Dit zijn de veranderingen in de nieuwe dienstregeling van EBS

FLEVOLAND • Di 26 maart 2024 | 23:43 • Dinsdag 26 maart 2024 | 23:43

Busvervoerder EBS heeft de nieuwe dienstregeling bekendgemaakt. Vooral de verbinding met Urk wordt minder, want de snelle bus tussen Kampen en Urk vervalt. Ook komen de stadlijnen 11 en 13 te vervallen in Lelystad. De dienstregeling moet in gaan op 14 april.

Door het vervallen van de bus op Urk zijn reizigers in plaats van in 36 minuten, straks in een klein uur in Kampen. Ook inwoners van Nagele en Ens moeten door deze wijziging omreizen. Wel gaat buslijn 214 ook bij de halte Nagele-Domineesweg stoppen, waardoor er meer reismogelijkheden ontstaan.

De plannen lijken op de gelekte dienstregeling die Omroep Flevoland eerder in handen kreeg, wel zijn er op detailniveau verschillen.

Meer veranderingen
Andere veranderingen zijn er op de lijn 216 tussen Harderwijk en Almere. Daar rijdt de bus tussen 09:00 uur en 12:00 uur maar één keer per uur. Lijn 207 vanuit Harderwijk naar Batavia Stad wordt opgeknipt. Die lijn loopt straks alleen nog naar Lelystad Centrum. Daar moeten reizigers overstappen naar de nieuwe lijn 3 die tussen Lelystad Centrum en Batavia Stad gaat rijden.

Lijn 207 gaat vanaf 14 april ook niet meer via het ziekenhuis rijden, maar via de Middendreef en Larserdreef. Zo moet vertraging worden voorkomen.

Lees ook: Kon EBS de problemen in het busvervoer echt niet zien aankomen?

Tussen Dronten en Harderwijk
Ook lijn 147 wordt opgeknipt. De lijn tussen Dronten, Harderwijk en Barneveld wordt gesplitst in Harderwijk. Reizigers vanuit Dronten moeten straks dus overstappen in Harderwijk als ze naar Barneveld willen. Ook zal de lijn beter aansluiten op de treinen in Dronten en Harderwijk.

Lijn 144 tussen Harderwijk en Zeewolde gaat op weekdagen in de avond een uurdienst rijden. De eerste ritten van lijn 141 tussen Urk en Emmeloord vervallen. Lijn 77 tussen Emmeloord en Lemmer wijzigt niet, wel worden er andere voertuigen ingezet. Op drukke ritten touringcars, tijdens rustige uren 8-persoonsbussen.

Lelystad
Naast het verdwijnen van twee lijnen in Lelystad, gaan er op verschillende andere lijnen ook minder bussen rijden. Het gaat om lijn 5 en 7. Bij lijn 5 gaan er in de daluren minder bussen rijden. Ook bij lijn zeven zijn er minder bussen in de daluren, maar ook in de avonduren.

Er zitten ook verbeteringen in de dienstregeling. Zo gaat bus 218 uit Urk beter aansluiten op de treintijden in Lelystad.

Afschaling aangekondigd
Dat er een afgeschaalde dienstregeling zou komen was al eerder aangekondigd. Die aanpassingen zijn nodig, omdat er op dit moment veel bussen uitvallen vanwege een personeelstekort. De provincie gaat daarom boetes opleggen. Om te zorgen dat de dienstregeling betrouwbaarder wordt is op dit moment de enige optie om minder busritten in te plannen, want EBS heeft simpelweg te weinig chauffeurs.

Maarten Spaargaren van EBS bevestigt dat de start op z'n zachtst gezegd niet vlekkeloos verlopen is. "We hebben daarmee onze reizigers tekortgedaan, en daar baal ik enorm van. We willen en moeten deze problemen oplossen." De nieuwe dienstregeling moet volgens de vervoerder er voor zorgen dat er 'veel minder' ritten gaan uitvallen vanaf de 14de.

Lees ook: Topman EBS baalt en gaat door het stof, excuses aan reizigers, personeel en provincie

Personeelsproblemen nog niet opgelost
Ondanks de aanpassingen aan de dienstregeling is er nog steeds een personeelstekort bij EBS. Volgens een woordvoerder worden er elke maand nieuwe mensen aangenomen en opgeleid tot buschauffeur. Dat betekent alleen niet dat de chauffeurs direct met de bus kunnen gaan rijden.

Volgens de woordvoerder verbetert het personeelsprobleem langzaam. Hij benadrukt dat bij buslijnen waar nu in geschrapt wordt, de wijzigingen niet permanent zijn en dat ze worden teruggedraaid als er weer voldoende personeel is.

Rover: Niet de gewenste oplossing
Volgens Misja Speur van Rover is deze nieuwe dienstregeling niet helemaal de oplossing waarop Rover zit te wachten. De reizigersorganisatie ziet liever dat de officiële dienstregeling zoals die in de aanbesteding staat wordt gereden, maar begrijpt dat er personeelstekorten zijn en dat dat moet worden opgelost.

De reizigersorganisatie vindt het jammer dat er in sommige lijnen wordt gesneden. Zo wordt de rechtstreekse bus van Kampen naar Urk geschrapt. In de avonduren rijdt er een kleinere bus in Noordoostpolder. Volgens Rover is het maar afwachten of iedereen dan inderdaad nog mee kan. Ze twijfelen over deze oplossing.

Rover vindt het tegenvallen dat bepaalde dingen in de aanbesteding waren gepresenteerd als oplossing en nu weer geschrapt worden. Ook wordt er nog niet duidelijk gecommuniceerd op de website van RRReis dat de dienstregeling op 14 april verandert, terwijl Rover dit wel van de busmaatschappij had gevraagd.

Volgens Speur is er wel wat gedaan met de feedback van de reizigersorganisatie op de wijziging van de dienstregeling. Zo rijden er meer bussen in de avonduren tussen Harderwijk en Zeewolde, blijft bus 77 rijden, maar dan met kleinere bussen, en zijn er tussen Almere en Zeewolde minder busritten geschrapt dan gepland was.

December weer terug
De dienstregeling duurt in principe tot december 2024. Dan moet EBS weer voldoende buschauffeurs hebben om de huidige dienstregeling te rijden. Volgens EBS ligt de aanwas voor de benodigde nieuwe chauffeurs om die dienstregeling te rijden op schema.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel