Urk stuurt stenen naar Greenpeace

URK
Op Urk is een actie ontstaan om via de post stenen op te sturen naar milieuorganisatie Greenpeace. De actie is bedoeld als protest.

Greenpeace gooit zwerfkeien in de Noordzee om zo de visstand te beschermen tegen overbevissing. De milieuorganisatie heeft een antwoordnummer zodat ze opdraaien voor alle portokosten.

Anja Keuter van visserijbedrijf Keuter op Urk deed eerder deze week aangifte tegen Greenpeace. Volgens Keuter is het dumpen van zwerfkeien illegaal en gevaarlijk voor vissers. Ze roept vissers op massaal aangifte te doen. Keuter zegt al meer dan 100 aangiftes tegen Greenpeace binnen te hebben. Advocaat Geert-Jan Knoops wil Keuter bij staan om Greenpeace voor de rechter te slepen.


reacties (51)

 • .\/\/.

   

  Ik vind dat er aan dit onderwerp te zwaar getild wordt.

  reageer
 • frits

   

  'we'? Alleen het openbaar ministerie kan Greenpeace eventueel proberen strafrechterlijk te vervolgen. Als particulier kun je alleen proberen om Greenpeace aansprakelijk te stellen voor omzetderving en eventuele schades. Maar omdat de Klaverbank niet alleen voor en van vissers is, is dat kansloos. Er is geen wet die verbiedt om aan natuurontwikkeling te doen, ook niet als een ander daar schade of hinder van ondervindt.

  reageer
 • frits

   

  Het is juist de Nederlandse regering die met voorstellen moet komen. De EU heeft het gebied in 2010 al aangewezen. Nederland had binnen drie jaar uitgewerkte voorstellen aan de Europese Commissie moeten voorleggen, maar dat is niet gebeurd. Toenmalig staatssecretaris Bleker heeft ook toegezegd dat dit zou gebeuren, maar zijn opvolgers zijn tot op heden zeer laks geweest. De FIMPAS Stuurgroep heeft 11 juni 2011 een definitief voorstel voorgelegd. Deze zijn door ICES wetenschappelijk beoordeeld. Nederland moet nu voorstellen doen voor aanpassing van het Gemeenschappelijk Visserij Beleid. Zie ook noordzeeloket.nl.

  reageer
 • frits

   

  Nee, dat is niet het enige punt van de uitspraak van de Raad van State (uitspraak 201307501/1/A4). De Raad van State heeft ook meegewogen dat De Europese Commissie de Klaverbank als van communitair belang aangewezen heeft, en dat Greenpeace dit gebied probeert te beschermen. Tevens is het oordeel van de hoorcommissie Rijkswaterstaat dienst Noordzee meegewogen, dat de actie van Greenpeace onder de vrijstelling van de vergunningplicht van de Waterwet valt. Ofwel: er is geen enkel verbod voor Greenpeace om keien te leggen. Aangezien Greenpeace de locaties doorgeeft, is er ook geen enkele titel om het over de veiligheid voor de vissers te hebben. Daarnaast kan ook verwezen worden naar de inhoudelijke punten van de uitspraak in beroep van 3 juli 2013; op de punten waar Greenpeace toen gelijk kreeg, is de Raad van State uiteraard niet meer ingegaan (daartegen was ook het hoger bero bij de RvS niet gericht).

  reageer
 • frits

   

  Hahaha, hou toch op. Echt kansloos dit, zeker omdat het rijk een deel van de Klaverbank toch echt op korte termijn (in opdracht van de EU) als beschermd gebied zonder visserij aan zal moeten wijzen. De Raad van State is niet gek, die kijkt ook naar deze context.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dpu

   

  He????? Heb je zelf wel enig idee wat je zegt?

  reageer
 • Andreeee

   

  Je kan die stenen wel opsturen maar die worden echt niet aangenomen. Denkt men nu aangifte te doen van iets elders op de wereld en dan alleen op basis van de videobeelden van een ander??? Knoops zal wel lachend de zaak aannemen. Als de uren maar betaald worden.

  reageer
 • Jordi

   

  Beste Swiebertje, Fijn om te lezen dat de uitspraak in de rechtzaak al vast staat en dat Greenpeace moet opdraaien voor de kosten. Maar stel dat Anja de rechtzaak onverhoopt verliest. Wie draait er dan op voor de gemaakte kosten van zeg een kleine 100.000,= euro? Mag aannemen dat Anja dan deze kosten toch voor haar rekening zal nemen. Als ik zo de reacties lees dan is Anja min of meer niet echt betrouwbaar. Waar moet Knoops dan heen met zijn rekening?

  reageer
 • Louw

   

  Anja heeft al een paar jaar een doel en dat is wethouder worden. Ze zou zich inzetten voor legale horeca. In de praktijk gaat ze achter Geert lieg staan. Geert lieg zijn eigen zoon Willem heeft een eigen bar. Willem word er financieel niet minder van. Voor de goede orde: de bier is niet gratis. Dat heeft Geert post wel in de raad gemeld. Vandaar Geert lieg.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Toevallig even ingelicht vanmorgen maar deze keer gaan we het niet als afval bestempelen en ik verwacht dus ook de zaak nu wel te winnen. Want alleen daardoor is vorige keer de zaak niet goed verlopen. Knoops gaat het over een andere boeg gooien. Wat ik er van gehoord heb van Anja zie ik het als een zeer goed verhaal. Kan er niet niks van zeggen want de vijand leest zeker mee. De kosten voor Greenpeace deze keer.

  reageer
 • Klaas

   

  dan blijft er allen wat gekweekte vis over.als je dat opeet hecht je totaal geen waarde aan je lichaam

  reageer
 • Cor

   

  Anja betaald zelf niets. Laat ze straks zelf de rekening van Knoops betalen. Of mag dat de gemeente Urk weer doen en weer de WOZ verhogen. Laat Anja zich inzetten voor de legale horeca. Dat heeft ze beloofd.

  reageer
 • jane

   

  Sorry maar dit getuigt niet van christelijke levenswandel. Volgens mij moet je jezelf niet wilken verlagen tot dit niveau

  reageer
 • Jurie

   

  Ik ken Anja erg goed. Ze heeft mij voor de stemmen nodig. Anja betaald nooit wat. Ze laat een ander dus alles betalen. Visnet en Visserijbelangen betalen de rekening dus.

  reageer
 • opregte swifterbanter

   

  voor mij geen vis gevangen/verhandeld/bewerkt van of via Urk, ook niet op dinsdag en vrijdagmiddag.

  reageer
 • Jordi

   

  Gaat Anja Keuter de door haar ingeschakelde advocaat betalen? of wordt er ergens een subsidiepotje opengemaakt, als dat zo is dan daar draaien wij de belastingbetaler er voorop, mijn dank hiervoor is groot. Ik ga er vanuit dat Anja Keuter persoonlijk, dus zelf, alle kosten van juridische bijstand gaat betalen.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Klopt, opzeggen dus!

  reageer
 • Anoniem

   

  En hoeveel van deze mensen doen mee met de Nationale Postcodeloterij? Die steunen Greenpeace ook. Dus iedereen die lid is betaald er aan mee.

  reageer
 • IK

   

  Als je de rechtszaken naleest gaat het om een aanklacht van afval dumpen en daar is greenpeace inderdaad in hoger beroep voor vrijgesproken, de stenen waren geen afval! Daarbij is niet gekeken naar bijvoorbeeld gevaar/hinder, was nog helemaal geen status aangewezen natuurgebied (pas in 2014 en alleen nog maar door Nederland terwijl daar voor de visserij EU wetgeving moet zijn!)

  reageer
 • IK

   

  Het verkeerde zit hem in het feit dat het gebied weliswaar door de Nederlandse regering is aangewezen als natuurgebied maar waar het de visserijwetgeving betreft dat Nederlandse wetgeving buiten de 12 mijlzone niet geldig is, moet dan door de EU over worden beslist en dat is (nog) niet gedaan. Er mag wettelijk gewoon worden gevist.

  reageer
 • Menno

   

  Wat een mafkees die Keuter, die wil doorgaan met vissen tot alles op en vernield is. Kortzichtig eigen belang. Pluim voor Green Peace, het beschermen van natuur en niet alles laten leegplunderen zou een prio moeten zijn.

  reageer
 • Jordi

   

  Greenpeace zal deze stunt waarschijnlijk wel kunnen waarderen, ze hoeven zelf minder keien te kopen. De ontvangen stenen kunnen ze ook op een veel simpelere dus goedkopere wijze in het water gooien. Scheelt sowieso zeer veel geld. Dus doorgaan met het sturen van stenen naar Greenpeace.

  reageer
 • Ottertje

   

  Gewoon ff googlen.

  reageer
 • Marretje

   

  De Raad van State heeft Greenpeace niet in het gelijk gesteld maar de bestuursdwangsom van de overheid van tafel geveegd omdat het ministerie een verkeerd artikel gebruikt had, nl. over vervuiling oppervlaktewater. Inhoudelijk is de zaak nooit behandeld maar sanctie bleef niet in stand door domme juridische fout van overheid. Maar Greenpeace maakt van liegen en bedriegen tot haar belangrijkste handelsmerk en ook in dit geval bij het besluit van de Raad van State.

  reageer
 • Geert

   

  Ze leggen geen keien, ze dumpen grote rotsblokken. Dat ze de coördinaten breed communiceren is pertinent niet waar, het minste wat ze zouden kunnen doen is die cijfers op hun site te zetten. mooi niet dus. Het gebied is Natura2000-gebied en wordt al beschermd, echter niet genoeg volgens de nooit-genoeg-rupsjes van Greenpeace, die alleen maar actie-voeren en nooit aan overleg tussen de NGO's-overheid en sector deelnemen. Gewoon waardeloze gasten en gelukkig begint het grote publiek dat ook door te krijgen.

  reageer
 • klaas

   

  Word de klaverbank net zo dood als de scholbox.die boomkor visserij is goed voor de bodem.een boer moet ook zijn akker ploegen anders groeit er ook niks

  reageer
 • Cees

   

  Laat Anja Keuter dan zelf alle kosten betalen. Deze mevrouw is puur media geil. Laat het college aan de bak en maak Anja Keuter de nieuwe visserijwethouder.

  reageer
 • frits

   

  Dat moet Omroep Flevoland niet doen, want dan kan Greenpeace de schade eventueel ook op Omroep Flevoland verhalen als medeaanstichter van de actie. Omroep Flevoland moet gewoon als altijd neutraal blijven, zoals het goede media betaamt.

  reageer
 • frits

   

  Nee hoor, niet crimineel. De keienlegactie van Greenpeace in 2011 is tot en met de Raad van State uitgevochten. De Raad van State - de hoogste rechter in dit land - heeft Greenpeace toen volledig in het gelijk gesteld.

  reageer
 • frits

   

  In het verleden zijn misbruikers van antwoordnummers door de rechter veroordeeld tot het betalen van de schade. Dat is duidelijke jurisprudentie. Degenen die tot deze actie opgeroepen hebben, kunnen dus door Greenpeace voor de rechter gesleept worden, en dat kan ze heel veel geld gaan kosten... Ik hoop dat de mensen op Urk (en in de andere vissersdorpen waar deze actie ook georganiseerd is) zich dat beseffen.

  reageer
 • avd

   

  Het wordt tijd dat die gasten weer eens naar Rusland varen. Stelletj criminelen zijn het. Totaal doorgeschoten, terwijl zij vroeger hun grenzen perfect wisten.

  reageer
 • Urker

   

  We mogen blij zijn dat Green Peace aktie onderneemt. Zij doen tenminste iets, waar anderen lijdzaam afwachten en wachten op de roering des waters. Green Peace Top.

  reageer
 • sander

   

  Goede actie ,veel stenen sturen ,kunnen ze een hunebed voor zichzelf maken.

  reageer
 • Grindhandel

   

  Nou da's net op tijd, want als je nu langs Urk rijdt met de auto over de A6 over de Ketelbrug zie meters hoge palen in de grond van het hek wat om Urk heen zal komen te staan. Die komen straks niet meer het dorp in en uit.

  reageer
 • Karel

   

  Gaat Geert-Jan Knoops ook de mensen van de post bijstaan die door hun rug gaan dankzij die dozen met stenen?

  reageer
 • Herman

   

  Het is een natuurgebied. De overheid is laks, maar straks zijn er toch echt gedeelten waar niet gevist mag worden. Wat is overdreven?

  reageer
 • Ingrid

   

  Ik vind Anja Keuter een beetje kinderachtig worden. Bij Pauw roepen dat de subsidie gestopt moet worden - Greenpeace krijgt geen subsidie - , dan moet de Postcode loterij de schenking intrekken en nou dit! Ik heb medelijden m er t de postbestelling

  reageer
 • Gerard

   

  Waarom zou het zo verkeerd zijn wat Greenpeace doet? Ze leggen keien neer in een een stukje onderwaternatuurgebied om dat te beschermen. Bovendien geven ze de exacte coördinaten van de stenen door aan alle betrokken instanties en vissers, dus ze zijn eenvoudig te ontwijken. Een klein beetje medewerking om een klein stukje Noordzee te beschermen is echt geen ramp, dat Urk hier nu zo tegen protesteert heeft voor mij een averechts effect. Dit levert de vissers ( en Urk ) volgens mij geen goodwill op...

  reageer
 • Swiebertje

   

  KEIleuke actie. Ondertussen hoor ik gelukkig dat de sympathie voor deze club ook in de randstad, waar ik vandaag voor mijn werk was, hard afneemt! Goede zaak.

  reageer
 • Hoi

   

  Strak plan! Het wordt tijd dat Greenpeace helemaal stopt met dat overdreven gedoe.

  reageer
 • Onzin

   

  Wat een kolder, Greenpeace maffia fan misschien? Toevallig had ik net een kapotte hamerboor vorige week en die is toch echt kosteloos naar het antwoordnummer verzonden.

  reageer
 • Ik

   

  Goed van greenpeace alles kan wel wat minder met die vis jammer dat het allemaal zo moet beetje respect voor de natuur kan geen kwaad nu nog voor het vlees een goede oplossing

  reageer
 • André

   

  Het is een ludieke actie. Raadslid Jan Hakvoort van de SGP was er ook een kei in. Op vaak ludieke en sympathieke wijze haalde hij positieve media aandacht. Het gaat in Nederland om de beeldvorming en dat heeft Anja Keuter in dit geval bereikt.

  reageer
 • markpb

   

  U kunt alle soorten post naar een Antwoordnummer versturen, antwoordkaarten, enveloppen, pakketten en aangetekende post. Het versturen van een aangetekende brief of pakket is echter niet gratis. bron: post.nl

  reageer
 • avd

   

  Geweldig. Wat is het antwoordnummer? Ik verstuur keien vanuit Frankrijk.

  reageer
 • Andreee

   

  Leuk bedacht maar het is een broodje aap dat de ontvanger ineens op zou draaien voor ongevraagde pakketpost. Je kan niet eens pakketten aan een antwoordnummer sturen.

  reageer
 • Teun

   

  hier zie ik de humor wel van in.

  reageer
 • bb

   

  Dit gaat nu bij urks bedrijven ook gebeuren daar zitten ze op urk op te wachten natuurlijk

  reageer
 • Jk

   

  Mooie actie, kan omroep Flevoland het antwoordnummer in het bericht zetten?

  reageer
 • Urker

   

  Het moet toch niet gekker worden. Wat denkt men er nou mee te bereiken ? Zo maar ergens tegen ageren, zal wel een bepaalde reden hebben, maar het zal zinloos zijn. Ja, de publiciteit waar het wellicht om gaat is in ieder geval bereikt. Stop met akties en verdere onzin.

  reageer
 • Kei

   

  Koekje van eigen deeg. Moeten zij de keien maar weer opruimen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert