Waar komen alle eieren vandaan met Pasen?

FLEVOLAND • Zo 31 maart 2024 | 8:00 • Zondag 31 maart 2024 | 8:00

Tientallen miljoenen eieren worden er dit weekend gegeten in Nederland. Een deel van die eieren komt uit Flevoland. Maar hoe zorgen bedrijven er eigenlijk voor dat er met Pasen genoeg eieren zijn terwijl kippen er niet ineens meer leggen?

Dat er veel eieren gegeten worden met Pasen merkt Ard van der Weele, hij is eigenaar van een legpluimveebedrijf in Lelystad. Hij verkoopt zijn eieren aan de groothandel, maar heeft ook een automaat. Bij die automaat gaat het hard: "Het is nu heel druk, wij verkopen dubbel zoveel als normaal."

Zes eieren per week
De kippen van Van der Weele leggen gemiddeld zes eieren per week. Het precieze aantal heeft volgens Van der Weele te maken met de leeftijd van de kippen. "Hoe jonger ze zijn, hoe meer eieren ze leggen. Dan zitten ze wel heel dicht tegen de zeven aan."

Hij houdt op verschillende manieren rekening met Pasen. Zo zorgt hij ervoor dat in de aanloop naar het feestpaasweekend zijn stallen niet leeg heeft staan. Om de 18 maanden wisselt hij namelijk van kippen, omdat na die periode de kwaliteit minder wordt. Die kippen worden dan een 'soepkip'.

Wisselen pas na feest
Dat wisselen van de stal regelt hij zo dat het niet met Pasen gebeurt. Ook vlak voor die tijd wil hij niet wisselen, want voordat de kippen eieren leggen die groot genoeg zijn, is hij een paar weken verder.

Overigens houdt Van der Weele niet alleen rekening met Pasen maar ook met Kerstmis. Tijdens die feestdagen is de piek wel iets minder groot, maar is er nog steeds veel meer vraag. Bij beide feestdagen gaan er ook minder eieren naar de groothandel, zodat hij bij de eierautomaat niemand teleur hoeft te stellen.

Groothandel
Maar hoe doen ze dat dan bij de groothandel? Daar hebben ze toch ook genoeg eieren nodig om alle Nederlanders en andere bedrijven die eieren nodig hebben te voorzien? Peter van Horne, van de Wageningen Universiteit, is econoom pluimveehouderij. Volgens hem kun je op nog meer plekken schuiven.

"Zestig procent van de eieren komt in de supermarkt terecht, die zijn bedoeld voor consumptie", legt hij uit. "De andere veertig procent wordt gebruikt als poeder in de industrie. Daar worden dan bijvoorbeeld sauzen of cake van gemaakt."

In de weken voor Pasen gebruikt de industrie dan meer voorraden en gaan de eieren meer naar de supermarkt. Na Pasen is er vaak een dip. Dan worden er weer minder eieren gevraagd. En kunnen er weer meer eieren naar de industrie toe.

"Als wij wat meer eieren eten, dan is het jammer voor de Duitsers."

— Peter van Horne, econoom pluimveehouderij
Minder eieren voor Duitsland
Ook valt er te sturen met de export van eieren. Een heel groot deel van de eieren gaat naar het buitenland en dan vooral naar Duitsland. "Daar kun je ook wat mee schuiven. Dus als wij wat meer eieren eten, dan is het jammer voor de Duitsers."

Daarnaast kan er ook nog naar de houdbaarheid gekeken worden. Eieren zijn tussen de vier en zes weken houdbaar. Dus daar is volgens Van Horne ook nog ruimte.

Tekort?
En wat gebeurt er als we allemaal een extra ei gaan eten met Pasen, is er dan een tekort? Dat verwacht de expert niet. "Als er een crisis is, vogelgriep bijvoorbeeld, toen waren er een paar keer lege schapen. Maar normaal gesproken kan de handel hiermee dealen."

De periode waarin naar extra eieren wordt gevraagd, is ook niet erg lang, zegt Van Horen. "Het gaat om de twee weken voor Pasen." En in die tijd lukt het de verschillende partijen volgens hem prima om de schappen 'bomvol' te krijgen.

Hoeveel eieren levert Flevoland?
Het is niet bekend hoeveel eieren er precies uit Flevoland komen. Wel heeft het CBS cijfers over het aantal leghennen dat in Flevoland woont. Na Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel, komt Flevoland op de vijfde plek. In Flevoland gaat het om 1,8 miljoen kippen. Dieren van particulieren zijn niet in de cijfers meegenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel