Belangrijke voetbalwedstrijd loopt uit de hand, zes rode kaarten en vechtpartij

LELYSTAD • Ma 10 juni 2024 | 14:20 • Maandag 10 juni 2024 | 14:20

Een voetbalwedstrijd tussen SV Lelystad '67 1 en Veluwse Boys is afgelopen zaterdag gestaakt na zes rode kaarten. De tegenstander van de Lelystedelingen hield daardoor te weinig mensen over om de wedstrijd uit te spelen.

Het was niet zomaar een wedstrijd die zaterdag gespeeld moest worden. SV Lelystad '67 kon namelijk nog degraderen uit de vierde klasse. De Veluwse Boys moesten winnen om te promoveren naar deze klasse.

In de eerste helft van de wedstrijd kregen twee spelers van Veluwse Boys ieder twee gele kaarten. Beide spelers konden met rood naar de kleedkamer. In de tweede helft was het nogmaals raak voor een speler ven Veluwse Boys, ook hij kreeg twee gele kaarten en kon vertrekken.

Vechtpartij
De frustratie liep op en er ontstond een vechtpartij tussen de twee ploegen. Veel spelers waren daarbij betrokken en op een bepaald moment hebben er volgens toeschouwers ook mensen uit het publiek meegevochten.

Beide ploegen zijn naar de kleedkamer gestuurd om af te koelen. Toen de wedstrijd werd hervat zijn er nog drie rode kaarten uitgedeeld, waarvan er één ook naar een speler van SV Lelystad ging.

Veluwse Boys stond nu nog maar met zes spelers op het veld en volgens de regels van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) moet een team minimaal zeven mensen hebben opgesteld om een wedstrijd te kunnen spelen. De scheidsrechter heeft de wedstrijd daarom gestaakt.

De Lelystedelingen stonden al met 5-0 voor toen de wedstrijd uiteindelijk werd stilgelegd in de 83e minuut.

ANP
Wat nu?
Volgens Martine Kramer van de KNVB is het protocol dat een gestaakte wedstrijd naar aanleiding van zoveel kaarten naar de tuchtcommissie gaat. Die moet een beslissing nemen over wat er nu moet gebeuren.

Het is dus nog niet duidelijk of de laatste minuten van de wedstrijd moeten worden uitgespeeld. Kramer laat wel weten dat er een versnelde uitspraak komt. Eind deze week zou er duidelijkheid moeten zijn voor de beide clubs.

Voorzitter Roy Oostweegel van SV Lelystad gaat ervan uit dat de wedstrijd niet meer zal worden uitgespeeld gezien de stand en het verloop ervan. Dat zou betekenen dat SV Lelystad zich handhaaft in de vierde klasse.