Staatssecretaris mag zich niet bemoeien met klachten over busbedrijf EBS

FLEVOLAND • Di 2 april 2024 | 16:50 • Dinsdag 2 april 2024 | 16:50

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat geen onderzoek doen naar klachten van het personeel en vakbonden over busbedrijf EBS.

Heijnen zegt dat zij hiertoe niet bevoegd is, omdat de provincies verantwoordelijk zijn voor de afspraken met regionale vervoerders. Dat antwoordt de staatssecretaris op vragen van SP-Kamerlid Bart van Kent.

Volgens Van Kent hebben de vakbonden en personeelsleden van EBS in verschillende regio's veel klachten over het bedrijf over onder meer personeelstekorten en werkomstandigheden. Het Kamerlid vroeg om een onderzoek, waarin de klagers anoniem hun opmerkingen kwijt kunnen.

De staatssecretaris mag dit onderzoek dus niet doen, maar zegt toe dat ze in gesprekken met de vervoerders, provincies en Nationaal Openbaar Vervoerberaad zal blijven aandringen op voldoende personeel.

Het is Heijnen een doorn in het oog dat de vervoerders door tekorten en ziekte hun dienstregeling hebben moeten inkrimpen.

Ingekrompen dienstregeling
Zoals eerder gemeld, gaat EBS vanaf 14 april in Flevoland, Overijssel en Gelderland met een ingekrompen dienstregeling rijden.

Volgens Heijnen viel begin dit jaar 11 tot 13 procent van de busritten in Flevoland uit door met name personeelstekorten. Ook waren er storingen aan de elektrische bussen, maar die zijn nu nagenoeg verholpen.

Boetes
Staatssecretaris Heijnen meldt aan de Kamer dat Flevoland, Gelderland en Overijssel zich nog beraden op boetes aan EBS. Afgelopen woensdag meldde Gedeputeerde Jan de Reus dat hiertoe inmiddels was besloten, omdat het bedrijf de afspraken in het contract niet is nagekomen.

Hoe hoog de boetes zijn, is niet bekend. Eerder sprak De Reus over "tienduizenden tot honderdduizenden euro's."

Eigen vervoersbedrijf
De staatsecretaris is evenmin van plan om met de provincies te gaan bespreken of zij zelf verantwoordelijk kunnen worden voor het busvervoer. GroenLinks-PvdA-Kamerlid De Hoop heeft hierover een eigen wetsvoorstel in voorbereiding.

In een reactie hierop zei Gedeputeerde De Reus recent dat Flevoland er niets in ziet om een eigen vervoersbedrijf op te richten. Dat is veel te duur en vraagt kennis die de provincie niet in huis heeft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel