Tussen de aanvallen door maakt Oekraïense naaister Nataliia gympakjes voor Urk

URK • Zo 14 april 2024 | 14:02 • Zondag 14 april 2024 | 14:02

De stroom bij haar thuis in Oekraïne valt dagelijks uit en soms kan ze niet naar buiten door de oorlog. Maar toch maakt de Oekraïense naaister Nataliia Slivinska nog steeds ieder jaar tientallen turnpakjes voor de gymvereniging van Urk.

"Ik ben dol op mijn klanten uit Urk, ik heb nooit problemen met ze. Het proces verloopt vlekkeloos. Dus zij zijn mijn beste klanten", vertelt ze vanuit haar woonplaats Dnipro.

De gympakjes worden op maat gemaakt en zijn rijkelijk beplakt met glitters en pailletten. Die plakt Nataliia er, met hulp van haar dochter Nadiia, met de hand op. Daar is ze ongeveer twee weken mee bezig.

Gevonden via internet
De acrogymmers van CGV Urk vonden Nataliia Slivinska een aantal jaar geleden op Facebook. Inmiddels zijn zij haar grootste en favoriete klant. Nataliia stuurt verder ook pakjes op naar andere plekken in Nederland, en naar Australië, Frankrijk en Canada.

Nataliia begon acht jaar geleden met het maken van gympakjes voor haar dochter die aan ritmisch gymnastiek deed. Tegenwoordig heeft de Oekraïense naaister het er zo druk mee dat ze geen nieuwe teams meer aanneemt.

Toen de oorlog uitbrak in Oekraïne, stopte ze er een jaar mee. "Iedereen was toen best bezorgd om haar, omdat ze niet meer op haar appjes reageerde", vertelt CGV Urk-lid Mary-Anne Loosman.

Dagelijks leven gaat door
Nataliia woont zo'n vijf uur rijden van het Oekraïense front en zegt dat er continu bommen inslaan. "We zijn hier erg bang. Maar we raken er ook een soort van gewend aan", vertelt ze. Haar huis raakte twee weken geleden nog beschadigd door een aanval. Toch probeert Nataliia positief te blijven.

Voor het seizoen van dit jaar besloot Nataliia weer volop pakjes te maken. Daarvoor moest ze hard werken, maar het bezig zijn helpt haar de oorlog te vergeten. "Het is niet alleen mijn werk, maar ook mijn hobby. Het inspireert me om mijn dagelijkse leven te blijven leiden."

De Urkers zijn blij met Natallia. "Haar pakjes zijn gewoon het allermooist en goedkoper dan in Nederland", zegt Mary-Anne. Haar jonge duo-partner Mirthe Post heeft bewondering voor Nataliia dat ze ondanks haar uitdagende omstandigheden weer gympakjes maakt: "Ik vind het wel zielig voor haar dat ze in oorlog zit, maar ik vind het wel heel knap dat ze nog pakjes maakt, ze ook nog op tijd opstuurt en er echt voor zorgt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel