Lift opnieuw kapot: bewoners Golfslag zitten noodgedwongen weken binnen

EMMELOORD • Di 9 april 2024 | 6:30 • Dinsdag 9 april 2024 | 6:30

Tientallen bewoners van de Golfslag in Emmeloord kunnen sinds Pasen niet naar buiten. Eén lift is stuk en niemand weet wanneer deze weer is gerepareerd. De andere lift heeft regelmatig storingen. Het wooncomplex is pas gerenoveerd en wordt sinds december na lange tijd weer bewoond. In de flat wonen mensen die slecht ter been zijn. Die kunnen niet zonder lift als ze naar buiten willen.

"Ik zat laatst met mijn man vast in de lift", zegt Annemiek Zuidema. Haar moeder woont in de Golfslag. Nog geen twee weken geleden toen ze bij haar moeder op bezoek wilde. ging het mis. De lift ging omhoog, maar zakte een eind naar beneden en bleef tussen twee etages hangen. "De brandweer had moeite om ons te bevrijden", vertelt ze.

De deuren wilden niet open. Toen dat toch was gelukt moesten zij en haar man een stuk springen. "Ik kan dat niet", liet ze aan de brandweer weten. Uiteindelijk tilde de brandweer haar uit de lift. Haar man durfde de sprong wel te nemen.


In het gebouw zijn twee liften. De grootste lift staat bij de hoofdingang. Die is buiten werking gesteld, om meer storingen te voorkomen. De tweede lift staat aan het achterzijde van het gebouw.

Notaris
Ook voor belangrijke zaken kunnen sommige bewoners niet naar buiten. Zo zou één van de bewoners een bezoek brengen aan de notaris. Dat kon niet en daarom is de notaris maar naar de Golfslag gekomen. "De rekening gaat naar 'Huis van Verhuur'", zegt Melissa Pleysier van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Dat is het bedrijf dat het beheer doet van de flat en ook de verhuur. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de lift.

"Het is heel vervelend dat dit probleem zo groot is geworden", zegt Maartje Verduijn van dit bedrijf. De problemen met de liften zijn niet voor het eerst. Sinds het Paasweekend is de lift in de hal volledig buiten werking. Die lift is al zo'n twintig jaar oud en kampt met haperende deuren, constateerde een monteur in februari al. Toen moest een bewoner uit de lift worden bevrijd.

Inmiddels zijn de nieuwe liftdeuren besteld, vertelt Verduijn. Die moeten alleen nog geleverd en geïnstalleerd worden. Wanneer de deuren binnen zijn, is bij Huis van Verhuur nog niet bekend.

Tweede lift moeilijk toegankelijk
Tot die tijd zijn de bewoners aangewezen op de tweede lift, aan de achterzijde van het pand. Die is een stuk moderner. Om de lift te kunnen gebruiken, is een sleutel speciale sleutel nodig. Die is in het bezit van zowel bewoners als personeel, stelt Verduijn. Maar familie van bewoners en zorgmedewerkers zeggen dat bewoners die sleutel helemaal niet hebben.

Volgens Huis van Verhuur komt er dinsdag een een technisch specialist langs, die de lift gaat nalopen. Mogelijk worden er ook reparaties uitgevoerd.

Afgelopen februari verhuisden tientallen bewoners van Zorggroep Oude en Nieuwe Land naar De Golfslag. Toen was ook al bekend dat de lift in de hal met storingen kampte. De locatiemanager gaf toen aan dat dat geen reden was om de verhuizing uit te stellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel