Winkelketens dreigen met vertrek uit Lelystad

LELYSTAD
Diverse grote winkelketens dreigen het centrum van Lelystad te verlaten als er niet snel actie wordt ondernomen. Een aantal grootwinkelbedrijven zou al hebben besloten om het huurcontract op te zeggen. Dat schrijft de ondernemersvereniging in een brandbrief aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

De ondernemers willen dat de gemeente Lelystad snel aan de slag gaat om het centrum aantrekkelijker te maken. Alleen dan kan het tij nog gekeerd worden schrijven ze. Te denken valt aan nieuwe bestrating en betere bewegwijzering. Ook willen de ondernemers een 'vriendelijker parkeerbeleid'.

De brandbrief is mede ondertekend door winkels als de Hema, H&M, The Sting, La Place, Douglas, en de New Yorker. Het is nog onduidelijk of deze ketens het stadshart van Lelystad dreigen te verlaten.

reacties (71)

 • Dnz.

   

  Conclusie? Gebouwd zonder visie? Of veranderde visie? Stilstaan is achteruitgang?

  reageer
 • Mary

   

  Miljoenen toeristen??? haha te grappig. Amsterdam eat your heart out, Lelystad is voor toeristen the place to be.

  reageer
 • Nico

   

  Gemeentebestuurders hebben zich op het verkeerde been laten zetten door projectontwikkelaars. Domme sloop van een deel van het centrum.Vervanging door dure nieuwbouw. Aanleg Groene Carré. Opheffen dreven langs het Stadshart. Concurrentie bedrijven op de Tjalk. Uitplaatsing van winkels naar Palazzo. Ook het Outletcentre Bataviastad zuigt koopkracht weg. In Lelycentre geen leegstand. Minder hoge huurprijzen.

  reageer
 • Marcel

   

  Laten we eens naar Oberhausen of Essen gaan kijken. Wij daar helemaal heen omdat het gezellig winkelen is, en je komt vrijwel niet eens buiten. Ik ben er van overtuigd dat het ook in deze economie kan, maar je moet wel investeren. Gewoon de succes story's kopieren.

  reageer
 • lelystedeling

   

  In de jaren 80 is er niet met een toekomstvisie gebouwd. Er werden maar gebouwen en winkels neergekwakt om tochtige gaten op te vullen.De burgemeester destijds stond zelf aan de wieg van de kantoorkolos (stadhuis) want hij had een vinger in de geldpot bij ABP. Hotel Lelystad idem dito, had aan de kust gemoeten en niet op de huidige plaats.Agora ligt met de ingang aan de verkeerde zijde. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Oplossing: Amoveren, want daar zij we hier goed in ( o.a. Waterwijzer, poldermuseum.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Dat is niet helemaal waar. De echte grote funshopcentra doen het prima. Maar dat zijn vooral de grotere historische binnensteden waar je naast winkelen ook nog veel andere 'belevenissen' hebt. Denk aan Amsterdam Centrum, Zwolle, Groningen, Utrecht, Haarlem, Amersfoort en dergelijke. Plekken die toeristen interessant vinden, vinden ook de Nederlanders zelf leuk. Ook de grotere wijkwinkelcentra voor dagelijkse boodschappen doen het overal prima, evenals de grote gespecialiseerde centra (o.a. Outlet Batavia Stad en de grote meubelcentra zoals VillaArena en Ikea) en goedkoop gevestigde bouwmarkten. De leegstand treedt vooral op in de B-locaties in grote stadscentra ("aanloopstraten"), alle locaties in kleine stadscentra (zoals de Gordiaan), en de buurtwinkelcentra.

  reageer
 • frits

   

  Klopt. De afstand tussen Outlet Roermond en het stadscentrum van Roermond is een korte looproute. De afstand in Lelystad is veel te groot om te lopen; niemand gaat vrijwillig kilometers met boodschappen sjouwen. Daarnaast is Roermond een gezellige oude stad die al eeuwenlang een regionale marktfunctie voor honderdduizenden mensen heeft. Lelystad heeft dat niet. In Lelystad is er volstrekt onvoldoende draagvlak voor leuke speciliteitenwinkels in de Gordiaan. De Gordiaan heeft niet meer potentie dan een boodschappencentrum voor omringende wijken, naast wat extra winkeltjes op Stationsplein/Dukaatplein/Promesse gericht op Lelystadse trein- en busreizigers en werknemers van het stadhuis en provinciehuis. Als de parkeertarieven niet aangepast worden, zullen zelfs de supermarkten in de Gordiaan het uiteindelijk niet redden. Die supermarkten zijn al beduidend minder druk dan sommige andere supermarkten in de stad. Tjalk, Voorhof, Jol, Kempenaar draaien stuk voor stuk veel beter. Zonder supermarkten zal er voor de Gordiaan ook geen potentie als wijkwinkelcentrum overblijven.

  reageer
 • Karel

   

  Waar is de platenzaak gebleven? Achterhaald door de tijd! Waar is de bakker op de hoek gebleven? Achterhaald door de tijd! Waar is het winkelcentrum gebleven? Achterhaald door.. internet. Het zijn ontwikkelingen die niet tegen te houden zijn. Er is nog steeds een overschot aan winkel in NL en iedere gemeente probeert wat te verzinnen om mensen van buitenaf aan te trekken, maar toename bij de ene gemeente bekend dan weer afname bij de andere gemeente. Lelystad zal door haar ligging nooit een regio functie krijgen. Daarnaast is de koopkracht van de gemiddelde Lelystedeling er de laatste jaren niet op vooruit gegaan, en vergeet niet de student, met die gratis Ov-kaart reis je even naar Adam, Utrecht e.d. om te gaan winkelen. Daar kan Lelystad niet tegenop, de leegloop zal alleen maar sneller gaan.

  reageer
 • frits

   

  Mensen gaan nauwelijks met de trein winkelen, en voor wie van buiten Lelystad komt, maakt de locatie binnen Lelystad echt niet uit. Het is een illussie dat mensen van buiten de stad op de Gordiaan zitten te wachten, hoe je dit centrum ook herinricht. Elders in de regio zijn er namelijk winkelcentra die veel beter aansluiten bij de huidige 'belevenissenmaatschappij'. Bijvoorbeeld omdat het een leuke oude stad is, met monumenten, musea, horeca enzovoorts. Of omdat het een supermoderne stad is met een groot winkelaanbod, ook in niet-dagelijkse goederen (Almere Centrum, maar ook de Amsterdamse Poort). Ook het Lelycentre zal nooit meer dan een lokale functie krijgen; dat centrum is gewoon een groot wijkwinkelcentrum voor omringende wijken. De enige locatie in Lelystad die aan kan sluiten bij een bovenlokaal winkelpubliek dat in brede zin vermaakt wil worden, is Batavia Stad. En Batavia Stad trekt dus ook mensen van buiten Lelystad.

  reageer
 • frits

   

  En bij het Lelycentre zijn de meeste parkeerterreinen gratis. En het Lelycentre is lekker overdekt. Het Lelycentre functioneert als groot wijkwinkelcentrum. Samen met de super-aantrekkelijke uitgaanssteden (vooral grote historische binnensteden waar je gezellig winkelen kunt combineren met horeca en museum- of bioscoopbezoek) hebben de grote wijkwinkelcentra (met grote supermarkten) voor dagelijkse boodschappen en gespecialiseerde centra (outlets en grote woninginrichtingscentra e.d.) de toekomst. Daar zijn genoeg rapporten van detailhandelsspecialisten over verschenen. De kleine stadscentra in Nederland (zoals de Gordiaan) en de kleine buurtwinkelcentra (zoals Boswijk) hebben geen toekomst meer. Winkelaanbod is de afgelopen 5 jaar in Nederland al met 20% gekrompen, en de verwachting is dat het in 2015 nog harder zal gaan, omdat de financiele reserves van veel (verouderde) winkelformules uitgeput zijn. Lelystad zal moeten kiezen: de Gordiaan downgraden tot wijkwinkelcentrum voor vooral dagelijkse boodschappen (met gratis parkeren), waardoor kleinere buurtwinkelcentra versneld ten gronde gericht worden. Of toezien hoe de Gordiaan zelf ten gronde gaat, uiteindelijk waarschijnlijk alsnog gevolgd door de kleine buurtcentra. Alles overeind houden lukt niet; daarvoor is de overbewinkeling in Lelystad veel te groot. Geen keuzes maken, betekent dat de koude sanering in hoog tempo doorgaat.

  reageer
 • frits

   

  Naar de Gordiaan rijden is ook niet gratis... Kan ik net zo goed naar een ander winkelcentrum rijden. De Gordiaan bestaat vooral uit supermarkten en andere winkels voor dagelijkse boodschappen. Die kan ik overal elders in Lelystad ook doen zonder parkeergeld. En kleding, boeken en cd's koop ik liever online. Heb ik nog een grotere keuze ook.

  reageer
 • Brigitte

   

  Het lijkt me dat er veel naar synergie met Bataviastad moet worden gestreefd. Kijk hoe het centrum van Roermond profiteert van de bezoekers aan het outletcentrum daar. Maar daar is ook alles aan gedaan bezoekers te verleiden naar het centrum te gaan en de looproute is gemakkelijk en gemarkeerd. Daarnaast hangt de aantrekkelijkheid van een hoofdwinkelcentrum niet alleen af van wel / geen betaald parkeren. Wel van branchemix, openbare ruimte, aantrekkelijke pleinen en horeca en evenementen.

  reageer
 • Barbara

   

  Met dit vooral humorvolle bericht is een geweldige opening ontstaan!! Het vult de leegte op van de maatschappelijke verspeling in ruimte en tijd.....

  reageer
 • Dirk

   

  Gewoon de kust ontwikkelen, maar dan goed. Gordiaan sluiten en toekomstig voor woningbouw bestemmen. Is alles beter dan dat halve werk tot nu toe. Uiteindelijk moeten er keuzes gemaakt worden. En dat kost nu eenmaal veel geld.

  reageer
 • karin

   

  Het zou aantrekkelijker worden met wat bloembedden en zitjes en leuke tegels kijk bijvoorbeeld naar bataviastad

  reageer
 • Mars

   

  En de peut die je in je auto gooit om naar andere locaties te rijden kost niks? Ik denk dat je dan juist meer kwijt bent, dan om het in een meter te stoppen. Beetje kromme redenatie...

  reageer
 • Soraya

   

  Ik kom niet in het winkelcentrum als ik moet betalen voor het parkeren, dus lekker naar Dronten, en voor de boodschappen naar de wijkcentra. Als ze nu nog niet snappen dat je mensen wegjaagt met betaald parkeren...

  reageer
 • maan

   

  Omdat daar de huren vele malen lager zijn.

  reageer
 • San

   

  Wil je mensem van buiten de stad aantrekken dan is de Gordiaan de logische plek. het ligt centraler en bij het station.

  reageer
 • frits

   

  Hahahaha, laat me niet lachen. Mensen ut Leeuwarden, Groningen en Zwolle winkelen in die steden. Dat zijn namelijk stuk voor stuk leuke steden met een historische binnenstad en een groot winkelaanbod. Daar kunnen Almere of Lelystad allebei niet tegen op. Die inwoners komen echt niet in Flevoland winkelen. En frequente bussen in de stad brengen het lokale winkelpubliek ook naar de andere winkelcentra dan het stadshart. Weleens bij de Tjalk, Jol of Batavia Stad wezen kijken? Daar is het wel druk. En het Lelycentre loopt ook heel aardig.

  reageer
 • frits

   

  Of omgekeerd natuurlijk. Het Lelycentre heeft geen leegstand. Slopen van delen van de Gordiaan is dus veel logischer. De klanten stemmen met de voeten, en ze stemmen dus niet voor de Gordiaan, maar voor het Lelycentre, de Tjalk, Palazzo en enkele centra in de wijken.

  reageer
 • Sander

   

  Als de hoofdstad de grootste stad van de provincie zou moeten zijn zou half nederland zijn hoofdstad moeten veranderen. Tevens snap ik het ''daar gebeurt alles'' niet echt. Toerisme komt er niet voor, en elke poging daartoe faalt. Lelystad is wat toerisme betreft veruit superieur met jaarlijks miljoenen toeristen. Het centrum van het Flevolandse toerisme zou je het dus wel kunnen noemen, naast dat het, helaas voor jou, ook de hoofdstad is.

  reageer
 • San

   

  Om geld uit te geven moeten mensen werk hebben. Maar de banenmarkt is (net als in heel NL trouwens) hopeloos voor die leeftijdsgroep die echt geld kunnen uitgeven...

  reageer
 • Banjer

   

  toch vreemd dat er in het Lelycentre geen winkelpanden leeg staan

  reageer
 • Rob

   

  Wordt het mogelijk weer een attractie en trekt het weer publiek en dus weer winkels nodig ... treintje loopt er al doorheen . Batavia hebben we al....... Vliegende hollander op het marktplein plaatsen ... et voila c'est tout

  reageer
 • Hendrik...

   

  In al die leegstaande panden kan je mooi fietsen stallingen maken, dan staat je fiets vlakbij de winkels, en bovendien overdekt. En dan zijn die zeurende winkels de fietsen kwijt voor hun winkel....

  reageer
 • chris

   

  Als we eens beginnen met van 2 winkelcentra naar 1 te gaan... lelycentre plat en de Gordiaan (proberen) de lege winkels te vullen :-)

  reageer
 • Pzaal

   

  Lelystad straks 1 grote spookstad.

  reageer
 • Sjors

   

  Een bedrijf vertrekt wanneer het niet rendabel is voor hun. mooie stoep, glimmende bewegwijzering, hoge huren, lage huren. zolang er omzet is maakt het allemaal niets uit. De Leleystedeling zit op zijn geld dat is het probleem. Gaven ze geld uit dan hoor je de grootwinkelbedrijven nergens over.

  reageer
 • Henki24

   

  Als de grootwinkelbedrijven de huur al hebben opgezegd, waarom nemen ze dan nog de moeite om een brief te ondertekenen? Dan heb je de stad toch al de rug toegekeerd? Of hebben ze een andere agenda?

  reageer
 • Hans

   

  De oplossing is simpel, laat de zooi daar maar klappen en leeg komen te staan. Dan zal de gemiddelde negatieveling dat wel anders gaan praten

  reageer
 • Freek

   

  Nee dat vinden de inwoners juist niet leuk, want dan is er niets meer te gallen

  reageer
 • Louise

   

  Logisch, bevolking hier heeft gewoon de koopkracht niet. En degenen die het hadden zijn hun baan kwijt, of hebben huis onder water. En kijken goed waar ze hun geld aan besteden. Kortom je moet iets bijzonders doen als winkelier. Net als vroeger werkt het niet meer. In januari al de zomerkleding? Sorry, die hoef ik nog niet. Zelfde levertijd als internet? Sorry, dan niet. Ontwikkeling is niet uniek voor Lelystad (lees de kranten maar) en daarom ook niet op te lossen met bestrating of parkeren. Gaat de ozb omhoog en heb ik nog minder te besteden in het stadshart......

  reageer
 • Bram

   

  Die (grote) ketens willen gewoon weer 5 jaar voor nop zitten, is niet meer en minder dan handje klap met die betreffende WETHOUDER!!!!!!!!!!!

  reageer
 • Jeroem

   

  Groot winkelaanbod? Je maakt een grapje hopelijk. Was er maar een wat groter winkelaanbod, dan zou ik niet 2 x per maand naar Almere te rijden om daar te shoppen.

  reageer
 • Faerie

   

  In plaats van naar de gemeente wijzen kunnen winkeliers ook met omwonenden plannen smeden. Bepaalde bloembakken in de stad waren initiatief van bewoners. Vuile prullebakken? Spreek af dat je eenmaal per dag deze zelf leegt al winkeliers. Ga met elkaar om tafel wat je samen kunt doen om het winkelen aantrekkelijk te maken. Betaald parkeren vind ik in een stad als Lelystad geen optie. Daar is je publiek niet groot genoeg voor. Is er leegstad? Doe net als andere steden aan pop-up stores en winkels waar je als particulier/hobbyist een plank/stelling kan huren om je spulletjes te verkopen. Geeft een heel leuk effect, maakt het weer wat interessanter. De gemeente zou zeker wat kunnen doen als het gaat om stedelijke vernieuwing, maar het moet van twee kanten komen, de oplossingen moeten creatief zijn en uit meerdere hoeken komen.

  reageer
 • Jeroen

   

  Vandaar dat het in de rest van Nederland 1 van de populairdere winkels is...

  reageer
 • Maarten uit Lelystad

   

  Is het niet zo dat projectontwikkelaar(s) graag hoge rendementen wilde halen door veel (te veel) te nieuws te bouwen en voor die nieuwe gebouwen ook nog eens investeerders vonden omdat de grote winkelketens deze panden gingen huren met contracten voor vele jaren. De winkelketens stapten er in, mij onbekend onder welk idee van bezoekersaantallen etc, Ook de gemeenteraad ging in de mooie praatjes van de projectontwikkelaar mee, juist om het centrum te upgraden voor ons bewoners. En de investeerders en winkelketens eiste daarbij wel nieuwe parkeergarages, aan te leggen door de gemeente, die de kosten middels parkeergeld zou terugverdienen door het door de winkels aangetrokken publiek. Maar je hoefde ook in 2007 niet de slimste mens te zijn om te voorzien dat zoveel extra winkelaanbod op zo een inwoneraantal moeilijk voldoende verkoop zou gaan genereren en dat zulke hoge huren een moeilijk te realiseren omzet ging eisen. Om nu dan de tegenvallende omzetten te wijten aan de bewegwijzering en de bestrating lijkt me wel erg scherp en veels te kort door de bocht. Lijkt me meer een zoeken naar iets om onder contracten uit te kunnen komen. Daarbij toch wel even: a) mensen die het te saai vinden en dus op internet kopen zijn door hun koopgedrag dus mede debet aan komende leegstand. b) Mensen die brandstofkosten hebben, of treinkaartjes kopen, om elders te winkelen hebben dus ook geld over om in Lelystad betaald te parkeren. Daar kan het bij hen niet aan liggen c) Gaan mensen naar Almere of Zwolle of willekeurig welke andere stad voor een andere Hema, Etos, Trekpleister of Sting? Zal dus toch liggen aan het aanbod. Dus als die grote ketens vertrekken is dat geen ramp! Maar wie neemt het initiatief om lege panden tegen reëele huren te verpachten aan echte ondernemers met drive en ideeën over diversiteit in het aanbod en in levensrumoer ook ’s avonds en op zondagen. Helaas zullen de mooipratende projectontwikkelaars hierbij niet te horen zijn. Het lijkt me al met al niet zinvol op de brief actie te nemen, wel om eens iets andere actie in gang te zetten. En moet dat nou altijd van de gemeente uitgaan?

  reageer
 • Bert

   

  Wat ondernemers terug doen? Banen scheppen en proberen hun hoofd boven water te houden lijkt me.

  reageer
 • Barbara

   

  Dat is een vreemde beschuldiging die @flevo hier opschrijft. Niemand maakt het stadshart kapot, en zeker niet moedwillig! Het leeglopen van dure winkelpanden is een samenspel van berouw komt na de zonde die de gemeente voor haar rekening kan nemen wegens te opgeblazen voorstellingen van zaken tijdens de bouw, en een crisis die zich niet beperkt tot Lelystad. Die mengeling maakt dat we stappen terug moeten doen en shopgezelligheid moeten zoeken online. Ik vraag me af of dat nou echt zo'n ramp betekent. Het plaatje Lelystad zag er nog triester uit als de Outlet er niet was geweest, al was dat succesnummer ook niet te voorzien geweest..

  reageer
 • seller

   

  laat ze een primark openen, trekt alles weer aan :-)

  reageer
 • markpb

   

  gewoon erkennen dat Lelystad een kleine plattelands stadje is, winkel aanbod afzwakken. Almere tot hoofdstad benoemen want daar gebeurt alles. Ook het archief in het nieuwe land museum waar nu over gesproken wordt gewoon naar de nieuwe hoofdstad verplaatsen waar het thuis hoort.

  reageer
 • flevo

   

  Dan ben jij dus 1 van de vele die het stadshart kapot maakt. Geef je geld gewoon in de stad uit ipv online.

  reageer
 • Nora

   

  Ze moeten Bataviastad niet zo promoten maar het stadshart een beetje gezellig maken in Almere heb je leuke bankjes met Spaanse tegeltjes en mooie bloembakken kan hier misschien ook.

  reageer
 • Barbara

   

  Bij de hierboven genoemde winkeliersbedrijven kan je allemaal online komen shoppen. Dus nu niet de bal bij de gemeente neerleggen a.u.b.

  reageer
 • Almere buiten

   

  H&M die willen wij heeeel graag in almere buiten!!!!

  reageer
 • Nico

   

  De brief aan de raad is niet meer dan borrelpraat. Niet serieus nemen als de ondernemers dat andersom ook niet doen.

  reageer
 • Drontense

   

  Het moet echt wat sfeervoller worden ! Vroeger gingen we wel eens in Lelystad winkelen nu nooit meer en dat hoor ik ook in mij omgeving.Maar het zou toch leuk zijn voor alle bewoners uit Lelystad om in eigen stad gezellig te winkelen.Hopelijk gaat het lukken.!

  reageer
 • Tom

   

  Grappig allemaal, de reakties. In de eerste plaats: het Lelycentre is een volledig private onderneming; de Gemeente heeft daar helemaal niets te zeggen. Ten tweede: Ondernemers willen vooral ondernemen, tenminste als dat winst oplevert. Zo niet, dan moet de Gemeente (lees: de belastingbetalende inwoner) er maar voor zorgen dat er winst gemaakt wordt..... En wat doen deze Ondernemers terug aan de gemeenschap???

  reageer
 • lelystedeling

   

  Ik vraag me af wat die grote winkelketens zelf gaan doen om de sfeer te verbeteren. Want het is natuurlijk erg gemakkelijk om te zeggen dat de gemeente er wat aan moet doen en dan zelf lekker niks doen. Volgens mij moet je samen er aan werken en niet alles naar 1 partij schuiven.

  reageer
 • Sonja

   

  Er moet inderdaad echt iets gebeuren zowel in het stadscentrum als in Lelycentre. Het is onaantrekkelijk winkelen en sfeerloos. Net als ik stappen de meesten op de trein om in Almere te gaan shoppen. Men heeft een grote kans laten lopen met de komst van de Hanzelijn, nu stapt het grote publiek komend uit Groningen,Leeuwarden, Zwolle enz. enz.met de trein een station verder uit, namelijk Almere. En als de bussen in Lelystad wat frequenter gaan rijden trekt dat ook meer publiek naar het centrum.

  reageer
 • Sonja

   

  Er moet inderdaad echt iets gebeuren zowel in het stadscentrum als in Lelycentre. Het is onaantrekkelijk winkelen en sfeerloos. Net als ik stappen de meesten op de trein om in Almere te gaan shoppen. Men heeft een grote kans laten lopen met de komst van de Hanzelijn, nu stapt het grote publiek komend uit Groningen,Leeuwarden, Zwolle enz. enz.met de trein een station verder uit, namelijk Almere Centrum die plukt er wel de vruchten van. En als de bussen in Lelystad wat frequenter zou rijden trekt dat ook meer publiek naar het centrum.

  reageer
 • Inwoner

   

  Tijdens de verbouwing hadden ze Seoul als voorbeeld moeten nemen. Zoek COEX en Insa-dong maar is op. En zo heb je meer goede voorbeelden in Korea. Niet alleen kleding en ze moeten de hoogte in gaan. Dan pas word dit echt een stad.

  reageer
 • Bas

   

  het is erg om te horen, maar de gemeente doet ook in ieder geval niets zichtbaars om het tij te keren. Vuile prullenbakken overal, en dat kost toch echt niet veel geld om dit te reinigen, 100 verschillende allemaal het lelijkst gekozen straattegels, het is werkelijk ongelofelijk wat onze slapende bestuurders presteren. Om te huilen! In mijn ogen wordt er geprobeerd om een zo lelijk mogelijk centrum te hebben waar niets te beleven is. Misschien dat ze nu dan eindelijk wakker worden, maar ik vrees dat zij hun doel al hebben bereikt en het voor het centrum te laat is. Vol met junkies en alcoholverslaafden die volledig vrij spel hebben, maakt het allemaal nog erger.

  reageer
 • Hans Terbach

   

  en volgens mij is de brief verkeerd geadresseerd. Had naar de projectontwikkelaars moeten gaan! De werkgelegenheid is natuurlijk een belangrijk aspect, maar spreek daar de werkgevers op aan!

  reageer
 • ben in deze stad wel eens op koopzondag geweest, 10 winkels open en de rest dicht. Ga ik naar Almere vind ik het stuk gezelliger, Lelijkstad heb echt geen sfeer

  reageer
 • coda

   

  dat mag in dit geval wel totaal niet in staat om te besturen wat er nu zit. Het maakt ze geen reet uit zolang hun inkomen maar oke is

  reageer
 • michael

   

  He waar kennen we dat ook alweer van ??? was het niet een paar jaar terug dat dezelfde ketens ook het stadshart van Almere wilde gaan verlaten als er niets zou gebeuren ?? niets toegeven hoor gemeente Lelystad al hebben jullie die Fackeldey als wethouder en als er iemand gevoelig is en raar uit de hoek komt is hij het wel....

  reageer
 • maan

   

  Goh wat raar The Sting zou dit jaar al weg zijn. En weinig klanten bij Sting ligt niet aan Lelystad maar puur aan het feit dat ze veeel te duur zijn.

  reageer
 • Hans Terbach

   

  zelden zo'n chantageachtige brief gelezen zonder één punt van zelfreflectie. Ben het volledig eens met Koos!

  reageer
 • ik

   

  als je mensen weg wilt jagen moet je met zulke parkeer kosten komen. sfeer mist. ik shop lekker online

  reageer
 • fred

   

  o jammer, in almere nu bijna geen leegstand meer!

  reageer
 • Sander

   

  Kan me weinig schelen, we hebben genoeg.

  reageer
 • Fred

   

  Logisch. De bestrating in het oude deel van de stad moet echt per direct worden aangepakt. Er mist een zekere sfeer in Lelystad die er wel kan komen als de bezem er nu eens flink doorheen gaat. Het is nu geen centrum waar je voor je plezier verblijft. Het verouderde centrum trekt mij nu echt niet aan en Lelycentre is ook nodig toe aan een opknapbeurt naar de eisen van de hedendaagse tijd.

  reageer
 • Hano

   

  Hier is Lelystad echt niet uniek in. Grote steden in het hele land hebben allemaal dezelfde problematiek. Om dit nou neer te leggen als schuld bij de Gemeente gaat me toch wel te ver. Betere bestrating en bewegwijzering levert de retailers echt geen omzetverhoging op. Probleem zit in de koopkracht. Dus geen geld in stoppen gemeente! Laat je niet chanteren.

  reageer
 • Rob

   

  Betere bestrating, wegbewijzering verbeteren, soepeler parkeerbeleid......... oplossingen die het echte probleem niet lijken oplossen.... . En is het een probleem? we kiezen zelf meer en meer voor internet en elders shoppen. Balonnetje: Het roer om..... centrum migreren met Bataviastad.

  reageer
 • Drontenaar

   

  Parkeren ...en betalen in Lelystad, ...dat is zo 2008! Afschaffen die zooi! Wees loyaal aan je ondernemers!

  reageer
 • ron

   

  of zouden de ondernemers zelf iets te hoge ambities stellen ? groei groei groei ; maar dat groeien werkt al lang niet meer. misschien ook wat te veel winkels ? die telkens maar weer groter worden maar zelden kleiner worden .....

  reageer
 • Gerda

   

  Het zijn niet alleen de grote winkelketens die kunnen verdwijnen. Ook de kleintje hebben het moeilijk om te blijven.

  reageer
 • Ron

   

  Volledig terecht. Zo kan het niet langer.

  reageer
 • Koos W.

   

  Het zat er aan te komen. Lelystad heeft geen regio functie en het winkelend publiek in Lelystad is helaas niet kapitaal draagkrachtig genoeg om zoveel geld uit te geven zodat de grote jongens tevreden zijn. Ik hoop dat de gemeente niet heel vee geld gaat uitgeven om z.g. de grote jongens (Hema,V&D) tevreden te stellen, want ze gaan toch weg en dan zijn wij (burgers van Lelystad) dat geld dus kwijt. Lang leve internet!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert