Schoolslag, vrije slag en estafette: kinderen geven alles tijdens airgunner-zwemwedstrijd

DRONTEN • Wo 1 mei 2024 | 6:35 • Woensdag 1 mei 2024 | 6:35

In de aanloop naar 4 en 5 mei gaan basisscholen in Dronten elk jaar de strijd met elkaar aan in het Aat de Jonge zwembad. De inzet: eeuwige roem en een plek op het airgunnersschild. De scholieren kunnen punten verdienen met de schoolslag, de vrije slag en met de estafette. De basisschool die de meeste punten verzamelt wordt vereeuwigd op een zilveren plaatje op het schild.

Een groep Britse airgunners kwam in 1981 op het idee om voor de Dronter jeugd een sportieve wedstrijd te organiseren. Een ambtenaar van de gemeente nodigde alle basisscholen in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant uit en daarmee was een nieuw sportevenement geboren. Samen met de ZuiderZeeZwemmers wordt jaarlijks het evenement georganiseerd. Jeugdleden van de zwemvereniging zorgen ervoor dat de wedstrijd goed verloopt.

In 1993 waagden ook vijf oude Britten zich in het water. Na de officiële wedstrijd met de leerlingen zwommen de airgunners toen ook een baantje in het bad. Inmiddels zijn de airgunners er niet meer. Twee jaar geleden overleed Ron Powers, de laatste Britse boordschutter. Maar ook zonder airgunners gaat de zwemwedstrijd door.

Deze airgunners-zwemwedstrijd in Dronten is een traditie geworden, vertelt Jan Hammer van de 4 mei-stichting in Dronten. "Je ziet dat er hard gestreden wordt." Vanaf de kant moedigen de leerlingen hun zwemmende klasgenoten aan. Een kakofonie aan gejuich galmt door het zwembad. Na het afleggen van 25 meter klimmen de jonge zwemmers tevreden uit het bad.

Lees ook: Zo herdenkt Dronten al 60 jaar de oorlog

"Ik zit zelf ook op zwemmen, dus ik geniet er ook van", vertelt een van de deelnemers. Een andere zwemster kijkt tevreden terug op haar prestatie. "Het ging goed. Ik was lekker snel en heb mooie slagen gemaakt." Ook de scholieren die niet het snelst zijn, genieten van de zwemwedstrijd. "Het is gewoon leuk om tegen mensen te strijden."

De leerlingen van basisschool De Flevosprong waren dit jaar het snelst. Deze school wordt vereeuwigd op het airgunnersschild.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel