Carrière judotalent Yaël Schipper (14) zit in de lift

DRONTEN • Zo 12 december 2021 | 14:26 • Zondag 12 december 2021 | 14:26

De carrière van judoka Yaël Schipper uit Dronten heeft dit jaar een flinke impuls gekregen. Het 14-jarige talent van judoschool Shoganai uit Dronten wist in oktober bij het Nederlands kampioenschap in de leeftijdscategorie tot 15 jaar door te dringen tot de finale. Dat was haar niet eerder gelukt.

Schipper wordt bij Shoganai getraind door judoleraar Harry Martens. Hij ziet zijn pupil als een ruwe diamant die in de komende jaren een grote kans heeft om het NK te winnen. Martens: “Dat is zeker mogelijk. Er komen natuurlijk nog wel wat goede tegenstanders bij, maar ook Yaël is nog aan het groeien en aan het beter worden. Dus het zou me niet verbazen als we over een aantal jaren meemaken dat ze wordt gehuldigd als de nieuwe Nederlands kampioen.”

Sinds kort traint Schipper ook op het nationaal trainingscentrum in Papendal. Zij wordt daar wekelijks door haar ouders naar toe gebracht. Volgens moeder Chantal Schipper heeft haar dochter een echte sportmentaliteit: “Ze is vasthoudend, een doorzetter. Als ze ergens voor gaat, dan gaat ze er ook echt voor en ze zal niet zomaar opgeven.”

Met de trainingsmoraal van de talentvolle judoka zit het volgens judoleraar Harry Martens wel goed: “De hele week staat bij haar in het teken van de judosport. Ze traint op maandag en woensdag bij Shoganai. Op donderdag traint ze in Heerde en als ze de kans krijgt gaat ze op donderdag naar Papendal.”

Het is een druk schema, maar ze heeft het er graag voor over want de judosport geeft Yaël veel voldoening. Schipper: “Ik vind het gewoon heel leuk dat je in de judosport alles kwijt kan. Als je even boos bent kun je heel hard trainen en dan voel je je daarna weer beter. Ik vind het een heel lekker gevoel als je iemand plat op zijn rug smijt en dat de scheidsrechter dan hard ’ippon’ roept.”

Schipper wil in de nabije toekomst meedoen aan internationale toernooien. Ze droomt ervan om later als ze wat ouder is mee te doen aan de Olympische Spelen. Schipper: “Als ik hard blijf werken dan moet dat lukken. Want hard werken loont. Als je gewoon hard blijft trainen moet alles mogelijk zijn denk ik.”

In de ruwe diamant volgen we talentvolle sporters uit Flevoland. Aan deze ruwe diamanten moet nog wel worden geslepen om uiteindelijk een topsporter te worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel