Gemeente Lelystad bezuinigt 7 miljoen

LELYSTAD
De gemeente Lelystad bezuinigt volgend jaar nog eens zeven miljoen euro, boven op de 30 miljoen van de afgelopen vier jaar. Dat blijkt uit de begroting voor 2015.

Volgens het college zijn bezuinigingen onontkoombaar, omdat er minder geld uit Den Haag komt voor bijstandsuitkeringen en de inkomsten van woningen en bedrijfsgrond tegenvallen.
Bezuinigd wordt er onder andere op de eigen ambtelijke organisatie en marketing, maar ook op kunst en cultuur, de bibliotheek en jongerenwerk. Ook wordt het gratis openbaar vervoer van 65-plussers afgeschaft.

Omdat verder uitstel van investeringen in de riolering niet verantwoord is, gaat de rioolheffing volgend jaar omhoog. Een eenpersoonshuishouden is hierdoor ruim 16 euro meer kwijt dan dit jaar. Voor een meerpersoonshuishouden bedraagt de stijging ruim 50 euro. De onroerend zaakbelasting stijgt alleen met het inflatiepercentage.

Volgens wethouder Fackeldey doen de bezuinigingen iedereen pijn en heeft Lelystad nu geen vet meer op het bot om nog verder te snijden.
De gemeenteraad besluit op 18 november over de begroting.

reacties (34)

 • Nicolette Blom-Mulder

   

  Ik zou het bibliotheek en andere culturen niet wegbezuinigen. anders is het wonen in Lelystad niks meer aan. Het gaat net goed met Lelystad Het afschaffen van 65 plussers gratis met de bus vind ik geen goed idee. want straks vereenzamen deze mensen weer en dat is niet de bedoeling. En wat bibliotheek betreft. dat er veel mensen zijn met taalachterstanden en boeken moeten lezen van school etc en leeszaal uitlenen van een tijdschriften vind ik heel gooed van het bibliotheek Heel veel mensen kunnen de maandbladen niet betalen dus bibliotheek moet blijven

  reageer
 • Betrokken bewoner

   

  Je slaat de spijker op zijn kop. Een goedlopend buurthuis (de Krakeling) moest en zou in AtolPlaza worden ondergebracht. Het is sinds begin van dit jaar door de gemeente en welzijn omgetoverd in een gesubsidieerd theehuis. Bijna alle activiteiten die geld opbrachten zijn er uit getreiterd met medewerking van welzijn. Uit zeer betrouwbare bron weet ik dat de inkomsten van de Krakeling sinds maart van dit jaar met 80% zijn afgenomen.

  reageer
 • Dennis

   

  Das het hele probleem nu Flopje. Er wordt van alles geroepen, mensen be- en veroordeeld en vooral zichzelf zielig gevonden worden zonder gene of enige kennis van het onderwerp. Wb. Parkeerheffingen: dat zullen de mensen die in de wijken rond het station of de winkeliers leuk gaan vinden :-)

  reageer
 • Dennis

   

  Beste Dirk, je kent helemaal niets. Werkelijk, je weet niet waarover je het hebt anders dan vanuit een vooringenomen standpunt van achter de centrale verwarming een gooi doen met een aantal loze suggesties of meningen.

  reageer
 • Dennis

   

  Mm laat even zien dat hij in een volledige droomwereld leeft. Er is de laatste jaren zoveel gesneden dat er op fundamentele onderdelen zaken blijven liggen. Mensen werden de laan uit gebonjourd, maar het werk moest wel gedaan worden... Dus niet, of er werden van buiten mensen voor veel meer geld extern ingehuurd. Ander potje en/of noodzakelijk kwaad. De suggestie dat "ambtenaren" niet van aanpakken weten, zich bezig houden met vriendjes politiek (een ambtenaar voert geen politiek, maar voert uit wat de politiek beslist) en blijkbaar te veel verdient. (5 (?)jaar op de nullijn..) is niet alleen generaliserend, belachelijk en kwetsend, maar geeft ook aan hoe uw beeldvorming is tegenover het ambtelijke apparaat. Daarbij laat u ook nog even uw vaardigheden zien om deze beeldvorming naar realiteit scherp te stellen. Niet echt denderend he?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Zo lang er nog tonnen per jaar gaan naar de hobbyclubjes Citymarketing Lelystad en Evenementencoordinatie Lelystad, is het vet nog niet van de botten meneer Fackeldey. Snij een keertje in die organisaties waar ex-gemeentemedewerkers nu extra geld verdienen over de rug van de belastingbetaler. De inwoners willen dat vooral hierop bezuinigd wordt.

  reageer
 • Dirk

   

  Henkie, zoals je lezen kan wordt er een slordige 500k aan interne bezuinigingen doorgevoerd bovenop wat al gedaan is. Of het banen kost is nog niet bekend. Laten we nu eens eerlijk zijn, en ik ken de getallen, er kan nog gemakkelijk 10% af. En dat is nog zonder bezuinigingen op overige kosten. Het begint al bijna echt een onderneming te worden...nu nog even aan de top snijden en dan wordt het echt wat.

  reageer
 • Henk

   

  En zo heeft een ieder een mening over waar te bezuinigen... Elke bezuinig doet pijn. Ook met kunst, cultuur en prestige projecten zijn banen gemoeid.

  reageer
 • Flopje

   

  Met.luisteren naar burgers als u zou de gemeente snel failliet zijn! Stoppen met parkeerheffingen zou het hele centrum vanaf een uur of zes zeven tot 's avonds na de spits onbereikbaar maken door geparkeerde auto's van forenzen met de trein. En wie betaalt dan de hypotheken en onderhoudskosten van de parkeergarages en parkeerplaatsen opstaat? Dat zou meer dan twee miljoen per jaar extra gaan kosten, dus niks bezuinigen . . . . . Denk eens na voor u onzin typt!

  reageer
 • Flopje

   

  Eh, de gemeente heeft helemaal geen auto's hoor! Behalve vrachtauto's dan bij gemeentewerken. Dus zeker geen dure auto's, en chauffeurs al helemaal niet! Waar haalt u uw informatie vandaan?

  reageer
 • kiezer

   

  Aantal wethouders van 5 terug naar 3 Betere coordinatie tussen gemeentelijke organisaties bijv. bij grootonderhoud wijken. Geen sponsoring meer van zeilwedstrijden, Old-timerdag, etc. Geen bankiertje meer spelen ( 591.000,-- renteloos/aflossingsvrij "geschonken ") Beter op de financiele toko letten anders worden we weer art.12 gemeente.

  reageer
 • Kees

   

  Nou daar gaan dus ook weer de voorgenomen investeringen in het Warande.... Dat komt nu geheel tot stilstand natuurlijk. Gebouwd wordt er toch niet meer

  reageer
 • peter

   

  oh 20% pas dan kan er nog wel 50% uit, en die kunnen dan terugkeren als ze in de bijstand zitten en dan verder gaan met niets doen met behoud van uitkering, kijk dat is pas bezuinigen

  reageer
 • laat ze de 65 pas inkomens afhankelijk maken.dat mensen die het echt niet kunnen betalen er nog gebruik van kunnen maken en niet de kakkers die al zat hebben dat is gewoon profiteren, die kunnen wel met de taxi.

  reageer
 • mm

   

  door slimmer te werken dus ambtenaren er uit allemaal en daar gewoon de helft aan mensen neerzetten die van aanpakken wetten dus ook geen vriendjespolitiek meer en er kan ook wel wat van dat salaris van ze af.

  reageer
 • Henkie

   

  Het gemeentelijke apparaat is met bijna 20% gekrompen..... Hoe zo nog meer snijden in de eigen organisatie.....

  reageer
 • KC

   

  Voor de verkiezingen wilden vele partijen bezuinigen op het aantal wethouders. Men wou van 4 naar 3 stuks. Maar om een meerderheid in raad te krijgen zitten we nu met 5 wethouders. Hoezo bezuinigen?

  reageer
 • Catrinus Beuk C. Beuk

   

  De gemeente heeft geen vet meer om het bot. Zij gaat er maar vanuit dat wij inwoners van Lelystad wel allemaal voor zien zijn van vet. Onroerend zaak belasting maar omhoog terwijl huizen minder waard zijn geworden. Het wordt tijd, dat wij in Lelystad eens een betrouwbaar B&W krijgen en een andere burgemeester. Niet altijd zoeken naar de weg van de minste weerstand. Uiteindelijk zijn wij burgers altijd de dupe met een mooie smoes van onze Gemeente. ik stel mij verkiesbaar voor de komende periode. Wat zal er een hoop veranderen.

  reageer
 • Hans

   

  Fackeldey en bezuinigen, laat me niet lachen deze wethouder denkt alleen aan zijn eigen lobby. Match Racing en straks Batavialand (een natte droom die de burger honderdduizenden euro's gaat kosten). Luisteren naar inwoners doet dit college helaas niet maar toch een gratis tip. STOP met betaald parkeren levert minimaal € 300.000 p.j. op. En hoe zit het met die lening aan Aviodrome???

  reageer
 • Mike

   

  Bij het sportbedrijf gaat 50% eruit, dus de jeugd kan weer gaan aandikken...

  reageer
 • an

   

  enig idee aow ontvangt denk het niet

  reageer
 • Dirk

   

  Wordt het niet eens tijd om echt diep te snijden in de eigen organisatie? Dat moeten ondernemers ook in crisistijd. Als je minder doet, heb je minder bezetting nodig. En ja, ik ken de bezettingstabellen over de afgelopen jaren. Maar snijden in een veel te ruime bezetting is nog steeds luxe te over. En dan gaat het niet om de laatste ambtenaar maar vooral om het verhogen van de effciency en het terugdringen van ingeleenden van buiten de eigen stad. Ook hier zijn de cijfers van bekend en is het dossier bekeken. Dit vraagt om een harde hand, niet om zachte heelmeesters.

  reageer
 • peter

   

  zucht zelf even lezen voor je iets typt, er staat toch duidelijk dat de gemeente minder geld krijgt uit.....jaja....DEN HAAG hahahahaha

  reageer
 • miep

   

  ze kunnen wel bezuinigen op het bijna wekelijks maaien in de landstrekenwijk, het hele gras wordt kapot gereden ook geen paddestoelen dit jaar (bedankt gemeente), zelfs de maaier begrijpt er niets van, maar opdracht is opdracht zegt hij, terwijl er wijken zijn waar het gras hoog staat en bijna niet wordt gemaaid

  reageer
 • Ester

   

  Kan iemand me uitleggen waarom de 65 jarige gratis busvervoer kreeg in lelystad? De meesten rijden auto, of hebben geld genoeg om een. taxi te kunnen betalen. Mensen met kinderen kunnen toch ook niet gratis met de bus? En die hebben het heel wat moeilijker dan de 65 jarigen. Dus het afschaffen ervan is een goede zaak. Rioolbelasting omhoog slaat nergens op, dat is op jaarbasis al een behoorlijk bedrag.

  reageer
 • ABS

   

  Ach, zolang ze nog MFA's in wijken kunnen bouwen zonder dat er enige draagkracht vanuit de bevolking is, zal het allemaal wel meevallen. Zullen vast nog wel meer minderhedengroepen te bedenken zijn die uitgekleed kunnen worden. Wat dat betreft is het ambtelijk apparaat erg creatief. Heeft de raad (en dus bevolking) al eens een afrekening gezien van de kosten van het stadhuis en de Atolp-laza?

  reageer
 • zucht

   

  eerst eens gaan nadenken voor je iets typt.... je hebt het over gemeente gelden ipv rijks.... en auto met chauffeur? ???? hahahaha wie????

  reageer
 • Koos

   

  Tsja, geld dat je niet hebt kun je niet uitgeven, maar de kaasschaaf methode toepassen (steeds iets minder) houdt ook een keer op. Het wordt tijd dat de gemeente de uitgaven eens goed tegen het licht houdt en zaken die niet direct van belang zijn in zijn geheel schrapt, zodat niet de uitkeringen, ouderen e.d. weer worden getroffen. Ik denk daarbij aan subsidies voor evenementen (dan maar niet), theater, sport e.d.. Dus alles wat extra (luxe) is en waar wij dan als consument gewoon het volle punt voor moeten betalen.

  reageer
 • Lelystad moet niet gekker worden

   

  En weer de ouderen, ongelooflijk dit land!! Zouden ze niet eens gaan bezuinigingen op al het geld dat naar het buitenland vertrekt, op hun dure auto's met chauffeur, laat ze zelf net als de 65+ maar hun vervoer regelen. Te triest allemaal

  reageer
 • johan

   

  en geen zeilwedstrijden meer sponsoren

  reageer
 • Johan

   

  Volgens mij zijn die keuzes ook wel nodig. De tijd van "pappen en nathouden" is wel voorbij.

  reageer
 • coda

   

  volgens mij zijn de huizen minder waard dus minder onroerend zaak belsting. De riool in lelystad is zo slecht als het hard regend kan het riool het niet af eb dat is nu net waar ik belasting voor betaal

  reageer
 • kiezer

   

  Bezuinigen ? Oke Maar dan ook geen bankiertje meer spelen. Leningen in het verleden verstrekt zonder rentevergoeding en aflossing.

  reageer
 • Harry

   

  Er worden geen organisaties genoemd, maar een organisatie als het GOL wordt 100 % gekort, rigoreus dus

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert