoek kan tot drie maanden duren.

Schadevergoeding
Veehouders in Flevoland hebben recht op een schadevergoeding, als hun dieren inderdaad door toedoen van een wolf zijn doodgegaan. "Wij vragen altijd om vermoedelijke wolvenschade zo snel mogelijk te melden. Het liefst met beeldmateriaal," zegt Jansen. "Op basis daarvan gaan we kijken of er verder onderzoek nodig is."

Het bepalen van de waarde van gedode en gewonde schapen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt er onder meer gekeken naar het ras, geslacht, of het bedrijf biologisch is en of het dier gezond was.

Maar de schapen kunnen ook door een ander roofdier zijn aangevallen: "Een Saarlooswolfhond of een Tsjecho-Slowaakse wolfshond kan ook grote afstanden afleggen en schapen doodbijten."

Hoeveel schapen zijn er inmiddels doodgebeten?
In het weiland aan de Tarpanweg in Swifterbant vonden zaterdag vijf schapen de dood. Dinsdag werden vier dode schapen gevonden bij een schapenhouderij aan de Reveweg in Dronten. Twee schapen waren er zo slecht aan toe dat ze afgemaakt moesten worden. Woensdag werden aan de Tarpanweg van dezelfde schapenhouder opnieuw drie dode schapen gevonden. In totaal zijn 14 schapen het slachtoffer geworden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel