Burenruzie over 'brommende' jacuzzi woekert voort, rechter buigt zich er opnieuw over

LELYSTAD • Di 7 mei 2024 | 12:22 • Dinsdag 7 mei 2024 | 12:22

Wat moet er gebeuren met de jacuzzi in een achtertuin aan de Beukenhof in Lelystad? Daarover boog de voorzieningenrechter in Lelystad zich dinsdag voor de tweede keer. Ook al staat de jacuzzi al sinds het eerste kort geding op 28 november 2022 uit, de ruzie tussen beide buren over decibellen, geluidsonderzoek en isolerende maatregelen woekert voort.

De afspraak bij het eerste kort geding eind 2022 was helder: beide partijen moesten gezamenlijk binnen twee weken een deskundige aanwijzen om advies te geven in het aanbrengen van isolatiemateriaal. Die maatregelen zouden als doel hebben het geluid dat de jacuzzi maakt terug te brengen naar 39 decibel of minder.

Maar zelfs die afspraak bleek te hoog gegrepen voor de ruziënde buren. Ze werden het niet eens en zo zaten de buren na bijna anderhalf jaar gesteggel dinsdag opnieuw voor de rechter.

"Ik heb een hele dure jacuzzi in de tuin waar ik geen gebruik van kan maken."

De spa had een belangrijke functie voor de achterbuurman van het jonge stel dat last zegt te hebben van de jacuzzi. Zo zat hij er vaak samen met zijn vrouw, met wie hij inmiddels niet meer samen is. "Vroeger ging je samen afwassen, nu konden we de dag in de spa bespreken. Het zorgde ervoor dat het koek en ei bleef tussen ons. Inmiddels ben ik gescheiden. De stress heeft me geen goed gedaan", vertelde hij de rechter.

"Mijn zoon heeft autisme, hij vertelde me soms in het bad wat hij die dag had meegemaakt op school. Dat is ook weggevallen. Ik heb een hele dure jacuzzi in de tuin waar ik geen gebruik van kan maken."

'Nee, nee, nee'
Zijn lezing van het verhaal is dat hij wel wil meewerken en advies heeft ingewonnen bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in geluidsdemping, maar dat het bij zijn jongere buurman alleen maar 'nee, nee, nee' is.

Die jongere buurman, de eiser in het kort geding, hield de rechter voor dat het juist andersom is. "Hij toont geen wil en bereidheid om mee te werken. Er blijft niets over dan de jacuzzi uit de tuin te verwijderen. We willen verder met ons leven."

Hij en zijn vrouw zouden door het lage bromgeluid dat de jacuzzi maakt last hebben van slaapproblemen en kampen met gezondheidsklachten. Inmiddels is er gezinsuitbreiding en vinden ze het belangrijk dat er rust is voor hun jonge kindje.

Hij zou bij zijn achterbuurman verschillende alternatieven hebben aangedragen: de jacuzzi deels ingraven of verplaatsen naar een andere plek in de tuin of de garage. "Mijn angst is dat hij weer aan het knutselen slaat. Dan zie ik gebeuren dat we weer in de herrie zitten."

Relatie is verstoord
De rechter besloot na kort beraad vonnis te wijzen in een poging om met duidelijke afspraken de burenruzie te sussen. "Ik denk: laten we dat probleem alsjeblieft oplossen, beste mensen", zei hij.

"U slaagt er niet in samen uitvoering te geven aan wat is afgesproken. De relatie is dermate verstoord, dat wij er geen vertrouwen meer in hebben dat er overeenstemming kan komen. Het is beter om u verder van uw zaak te verlossen."

De eigenaar van de jacuzzi moet van de rechter het bubbelbad uit laten totdat is gebleken dat het geluidsniveau is beperkt tot 39 decibel. De klagende buurman en zijn vrouw moeten nadat hun achterbuurman isolerende maatregelen heeft genomen meewerken aan een geluidsmeting.

Als blijkt dat het geluid van de jacuzzi binnen de geluidsnormen blijft, mag de eigenaar weer het water in. Blijft het geluid te hard, dan moet het bubbelbad worden verwijderd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel