Provincies zien niets in wetsvoorstel voor eigen OV-bedrijven

FLEVOLAND • Do 21 maart 2024 | 11:16 • Donderdag 21 maart 2024 | 11:16

Als alle provincies eigen bedrijven voor het openbaar vervoer gaan oprichten, wordt er op ongeveer twaalf plekken opnieuw een wiel uitgevonden. Dat zegt Flevolandse gedeputeerde Jan de Reus tegen het magazine OVPro. Ook de andere provincies zien het opzetten van eigen OV-bedrijven niet zitten.

Nu is het nog zo dat provincies zelf beslissen welk bedrijf het streekvervoer gaat regelen. De Tweede Kamerfracties van het NSC en GroenLinks-PvdA hadden een wetsvoorstel gemaakt om die aanbestedingsverplichting voor de provincies te schrappen.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor een uitzondering op die regel als er te veel problemen zijn met het regionaal openbaar vervoer.

Geen oplossing
De provinciebesturen zien in het in eigen beheer nemen van het busvervoer echter geen oplossing voor personeelstekorten, teruglopende reizigersaantallen en kostendruk.

"Er komt veel kennis en techniek bij kijken", zegt gedeputeerde Jan de Reus. "De provincies zullen dus de medewerkers van de vervoerders in dienst moeten nemen om het in eigen beheer te kunnen uitvoeren. Voor we het weten wordt er dan op ongeveer twaalf plekken opnieuw een wiel uitgevonden."

De provincies Noord-Holland, Friesland, Gelderland en Zeeland zeggen ook tegen OVPro dat ze nu niet van plan zijn een eigen vervoerder op te zetten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel