Zorgen om jeugdzorg in Almere: 'Dit raakt veel gezinnen met kwetsbare kinderen'
Bijna 400 Almeerse jongeren die specialistische zorg krijgen, verliezen hun vaste hulpverlener. Triade Vitree stopt met de zorg voor thuiswonende kinderen in Almere, andere zorgverleners moeten het overnemen. In aflevering twee van dit drieluik leggen twee moeders en een vakbondsbestuurder uit welke zorgen er bij hen leven.
De tienjarige Liam heeft een autismespectrumstoornis. Daarom gaat hij naar het speciaal onderwijs en krijgt op de buitenschoolse opvang begeleiding van Triade Vitree. De huidige begeleider is al drie jaar bij de groep. Tot tevredenheid van moeder Anne. Door de speciale opvang kunnen zij en haar man bovendien gewoon werken.
Hulp aan huis moet weg
Ook Daniëlle zit in onzekerheid. Haar 14-jarige zoon heeft ADD, terwijl haar 10-jarige dochter met gedragsproblemen kampt. Daarom krijgt het gezin hulp aan huis. Dat komt goed uit, want haar man heeft een hersenbeschadiging en zelf zit ze in een rolstoel.
Toen haar zoontje naar het praktijkonderwijs ging, moest hij al van zorgverlener wisselen. De hulp in huis van Triade Vitree bleef op de zorgindicatie van haar dochter. Maar nu moet het gezin alsnog afscheid nemen van de vertrouwde hulp.
Dat geeft veel verdriet, zegt ze, ook voor de kinderen. Hun ziel en zaligheid delen met een nieuwe zorgverlener en vertrouwen opbouwen gaat tijd kosten. Bovendien houdt ze haar hart vast voor andere kinderen, die opgroeien in onveilige thuissituaties. "Ik ben boos dat de gemeente het om geld doet, maar niet kijkt naar de situatie erachter."
'Financiële blunders'
De gemeente moet bezuinigen op de jeugdzorg en gaat daarom lagere tarieven betalen voor de jeugdzorg. Triade Vitree zegt het voor dat geld niet te kunnen doen.
Anne vermoedt dat het ook te maken heeft met financiële blunders uit het verleden, zoals rond de Floriade. "Daar was keer op keer wel extra geld voor te vinden, maar als het gaat om kinderen en zorg kan dat niet. Dat maakt mij emotioneel."
Volgens Anne waren er alternatieven mogelijk, zoals een ouderlijke bijdrage om de continuïteit van de zorg te garanderen. "Deze kinderen hebben stabiliteit en vertrouwde gezichten nodig. Dit heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van onze kinderen."
Zo'n dertig hulpverleners op straat
Maar niet alleen voor de ouders en de kinderen zijn de druiven zuur: ook hulpverleners staan machteloos. Dat vertelt Maaike van de Aar van FNV Jeugdzorg. "Het valt ze zwaar. Ze verliezen cliënten met wie ze jarenlang hebben gewerkt."
Ze schat in dat zo'n dertig werknemers op zoek kunnen naar nieuwe werkgevers. En in onrustige tijden gaan mensen eerder lopen.
Van de Aar benadrukt dat dit niet iets is dat alleen speelt in Almere. "We zien het in het hele land. Wij maken ons grote zorgen over het bestaansrecht van de jeugdzorg. Triade Vitree is daar een schrijnend voorbeeld van."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Lelystad schuift weer aan bij overleg over jeugdzorg
LELYSTAD • Wo 2 april • Woensdag 02 aprilLelystad schuift binnenkort weer aan bij gesprekken met Dronten, Noordoostpolder, Urk en Almere over samenwerking in de jeugdzorg. De gemeenten hebben hierover nog steeds een groot verschil van mening,...
-
Wethouder Messelink: 'Lelystad overtreedt Jeugdwet niet'
LELYSTAD • Vr 14 maart • Vrijdag 14 maartDe Lelystadse wethouder Annemieke Messelink ontkent dat Lelystad de Jeugdwet overtreedt door zelf te willen bepalen welke zorg een kind nodig heeft. Ze reageert daarmee op kritiek van drie jeugdbeschermingsorganisaties,...
-
Jeugdorganisaties naar rechter om aanpak Lelystad
LELYSTAD • Do 13 maart • Donderdag 13 maartDrie jeugdbeschermingsorganisaties bereiden een kort geding voor tegen de gemeente Lelystad. Volgens de organisaties Samen Veilig, William Schrikker Stichting en het Leger des Heils handelt Lelystad in...
recent nieuws
-
Provincie krijgt grotere vinger in de pap bij Batavialand
LELYSTAD • Zo 20 april • Zondag 20 aprilDe provincie krijgt meer controle bij Museum Batavialand. Provinciaal toezichthouder Peter de Haan gaat ook toezicht houden op de bedrijfsvoering en de financiën van het maritieme erfgoedpark. Dat meldt...
-
Processie in Tollebeek: houten kruis verhuist van katholieke naar protestantse kerk
TOLLEBEEK • Zo 20 april • Zondag 20 aprilEen groot houten kruis werd op Goede Vrijdag door Tollebeek gedragen. Het ging om een processie die begon bij de katholieke Sint Hubertuskerk, die sinds begin dit jaar niet meer in gebruik is. Enkele...
-
Succes voor Almere City FC: Almeerder wint namens City eredivisie voor gamers
FLEVOLAND • Zo 20 april • Zondag 20 aprilToch nog succes voor Almere City FC dit seizoen: Almeerder Giovanni Bakhuijsen heeft als gamer namens Almere City de KPN eDivisie gewonnen, een voetbal-computerspel van de Nederlandse eredivisie. Bakhuijsen...