Stadsjutter Jim geeft oude spullen Floriade een tweede leven

ALMERE • Do 14 maart 2024 | 7:33 • Donderdag 14 maart 2024 | 7:33

Van oude kozijnen tot gebruikte vloerdelen. Jim van der Wardt van Stadsjutters Almere neemt ze mee om ze een tweede leven te geven. En dat valt op: de Almeerder heeft de KringLogo-prijs voor het meest circulaire burgerinitiatief van Flevoland gewonnen.

"We wonen in een opgedroogde zee, dus eigenlijk zijn we ingepolderde strandjutters", zegt hij over het bijzondere initiatief. "Het is echt iets wat je met veel mensen moet doen, dus we roepen mensen op om ons te helpen."

Spullen oogsten
Jim ging een paar jaar geleden van start en heeft al van alles meegesleept naar zijn opslagruimte in een oude koeienstal aan de Ibisweg in Zeewolde. "Het komt overal vandaan. Van scholen, bedrijven en ook de straat. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het. We hebben ook een aantal paviljoens van de Floriade geoogst. Zoals een balie uit het Duitse paviljoen."

Volgens Jim is zijn initiatief steeds bekender onder de inwoners van Almere: "Het is aardig rondgegaan dat we die spullen verzamelen en dat we er mooie dingen mee doen. Almere wil een stad zonder afval zijn en daar helpt dit bij, dus worden we hierin door de gemeente gesteund."

Massief hout
De loods van Jim puilt inmiddels uit van de spullen dus hij moet keuzes maken wat nog wel of niet hergebruikt kan worden. "We richten ons nu meer op massief hout, want daar kunnen we meer mee."

Mensen die spullen hebben kunnen iets ruilen of ervoor betalen. "We kijken hoe we elkaar kunnen helpen", zegt Jim hierover. Het geld voor de huur voor zijn loods komt van partijen die budget hebben om aankopen te doen.

De KringLogo-prijs is aan Jim uitgereikt tijdens de Week van de Circulaire Economie. Directeur Vera Dam van Natuur en Milieufederatie Flevoland over de winnaar: "Vergeten voorwerpen krijgen op deze manier een nieuwe betekenis, en de Stadjutters veranderen onze kijk op afval en mogelijkheden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel