Druk op sociale woningmarkt door asielzoekers

FLEVOLAND
Het wordt steeds moeilijker om een sociale huurwoning te vinden. Dat komt omdat steeds meer asielzoekers met een verblijfsstatus een huis moeten krijgen. Dat zeggen de gemeenten in antwoord op vragen van de regionale omroepen en de NOS.

Vorig jaar kwamen er 25.000 asielzoekers naar ons land, tienduizend meer dan het jaar daarvoor. Veel van hen mogen voorlopig blijven en moeten vanuit een asielzoekerscentrum in gewone woningen geplaatst worden. Gemeenten zijn verplicht om een aantal van deze zogenoemde statushouders een woning aan te bieden. Dat zorgt voor een grote vraag naar sociale huurwoningen, terwijl er ook voor gewone burgers al een lange wachtlijst bestaat.

Almere heeft te weinig huizen om deze mensen op te vangen. Vorig jaar heeft de gemeente 80 asielzoekers met een verblijfsvergunning te weinig geplaatst. Door het toenemende aantal loopt dit tekort in 2015 snel op. De gemeente heeft dus een probleem, want de wachttijd voor een goedkope huurwoning is nu al 6 jaar.

Almere en Urk kwamen al woningen te kort. Door de toename denkt ook Zeewolde volgend jaar in de problemen te komen. "Als we in Zeewolde veel gezinnen moeten plaatsen, is het minder moeilijk dan wanneer de personen allemaal individuele huisvesting nodig hebben. Steeds vaker gaat het om (jonge) alleenstaande mannen. Daar zijn geen woningen voor, terwijl tegelijkertijd ook autochtone jongeren om dat soort goedkopere huizen vragen."

De regionale omroepen en de NOS benaderden alle 393 gemeenten. Daarvan hebben er 325 meegedaan.Klik hier voor alle cijfers per gemeente

reacties (65)

 • Henk K

   

  Wij Nederlanders worden gewoon doodleuk aan de kant geschoven en die gelukszoekers worden alles in de schoot geworpen / voor getrokken. Grenzen dicht en ze weer weg sturen, We moeten helemaal niks met dit soort mensen.

  reageer
 • Mirjam

   

  Grenzen dicht Nederland is over bevolk met mensen je kan straks blijven betalen en houdt niets meer over, het moet betaald worden uit de lengte of de breedte

  reageer
 • Walgelijk

   

  Gebeurd ook in Zeewolde! Op het staatje staat 0 maar dat is een pertinente leugen! Ik kom al jaren niet aan een woning, de gemeente zegt geen woning beschikbaar, maar ik ken bv mensen die uit de woning gingen bij navraag blijkt dat óók deze woning naar een zg zielige asielzoeker is gegaan. WALGELIJK landje is dit geworden. Mijn vader bouwde huizen, maar niet voor zijn kinderen, maar voor gelukszoekers blijkt! Hierbij de oproep aan al die mensen die deze gelukszoekers zo zielig vinden: ORGANISEER EEN ACTIE, MET JULLIE EIGEN GELD, OM AL DIE ZIELIGE MENSEN OP TE HALEN EN PLAATS ZE VERVOLGENS BIJ JULLIE THUIS!! Geweldig zo'n initiatief, toch?!

  reageer
 • Dewaarheid

   

  Tegelijkertijd hebben we nieuw gebouwde leegstaande kantoorpanden en amper verkochte nieuwbouw koophuizen ipv sociale huurwoningen waardoor er lange wachtlijsten zijn zelfs zonder deze asielzoekers. Deze regering geeft niet veel om haar land. Zie grote fout leenstelsel studenten.. alleen elende! de babyboomers maken alles kapot wat hun voorgangers zo goed hadden geregeld hier.

  reageer
 • Mevrouw Louise

   

  Van jouw / uw (en mijn) belastingcenten wordt het land onderhouden, je oude moeder betaald, je kind naar school gestuurd, de wegen, rechtstelsel, politie, etc Zodat jij kunt zeggen wat je wilt en in vrijheid en overvloed hier leeft. Als je ieder voor zich wil moet je naar een ander land. Hier zorgen we voor elkaar, voor bijstandsmoeders, voor ouderen en voor mensen die door oorlog hun land uitvluchten. Mogen we eisen stellen aan jonge kerels die hier komen. Tuurlijk! Een taal leren en werken met je donder. Bij voorbaat roepen dat ze weg moetennis asociaal. De volgende stap is dat we chronisch zieken gaan weigeren of andere uitvreters....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kannnsslooooss

   

  Rot op man! Wij maar betalen en wachten voordat we überhaupt kans maken op een woning, en asielzoekers krijgen er zomaar een aangewezen, dit is echt belachelijk. Nog even en wij burgers van nederland moeten zelf vluchten voor het beleid en regelsysteem van dit land. ik snap dat het niet fijn is voor de asielzoekers, maar het moet niet zo zijn dat wij de dupe worden van jullie overbevolkings ideeen.

  reageer
 • jo jo

   

  En ik maar wachten... Al drie jaar ingeschreven en tevens een urgentie op zak! Ik zeg: Minder, Minder, Minder!! :Þ

  reageer
 • .\/\/.

   

  Er zijn een aardig aantal regio's in Nederland waar sprake is van leegstand.

  reageer
 • petra

   

  Ik wil niet discrimineren maar ach ja ik wacht al twee jaar op een woning na een scheiding met twee kinderen Weet je wat aangezien die mensen niks hebben wacht ik gewoon toch nog 14 jaar of wat zei de woningbouw ook alweer mevr.gaat u toch gewoon terug naar u ex mN en nieuwe vriendin doen we dat toch

  reageer
 • koos

   

  de overheid geeft asielzoekers een huis en uitkering, terwijl vaste inwoners van dit land die hun hele leven belasting hebben betaald door het leger des heils onderhouden moeten worden.

  reageer
 • koos

   

  in Lelystad wilden ze dat toch doen? of gaat dat plan niet meer door?

  reageer
 • koos

   

  klopt helemaal. helaas.

  reageer
 • koos

   

  Nee hoor, asielzoekers die in de procedure zitten worden al in een huis geplaatst. dus voordat ze definitief asiel hebben gekregen.

  reageer
 • me

   

  Het verschil is dat nu alleen Nederlanders lang moeten wachten. Ik denk dat veel mensen niet echt tegen asielzoekers zijn maar tegen het voortrekken bij bv. het toewijzen van woningen.

  reageer
 • gusk

   

  helaas wacht je in amsterdam 8 jaar en langer ...

  reageer
 • wim

   

  Het is nu 2015, jaren 70 was andere tijd. Maar sommigen blijven hangen in het verleden.

  reageer
 • gert

   

  binnenkort ben jij toch aan de beurt? dacht dat jij er inmiddels al uit was

  reageer
 • wub

   

  het ligt niet aan de asielzoekers maar aan de gemeente en woningcorporaties. alle betaalbare en goedkope huurwoningen worden opeens koopwoningen. hier in mijn straat zijn allemaal huizen voor alleenstaande of mensen zonder kinderen. maar zodra je er nu uit gaat als huurder dan word het koop.

  reageer
 • Nederlander

   

  Wat zie ik hier veel extreme PVV geluiden, zoals minder minder minder vluchtelingen. Zijn wij vergeten hoe ook Nederlanders in het verleden zijn opgevangen in het buitenland? Zo te zien niet. In de jaren '70 moest je bijna 15 jaren wachten op een woning. .

  reageer
 • K.

   

  Ik ben geen starter maar een gescheiden moeder en heb 2 zorgkinderen. Ook ik was, enkele jaren geleden, op zoek naar een huurwoning in Lelystad, omdat ik te weinig financiele middelen had om te kopen. Ik kwam nog niet in aanmerking voor een huurwoning. Intussen was Warande afgebouwd en ja, de asielzoekers kregen daar een woning. Om antwoord op mijn vragen te krijgen mailde ik naar een politieke partij: Waarom gaan de asielzoekers niet in oude huurwoningen in oude buurten wonen zodat Lelystedelingen de kans krijgen om (desgewenst) door te stromen naar een nieuwere woning/wijk? Ook gaf ik aan dat ik zelf niet in aanmerking kwam voor een huurwoning (best frustrerend als je al je hele leven in Lelystad woont en je daar graag wilt blijven). Daarop kreeg ik het antwoord dat je voor 150.000 euro 'al' een koopwoning hebt! Natuurlijk, doen we even... Intussen heb ik in 2 jaar tijd in 2 woningen gewoond (Leegstandswet dus als ze verkocht waren moest ik weer verhuizen...). Hoewel ik mijn leven absoluut niet kan vergelijken met dat van asielzoekers en ik ze echt heel veel gun gaan sommige dingen, zoals in bovenstaand artikel staan, mijn (spreekwoordelijke) pet te boven....

  reageer
 • Sofie

   

  Wel een beetje denigrerend dat "meisje" vind je ook niet?

  reageer
 • Anna

   

  Asociale reactie. Hoe weet jij zo goed dat driekwart luie meevreters zijn? Waar baseer je dat op?

  reageer
 • Dnz.

   

  Jochie, 3 uitvreters zitten dichterbij dan je denkt! Wellicht in je buurt, vriendenkring of werkkring. Fijn in de ww, wel zwart werken, ed. De asielzoekers MOGEN niet werken. Drie kwart van de asielzoekers luie meevreters? Waar komen deze cijfers vandaan? Precies, uit uw onderbuik! Verdiep u eerst ergens in voordat u daarna stenotyp het hokje van de PVV roodkleurt die hard met u mee gillen dat ze eruit motten, maar anders dan grenzen dicht moeten maar vooral ook nooit met een constructieve oplossingen komen. Doet me denken aan het tv programma van die 5 NL'ers die de routes van de vluchtelingen volgen..

  reageer
 • Lexie

   

  Ik zeg niets ben het zat ik stem wel 3x raden op wie

  reageer
 • Pfffffff

   

  Meisje, ik werk al sinds ik van school af ben continue voltijd. Ook gewoon in fabrieken toen ik tijdelijk geen passend werk had en ik heb eens uitgerekend wanneer ik geld voor mezelf ga verdienen. Ik betaal t/m 10-15 september belasting (bruto naar nettoloon en BTW en andere belastingen) en pas daarna is het netto voor mij. Dat betekent dat ik 3 uitvreters sponsor die geen druppeltje zweet laten zien voor de maatschappij. driekwart van de asielzoekers die hier komen zijn gewoon luie meevreters die nooit iets toe zullen voegen aan de maatschappij. Nu ben ik wel in de omstandigheid dat ik geen sociale huurwoning nodig had maar kon kopen maar ik kan me de frustratie van starters bijzonder goed voorstellen.

  reageer
 • jopie

   

  vroeger mocht je dit niet roepen , maar toen hoefde je ook geen 6 jaar te wachten op een woning !!

  reageer
 • Donnie

   

  Als we asielzoekers gewoon gelijk zouden behandelen. Dus ook op de wachtlijst. Dan is het probleem opgelost.voortrekken met zo'n overspannen woningmarkt werkt niet. Dat maakt alleen maar onderbuik gevoelens los.

  reageer
 • klaas

   

  ik hoor hier alleen geklaag. het is allemaal ik ik ik. nou ik wil niet met die mensen ruilen. moeten soms alles achter zich laten,omdat ze anders vermoord worden,omdat ze het ergens niet mee eens zijn. Nee dan betaal ik liever wel wat belasting en wacht ik wel wat langer op een huis.

  reageer
 • Louise

   

  Mijn frustratie is inderdaad dat de verzorgingsstaat in Nederland ervoor heeft gezorgd dat we onze rijkdom niet meer willen delen maar achter ons tuinhekje roepen "weg hier" en "alleen voor ons" als een stel bezitterige bange kleuters.

  reageer
 • Job

   

  Ja fijn! Opvangkampen creeeren. Hek er omheen, poort er in. Dan hebben we onze medemensen vast bij elkaar. Net als Voormalig kamp Westerbork, Amersfoort, Vught etc. voor de tweede wereldoorlog. We weten allemaal wat daar destijds van terecht gekomen is.

  reageer
 • bianca

   

  Niet alleen jongeren maar ook werkende mensen wachten op een woning die door de nieuwe regeltjes geen vrijesector woning of koopwoning kunnen krijgen. Maar wel een heleboel belastingcentjes betalen.

  reageer
 • Jaap

   

  Nou nee hoor de wachttijd in alle grote steden is minimaal 10 jaar.

  reageer
 • Gert

   

  Persoonlijk weet ik het allemaal niet zo goed als de meesten die hier geschreven hebben. Veel schrijvers geven aan dat ze het een schande vinden. Maar is dat wel zo? Het gaat hier om mensen die de asielprocedure doorlopen hebben en een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dit omdat ze in het land van herkomst letterlijk geen leven zouden hebben. Nederland kent een strenge asielprocedure. Wie daar door komt, heeft echt recht op bescherming. Daar mogen we volgens mij ook trots op zijn. Een ander punt is dat er te weinig goedkopere huurwoningen zijn. Deels veroorzaakt door verkeerde politieke keuzes, maar deels ook doordat de hele huizenmarkt een grote zeepbel bleek. En daar deden velen aan mee. Het is logisch dat gemeenten een verplichting hebben om mensen met een verblijfsvergunning een plek te geven. Zoiets moet je reguleren. En ja dat is soms best lastig als je zelf lang op een wachtlijst staat. Maar de boosheid die ik lees in de berichten verontrust me. Laten we onze door de eeuwen opgebouwde vrijheidsprincipes niet te veel los? Als mensen een vluchthaven vinden en krijgen in Nederland is dat om trots op te zijn. Wie zich immers verplaatst in zo'n situatie was zelf ook blij. Maar nogmaals, ik weet het niet zo goed als de meesten het hier wel schijnen te weten.

  reageer
 • Robert

   

  De gekheid van Nederland ten voeten uit. Iemand die hard werkt en hier geboren is moet jaren wachten op een (bijna onbetaalbare) woning of krijgt die niet eens meer Een asielzoeker komt hier binnen en krijgt binnen enkele maanden een woning met maximale huursubsidie en kan vervolgens jarenlang een uitkering en aan alle kanten maximale subsidies opstrijken. Hoe kun je verwachten dat een land tolerantie opbrengt wanneer autochtonen de dupe worden van allochtonen? Laat Nederland maar een beleid volgen zoals o.a. de VS dat doet: grenzen dicht en wat er nu nog zit er uit.

  reageer
 • Havenaar

   

  Tegenwoordig ben ik ook helemaal om. Vroeger mocht je dat niet roepen Joop.

  reageer
 • luuk

   

  mee eens

  reageer
 • luuk

   

  mee eens

  reageer
 • Sjors

   

  In het Noorden en oosten van het land staan hele dorpen en steden leeg, daar kun je toch die mensen prima onderdak geven. Laten we de woningen in de economisch aantrekkelijke gebieden uitsluitend voor de werkenden onder ons. Het is onnodig een asielzoeker of werkloze in aantrekkelijke gebieden te laten niets nutten. Asielzoeker, ouderen of langer dan zes maanden niet gewerkt, hup naar Enschede, Emmen of Musselkanaal gaan ze daar de economie maar een impuls geven en laten zien wat ze kunnen en een meerwaarde zijn voor onze economie.

  reageer
 • Ingrid

   

  Het probleem is natuurlijk gewoon het tekort aan sociale huurwoningen. Een wachttijd van 6 jaar is toch te gek voor woorden. Volgens mij ben je zelfs in Amsterdam sneller aan de beurt. De gemeente Almere moet zich kapot schamen en heel gauw laten bouwen.

  reageer
 • Ab

   

  als geboren nederlander voel je je zo een tweederangsburger. Altijd eerlijk belasting betaald en als het dan als het minder gaat krijg je niets.

  reageer
 • haha

   

  sla jij de plank even volledig mis hier!! gaat om de woningen, waarom deze mensen voorrang krijgen op "ons". zit denk ik ergens een oude diepe frustratie van iets onder je huidje... sterkte!

  reageer
 • hendrik

   

  Daar ben ik het totaal mee eens

  reageer
 • willeMstad

   

  Dat is de ultieme natte droom van elke vastgoedinvesteerder. Een kantoortoren neerzetten is vele malen goedkoper als een woontoren, een beetje hetzelfde als bos/landbouwgrond in bouwkavels omzetten. Daar gokken ze op. Nee, laat die alleenstaande (?) mannen maar samen in een huis wonen of komt hun hele familie ook nog over. Het antwoord is vast ja. De baby's en kinderen groeien hier op. Tijdelijk is een illusie.

  reageer
 • jopie

   

  betalen we niet genoeg belasting ??

  reageer
 • Bewoner

   

  Portocabins. Goed genoeg als voorlopige oplossing! Pas als alle wachtlijsten weg zijn in aanmerking komen voor een volwaardige woning.

  reageer
 • Barbara

   

  Daar moet Wilders blij mee zijn? Met zulke mensen?

  reageer
 • jen

   

  vind het een schande. wij moeten jaren lang sparen en ingeschreven staan anders staan we gewoon op straat... en hun krijgen zomaar woonruimte?

  reageer
 • kots

   

  genoeg lege kantoorpanden. valt best wat van te maken

  reageer
 • pietje

   

  Waarom zou je vanwege dit ene specifieke probleem (een tekort aan social huurwoningen) op een partij (als je daar van spreken kunt, want er is maar een partijlid: GW) stemmen die over het algemeen niet met oplossingen maar met statements komt en die erg veel moeite om mensen van voldoende kaliber en kwaliteit binnen haar geledingen te krijgen? Zie ik persoonlijk weinig heil in.

  reageer
 • we kunnen wel allemaal gaan lopen klagen hier, maar dan moet je je wellicht eens achter de oren krabben en je stemgedrag aanpassen.. De meerderheid in dit land heeft voor deze regering gekozen.

  reageer
 • Louise

   

  Lekker sociaal hier! Wel de hand ophouden en een anders niets gunnen. Jongeren uit Nederland krijgen gratis onderwijs, tot 18 gratis zorgverzekering, kinderbijslag, toeslagen etc. Maar iemand van buiten mag niet uit die ruif eten……bang dat we niet genoeg hebben? Wordt tijd dat er voor zaken betaald gaat worden zodat we weer een beetje dankbaar worden. Van gratis geld krijg je zure inwoners.

  reageer
 • 13xx

   

  Er zijn niet teveel asielzoekers, maar (veel) te weinig sociale (lees: betaalbare) huurwoningen! Dat is nl. volgens de huidige bestuurders in strijd met de vrije markt. Misschien hebben Flevolanders (en andere Nederlanders) te veel en te vaak op (afsplitsingen van) liberale partijen gestemd.

  reageer
 • galodeje

   

  Het word tijd dat we niet alleen hier mopperen , maar dat we MASSAAL op de p.v.v gaan stemmen

  reageer
 • pietje

   

  Jonge alleenstaande mannen hoeven toch echt niet direct een heel huis of appartement te krijgen. Waarom zetten we hier geen containerwoningen voor neer, net zoals in zo veel studentensteden? Zou ik zelf al blij genoeg mee zijn als ik gevlucht was - beter danb een tentenkamp in het midden van nergens. Kunnen ze van daaruit verder integreren en net als iedereen zelf aan hun toekomst werken en zelf voor grotere huisvesting zorgen. Of is dat soms zielig voor ze?

  reageer
 • wachtende

   

  en ze krijgen ook nog geld mee voor inrichting

  reageer
 • johan54

   

  Als buitenlandse vluchteling of assielzoeker heb je in dit fantastische land recht op een woning. Als geboren en getogen Nederlander van normale ouders en normaal werkend voor een hongerloontje om in je levensonderhoud te voorzien heb je ook recht op een dak boven je hoofd, allen is dat het viaduct van de spoorwegen. Zit je in ieder geval droog. Voor de rest kun je in dit land (en ja uit ervaring ook in Almere) fluiten naar welke vorm van hulp dan ook.Criminaliteit viert hoogtij, terrorisme in snelle opkomst. En dan vragen ze zich af hoe het komt dat de Nederlander niet zo tolerant meer is.

  reageer
 • ester

   

  belachelijk, krijgen zeker ook nog een auto cadeau

  reageer
 • Kansloos

   

  Je kan beter je baan opzeggen en je paspoort weggooien en je aanmelden als asielzoeker. Dan heb je dus sneller een huis dan een belastingbetalende Nederlander... schandalig beleid!

  reageer
 • peterh

   

  op het journaal net , dat de asiel zoekers voorlopig mogen blijven ( gaan dus terug als het goed is) afgelopen week nog hier dat er zoveel kantoor en bedrijfspanden leeg staan o.a. in Almere. bouw die om, laat daar de asielzoekers verblijven. weten we ook waar ze zijn als het zover is dat ze terug kunnen naar land van herkomst. dan blijven onze sociale huurwoningen voor ons eigen woningzoekende die al vaak jaren op wachtlijsten staan. Net als alle vluchtelingen vanuit Syria, waarom niet in Turkije waar ze eerst opgevangen worden bouwmaterialen sturen een laat ze daar in de open vlakte waar nu tenten kampen zijn een permanente opvang duurzaam bouwen. bouw een nieuwe stad daar. hoeft Europa alleen materiaal en geld te sturen en hoeven we ze hier niet op te vangen.

  reageer
 • madamxx

   

  ongelooflijk dat wij weer moeten bloeden voor buitenstaanders, het kost ons ook al die aantal jaren nog eens inschrijfgeld waarom bouwen ze die vele leegstaande kantoorpanden in almere niet om tot behuizingen, zelfs ik heb daar wel interesse in men zegt nederland gaat naar de afgrond maar helaas het zit al op de afgrond het is nu alleen nog afwachten op de grote knal

  reageer
 • Henk

   

  Schandalig!! Als belastingbetalende burger sta ik al 1.5jaar op de wachtlijst in de NOP en krijg maar geen huurhuis en nu blijkt dat de goedkopere huurhuizen naar asielzoekers gaat. Schande!!

  reageer
 • peter

   

  Vind dit echt niet kunnen gewoon!!

  reageer
 • petertje

   

  Ik vind het niet kunnen, wij moeten lang wachtten op de lijst en hun krijgen gewoon een woning.

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Ik kan dit hele beleid al jaren niet volgen.Als een Nederlander een woning wil, moet hij 6 tot 7 jaar wachten.Dus neem ik aan dat een asielzoeker hier achter aansluit.Of is het zo dat iemand die altijd belasting betaald heeft minder rechten heeft opgebouwd.

  reageer
 • jopie

   

  vind het echt niet kunnen eigen volk eerst!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert