Grond waar datacentrum Meta moest komen nu voor iets anders in beeld

FLEVOLAND • Di 9 april 2024 | 10:47 • Dinsdag 9 april 2024 | 10:47

Ze zorgden voor protesten op het gemeentehuis van Zeewolde, discussies in de Tweede Kamer en een zeer opvallende verkiezingsuitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022: de plannen voor een datacentrum van Meta in Zeewolde.

Na alle ophef trok Meta zich uiteindelijk terug en daarna vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan. Nu komt er mogelijk iets anders op de plek waar het datacentrum moest komen, namelijk één van de twee nieuwe hoogspanningsstations in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.

Dat blijkt uit een geactualiseerde kaart van netbeheerder TenneT waarin zogenoemde 'zoekgebieden' zijn opgenomen. De elektriciteitsvoorziening moet onderdeel gaan uitmaken van een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Ens.

Deze nieuwe verbinding komt er over drie jaar omdat we steeds meer stroom gebruiken. Ook neemt de opwekking van zonne-energie toe. Om die reden zijn de twee nieuwe elektriciteitsstations tussen de 10 en 20 hectare nodig en daarvoor is Zeewolde in beeld. Net als Lelystad en Almere.

Elektriciteitsstation ligt bij 'voorkeursroute'
De mogelijke locatie in Zeewolde ligt in de beoogde uitbreiding van industrieterrein Trekkersveld. Deze plek ligt in de door Zeewolde gevreesde oranje route, maar naast het gele tracé.

Met die gele route hebben zowel Zeewolde als Almere geen problemen. Zij zien overigens wel het liefst een aftakking van de groene route bij Almere Oostvaarders die vervolgens verdergaat in de gele route.

In dat gebied liggen ook twee andere mogelijke locaties. Het gaat om de kavels tussen de Spectrumdreef, Trekweg en Ibispad in Almere en grond aan de Wulpweg in Zeewolde.

Ook worden nog drie andere plekken onderzocht: agrarische grond aan de Tureluurweg en Priempad in Zeewolde en 'de oksel' tussen snelwegen A27 en A6 in de rijrichting van Lelystad. De gemeente Almere heeft een voorkeur voor de kavels bij de Spectrumdreef.

Uitbreiden bij Lelystad of in de paarse route
Bij Lelystad kan het bestaande elektriciteitsstation worden uitgebreid. Dat heeft de voorkeur van de gemeente Lelystad, maar volgens TenneT zijn er nog vier andere mogelijkheden.

Eén van de opties is om een nieuwe elektriciteitsvoorziening aan de andere kant van de snelweg bij de Maximacentrale te bouwen.

Andere mogelijke locaties zijn de landerijen aan de Runderweg (bij de grootste batterij van Nederland), grond tussen de Edelhertweg en de Hanzelijn en kavels aan de Lisdoddeweg (ten zuiden van Natuurpark Lelystad). Daarbij heeft de gemeente Lelystad al eerder gewaarschuwd om rekening te houden met ontwikkelingen in dat gebied.

Begin volgend jaar meer duidelijkheid
In het voorjaar van 2025 moeten de voorkeurslocaties van de elektriciteitsstations en de locaties voor de nieuwe hoogspanningsmasten bekend zijn. De bouw van beide projecten moet in 2027 beginnen en in 2030 klaar zijn.

Wie dat wil kan de komende tijd nog zijn zegje doen over de plannen op bijeenkomsten in De Rede van Dronten (11 april), het stadhuis van Almere (12 april), het stadhuis van Lelystad (19 april) en Restaurant Schokland (22 april).

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel