Versoepeling maatregelen vogelgriep

FLEVOLAND
De maatregelen tegen verspreiding van vogelgriep worden in Flevoland versoepeld. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bekendgemaakt.

Aanleiding voor de versoepeling is de vondst van twee wilde eenden die doodgegaan waren aan de hoog-pathogene variant van vogelgriep. Deskundigen denken dat de ziekte via deze eenden in Nederland terecht is gekomen.

De strenge maatregelen blijven van kracht in het westen van het land en rondom de getroffen bedrijven. In de overige regio's mag weer pluimvee worden aangevoerd. Ook wordt het jachtverbod opgeheven. Wel blijft de ophokplicht van kracht voor professioneel gehouden gevogelte. Dijksma zet zwaar in op hygiëne-maatregelen. Daarover wil ze met de sector nog nadere afspraken maken.

reacties (4)

 • veeboer

   

  hou toch eens op met dat gekakel over antibiotica, hoevaak moet nog gezegd worden dat dat niks helpt bij een virus! Maarja een beetje populair mee roepen met de menigte zonder enige kennis te hebben is veel leuker natuurlijk. jammer

  reageer
 • Koos W.

   

  Inderdaad, en als het van de mest van de Smient zou komen. Die komt niet in de stallen. Maar wie wel? Juist; De mens, die kan dus de enige verspreider zijn van het virus. En maar zoeken of we een ander dier de schuld kunnen geven.

  reageer
 • kees d.

   

  Vind je dit niet een beetje erg overdreven? Vogelgriep is tot nu toe geconstateerd bij bedrijven met afgesloten stallen waar de antibiotica veelvuldig wordt gebruikt. De schuld wegschuiven naar de trekvogels terwijl de vogeltrek allang voorbij is. Dan de wilde eend maar, maar dat is een standvogel. Nu de Smient de schuld geven omdat besmette mest is gevonden. Maar de Smient komt in de wijde omgeving van de besmette boerderijen niet voor. En wie zegt dat de besmette mest van de Smient komt? Nee pluimveehouders moeten zelf voorzichtiger met hun levende have omgaan.

  reageer
 • sjors

   

  dus hobby dier houders pluimvee ophokken aub!!!! hier zouden ze meer op moeten controleren ik zie nog veeel gewoon buiten lopen. als het wel op grote schaal nu uitbreekt (in de professionele sector) zijn jullie medeverantwoordelijk voor heel veel onnodig dieren leed.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert