Zorgen over wegvallen deel Lelylijn-budget: 'Er moet juist geld bij'

FLEVOLAND • Ma 22 april 2024 | 19:00 • Maandag 22 april 2024 | 19:00

De provincie Flevoland maakt zich zorgen over het voornemen van het demissionaire kabinet om twee spoorprojecten te financieren met een deel van het geld dat was bestemd voor de aanleg van de Lelylijn.

"Er moet juist extra geld bij," laat de provincie in een schriftelijke reactie weten. Ondanks dat nog niet bekend is wat de aanleg van de Lelylijn zal kosten, is het volgens de provincie wel duidelijk dat de gereserveerde 3 miljard euro niet toereikend zal zijn.

Vorige week werd bekend dat het Rijk 40 miljoen euro nodig heeft om het spoorknooppunt bij Meppel te versterken. Voor een ov-hub bij station Ede-Wageningen is nog eens 6,6 miljoen euro benodigd.

De projecten zouden eigenlijk worden betaald uit coronagelden, maar dat vond het kabinet toch ongewenst. Als alternatief wordt voorgesteld om geld uit het Lelylijn-potje te gebruiken, blijkt uit de Voorjaarsnota.

Zorgen
Deze stap van het demissionaire kabinet baart Johan Goos van Initiatiefgroep Lelylijn zorgen. De voorvechter van de nieuwe spoorlijn vreest een 'Zuiderzeelijn-scenario'. Ook destijds had het kabinet miljarden gereserveerd. De lijn kwam er echter nooit.

De provincie zegt te begrijpen dat de minister op zoek moet naar aanvullende middelen om urgente problemen op het spoornet aan te pakken. Dat gebeurt vaker met beschikbare potjes en wekt volgens de provincie niet de indruk dat het rijk de Lelylijn minder belangrijk zou vinden. Ook omdat het gaat om een beperkt bedrag (46,6 miljoen euro).

Samen met de noordelijke provincies komt de provincie Flevoland met een gezamenlijke brief waarin zij hun zorgen willen uiten en het belang van de Lelylijn willen blijven benadrukken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel