Naast winkels ook kantoorpanden omgebouwd tot woningen in stadscentrum

LELYSTAD • Vr 5 april 2024 | 6:22 • Vrijdag 5 april 2024 | 6:22

Wonen in een voormalige bank? Dat kan binnenkort in het centrum van Lelystad. Een aantal kantoorpanden wordt namelijk omgebouwd tot woningen en appartementen. De gemeente Lelystad heeft daar een vergunning voor verleend.

Het gaat bijvoorbeeld om het voormalige ABN AMRO gebouw aan de Muntstraat, bij het Zilverpark. Eerder werd al het voormalige HEMA-winkelpand aan het Stadhuisplein omgebouwd tot studio's.

De gemeente heeft ook toestemming gegeven om kantoorpanden aan de Florijnhof en de Neringweg om te bouwen tot woningen. Omdat veel panden leegstaan in het centrum, staat de gemeente dit op meerdere plekken toe.

Het beleid komt mede voort uit een onderzoek over leegstand in 2020. Er werd toen onderzocht hoe er omgegaan moet worden met de lege panden. Eén van de adviezen was toen om woonruimte te maken in de lege gebouwen. Daarnaast werd er geadviseerd om het centrum gezelliger te maken en er meer te bieden dan alleen winkelen.

Het uitzicht vanaf de nieuwe woningen

Weinig vraag
De kantoor- en winkelpanden zijn vaak niet van de gemeente, maar van vastgoedbeleggers. Zij verhuren de panden dan weer aan bedrijven of winkeliers. Eerder vertelde vastgoedbelegger Wouter Gorter dat vastgoedbeleggers liever winkels verhuren aan ondernemers, maar dat er weinig vraag is naar winkelpanden.

"We hebben al duizenden vierkante meters leeg," zei hij toen. "Stel dat een winkelketen weer voor een nieuwe winkel zou kiezen, dan gaan ze voor het gedeelte waar al veel winkels zitten, op een A-locatie. Niet hier, waar al bijna geen winkelend publiek meer is."

Lees ook: Lelystadse winkels worden woningen vanwege leegstand: zo ziet dat eruit

Bezwaar
Het is nog niet duidelijk hoeveel en wat voor soort woningen er komen. De komende weken kunnen de plannen bekeken worden in het stadhuis en is het ook mogelijk om bezwaar aan te tekenen.

Steeds meer Flevolanders wonen in een voormalig kantoorpand of winkel, bleek vorig jaar uit cijfers van het CBS. In 2022 werden er in de provincie 355 appartementen opgeleverd in voormalige kantoorpanden. Een jaar eerder waren dat er nog 75. Het grootste deel hiervan stond in Almere, de rest in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel