Snelste vogel ter wereld krijgt een broedkast in Emmeloord

EMMELOORD • Wo 6 maart 2024 | 6:30 • Woensdag 6 maart 2024 | 6:30

"De slechtvalk is op zoek naar geschikte woonruimte." Dat zegt Harold Boer van de Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder. Er zijn volgens hem veel te weinig plekken waar deze snelle roofvogel zich fatsoenlijk kan nestelen. De eerste broedkast in Noordoostpolder is gerealiseerd. Die staat op het dak van het gebouw De Golfslag in Emmeloord.

Snelle vogel
"Het is de Max Verstappen onder de vogels", zegt Boer over de slechtvalk. Als de vogel achter een prooi aanzit, kan hij een snelheid vliegen van zo'n 300 kilometer per uur. De roofvogel kent volgens hem nog meer eigenschappen waar veel mensen baat bij hebben.

Duiven verjagen
"In de bebouwde kom staan er vooral duiven op het menu", zegt Boer terwijl hij boven op het dak staat van De Golfslag. Volgens hem gaf dat de eigenaar van het gebouw de doorslag voor goedkeuring voor een broedkast op het dak. In en rond De Golfslag verblijven veel duiven die een hoop vervuiling zoals poep achterlaten. "Als er een slechtvalk in de buurt is, zijn die duiven snel vertrokken", verzekert hij.

Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder
De kast heeft Harold Boer zelf gemaakt in samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland. Het is een houten hok met een omvang van ongeveer één meter bij tachtig centimeter. Binnen ligt een laag kleine kiezelstenen. "Een slechtvalk bouwt zelf geen nesten", weet hij over deze roofvogel te vertellen. Vaak broeden ze op kraaiennesten die in hoogspanningsmasten zijn gebouwd. Toch is dat voor de slechtvalk geen ideale plek.
ANP
Volgens Harold is het moeilijk om in Noordoostpolder geschikte broedplekken te vinden. Er zijn vooral hoge gebouwen nodig met daken waar bijna nooit iemand komt. "De Poldertoren viel daarom al af", zegt hij. In de toren komen geregeld mensen en dat schrikt de vogel af.

Camera
In de broedkast op het dak van De Golfslag is een zogeheten wildcam geplaatst. Deze camera maakt foto's en video's wanneer er in de broedkast beweging wordt geconstateerd. Deze beelden zijn niet live te bekijken, omdat de camera niet op het internet is aangesloten. Die mogelijkheid bestaat volgens Harold wel, maar dat vraagt om een extra investering. Daarvoor heeft de werkgroep geen geld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel