Uitslag onderzoek vogelgriep in de loop van zondag

DRONTEN
De resultaten van de onderzoeken naar mogelijke vogelgriep in Dronten zijn waarschijnlijk pas zondag te verwachten. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit weten. In het oosten van Dronten valt een aantal pluimveebedrijven onder verhoogd toezicht. Dit in verband met de uitbraak van vogelgriep in Kamperveen.

Alle pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom de besmette bedrijven in Overijssel worden gecontroleerd. Zo worden er monsters genomen van de aanwezige kippen of eenden. Het onderzoek wordt gedaan door het Veterinair Laboratorium in Lelystad. Dit bepaalt eerst of er sprake is van vogelgriep en vervolgens van welk type. Als er een besmetting wordt vastgesteld, wordt het pluimvee van het betrokken bedrijf geruimd.

Hoeveel pluimveebedrijven er in het verbodsgebied in Dronten precies zitten, is niet bekend. Het grootste is in ieder geval Salomons BV. In de stallen aan de Olsterweg zitten 110-duizend kippen. Deze produceren 100-duizend eieren per dag. Volgens eigenaar Klaasjan Salomons zien zijn kippen er gezond uit en zijn er geen aanwijzingen dat er vogelgriep heerst.

De pluimveehouder heeft voldoende ruimte om de eieren op te slaan. Het ontbreken van verpakkingsmateriaal was zaterdag wel een probleem. Vanwege het vervoersverbod mag in principe niets van of naar het bedrijf worden gebracht. Maar dankzij een speciaal hygiëne-protocol was het toch mogelijk om Salomons van verpakkingen te voorzien.

De agrariër laat een bijeenkomst voor alle betrokken pluimveehouders in het verbodsgebied aan zich voorbijgaan. Hij vindt het onverstandig om alle potentiële bronnen van de griep bij elkaar te brengen. Salomons zegt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit beter had moeten weten. "Hoe goed ook bedoeld", voegt hij er tenslotte aan toe.

reacties (7)

 • Gijs

   

  Dat is de natuur, ja dat ontken ik zeer beslist niet. Maar een ieder die een beetje verstand heeft van de natuur die weet dat alles wat overvliegt en door de veranderingen in het klimaat een andere route kiest naar overwinteringsgebieden dat dat gevaar op levert. Eenden uit Aziatische gebieden zijn tegenwoordig heel normaal. Kun je zien aan de geringden.

  reageer
 • peeters

   

  dat spul is de natuur zoals dieren moeten zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen

  reageer
 • Ilse

   

  Echt ontzettend naar altijd, als zoiets als dit weer de kop op steekt. Juist de boeren die hun dieren vrij buiten laten leven, lopen een veel groter risico op ziektes van overvliegende vogels.

  reageer
 • Gijs

   

  Ja ik noem het vreemd spul. Wij hebben de laatste jaren gezien, mede door de veranderingen in het klimaat dat er allerlei vogels bijgekomen zijn of overvliegen die je voorheen niet zag, met alle gevaren van dien. Koereigers, witte reigers, zwartezwanen, vele ganzen soorten, eenden en roofvogels enz.

  reageer
 • Rob

   

  Oh, noem je die dieren spul! Wat ben je een ....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gijs

   

  Overal waar dieren buiten lopen dreigt het hele jaar gevaar. Muizen, ratten, eenden reigers, ganzen, zwanen enz.,alles wat langs loopt of overvliegt levert gevaar op. Ook dit jaar is het extreem wat voor vreemd spul en op de meest vreemde momenten ziet langs komen met alle gevaren van dien. Heel veel vogels vliegen de halve wereld over en komen overal vandaan.

  reageer
 • marco

   

  Heel verstandig van deze pluimveehouder om niet bijeen te komen met collega's. In Duitsland zijn wilde eenden onderzocht en ook besmet bevonden met vogelgriep. Het zou de vogelaars in Almere sieren als ze de wilde eenden daar met rust laten. Dat men daar samenkomt en achter deze wilde eenden aangaat en opjaagt is gevaarlijk genoeg voor de verspreiding van vogelgriep.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert