Dronten valt binnen straal rond Vogelgriep-uitbraak

DRONTEN
Zeker één pluimveebedrijf in Dronten valt binnen de straal van 10 kilometer rondom het pluimveebedrijf in Kamperveen waar vogelgriep is vastgesteld. De eigenaar van het Drontense bedrijf laat weten dat zijn kippen zaterdag onderzocht worden. Uit monsters moet blijken of er sprake is van vogelgriep.

In Kamperveen worden in totaal drie bedrijven geruimd. Binnen een straal van 10 kilometer worden ruim 30 bedrijven gecontroleerd op vogelgriep.

Flevolandse pluimveehouders moeten zich al houden aan een vervoersverbod van onder meer gevogelte, eieren en mest. Ook geldt er een ophokplicht voor pluimvee van zowel bedrijven als particulieren.

Risico's voor mensen
In bijzondere gevallen kunnen mensen geïnfecteerd raken met het virus. Dit gebeurt alleen als er direct en intensief contact is met besmette dieren of mensen, zoals verzorgers van de dieren of mensen die betrokken zijn bij ruimingen. De symptomen van de vogelgriep zijn dezelfde als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking.

Er zijn nu nog geen gevallen bekend van mensen die ziek zijn van de vogelgriep, maar de verwachting is dat een eventuele infectie met het virus voor mensen mild zal verlopen. Raadpleeg bij twijfel in ieder geval de huisarts.

reacties (12)

 • Gijs

   

  Ach Jan en jij dan dankzij de moderne pluimveehouder betaal je net zoveel voor een eitje als vijftig jaar geleden.

  reageer
 • jan striep

   

  Het is maar goed dat de overheid zo ingrijpt, het is meestal de boer zijn lust en zijn inkomen ,en daar waar het fout gaat zijn het onze belasting centen .

  reageer
 • gj

   

  moet ik toch eens zoeken naar wilde eenden en ganzen die dood gegaan zijn ,door griep

  reageer
 • Joep

   

  Eerste besmetting bij dat bedrijf in Zuid Holland was bij een bedrijf waar de kippen alleen binnen zitten. Ze kunnen niet naar buiten. Discussie en verwijten over buiten lopende kippen is dus flauwekul.

  reageer
 • johan

   

  Dronten valt binnen de straal.... klopt wonen alleen maar kippetjes

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Antje

   

  wat een onzin. er zijn bedrijven bij waarvan de dieren nog nooit het daglicht gezien hebben. wat dacht je van insleep via leveranciers van diervoeders. misschien heeft de boer wel wilde ganzenpoep onder de klompen gehad. of virus is komen aanwaaien door het ventilatiesysteem.

  reageer
 • sander

   

  Bedankt mensen ; die vinden dat kippen buiten moeten lopen ! Wat een ellende voor de getroffen bedrijven , veel sterkte .

  reageer
 • Johan B

   

  Zolang die beesten het nog niet hebben hoeven ze alleen maar binnen te blijven. Maar zogauw ze het ook krijgen, tja...

  reageer
 • Dirk

   

  Dat kan inderdaad. Zijn alleen een beetje lastig te ruimen al de in het wild levende vogels, vind je ook niet?

  reageer
 • qwerty

   

  ga jij ze vangen?

  reageer
 • lezer

   

  wat ik niet snap de kippen moeten weg, en wat buiten de boerderijen leeft mag wel ganzen eenden enz die kunnen ook Ziek zijn!!?

  reageer
 • arjan

   

  wat verschrikkelijk voor de kippenhouders en hun gezinnen ik wens ze veel sterkte en hoop voor de omliggende bedrijven dat ze schoon zijn

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert