500 bezoekers op informatieavond azc

ZEEWOLDE
In De Levant in Zeewolde zijn donderdagavond zo'n 500 bezoekers afgekomen op een informatiebijeenkomst over het toekomstige asielzoekerscentrum in het dorp.

Een woordvoerder van het COA in Zeewolde zette meteen de toon met de woorden: "Ik ga niet proberen draagvlak te creëren voor azc Zeewolde, dat gaat mij niet lukken."

In Zeewolde is veel weerstand tegen de komst van een asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg. Zo heeft een protestpagina op Facebook al meer dan 1500 likes gekregen. Maar het college van b en w en een meerderheid van de raad zijn voor de opvang van asielzoekers.

reacties (12)

 • klaas

   

  De gemeente heeft dus goede en duidelijke randvoorwaarden gesteld. Laat het AZC maar komen. Het probleem is dat er tegenstanders zijn die nu graag aan stemmingmakerij doen. Niet het AZC

  reageer
 • teleurgestelde inwoner

   

  Zette de gemeente Zeewolde zich maar eens in voor eigen inwoners, zieken, ouderen, armen en jongeren..... Ze lopen zich de poten en de eisen onder t gat vandaan voor t COA?den Haag etc, maar voor de eigen inwoners......lopen ze weg....de daadkracht mbt zorg voor de eigen inwoners is laag, erg laag...ze moeten zich doodschamen en dat ze zich zelf nog in de spiegel durven te bekijken.... Algemeen Zeer goede communicatie tussen COA, gemeente en omgeving (Openbaar) vervoer van en naar het dorp voor rekening van het COA of de provincie Evenwichtige samenstelling asielzoekers Tijdige concrete aanvraag zodat uitvoering conform bestaande wet- en regelgeving mogelijk is Tijdelijke afwijking bestemmingsplan en vergunningen voor 5 jaar Het COA is verantwoordelijk, ook financieel, voor het welzijn, zorg, scholing op het AZC over de volle breedte Daar waar mogelijk inkopen doen / opdrachten verstrekken in Zeewolde Veiligheid Financiële bijdrage bij toename werkdruk voor handhaving (te denken valt aan milieuzaken, apv , GGD-ambulancepost, openbare orde). Rijbaan 5 meter (2x2,5) + vrijliggend fietspad met verlichting Nachtregister zodat bekend is wie aanwezig is (i.v.m. evacuaties e.d.) Toegangscontrole (met slagboom 24/7) Calamiteitenplan 24/7 Voldoende beheerders en beveiligers (met meertaligheid) Regelmatig contact met wijkagent EHBO-post Voldoende aanrijroutes voor hulpdienst (i.c.m. logiesgebouw arbeidsmigranten) zie opmerking bij punt 2. Vast aanspreekpunt voor veiligheidsdiensten Fysieke afscheiding tussen AZC en terrein arbeidsmigranten Medische en Maatschappelijke voorzieningen Alle medische voorzieningen en personeel op het centrum, verzorgd door het COA , ook financieel. Geen gebruik van bestaande personele ruimte bij zittende medische voorzieningen in het dorp (zoals tandarts, huisarts, fysiotherapeut e.d.) Voorzieningen i.v.m. opleiding, dagbesteding e.d. voor rekening van het COA Intensiever openbaar vervoer bij schoolgaande kinderen (voortgezet onderwijs) in het dorp Budget en toeleiding naar Flevomeer bibliotheek (waar het Huis voor Taal in oprichting is) (jongeren) Onderwijs op het AZC, waarbij tevens wanneer de gelden via de Ohba-regeling onvoldoende blijken extra financiering wordt verstrekt door het COA.

  reageer
 • joost

   

  Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

  reageer
 • Klaas

   

  Er wordt niets doorheen gejaagd dat is geen juiste voorstelling van zaken en de burgemeester is zeker niet arrogant. De burgemeester is er voor verantwoordelijk dat de procedure correct gevolgd wordt en zoals op de informatieavond duidelijk is gesteld is er nog niets besloten. Zowel de informatieavond als het beraad van de gemeenteraad komende dinsdag kan nog aanvullende voorwaarden opleveren naast de 23 voorwaarden die nu al door het college zijn gesteld. Je moet je wel even bij de feiten houden.

  reageer
 • J.

   

  Ik ben ook geweest en heb gemerkt dat heel Zeewolde naar ratio wil helpen 20.000 vluchtelingen op 16 miljoen Nederlanders houd in dat Zeewolde er 25 moet opvangen, geen probleem. 900 tot 1500 en dit besluit er even doorheen jagen in 3 weken, dat is het probleem. Een arrogante burgemeester en Leefbaar Zeewolde die het ONLEEFBAAR maakt, dat is het probleem.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bert

   

  Analyse werkwijze gemeente Zeewolde: achter de schermen met COA akkoordje sluiten, in de wandelgangen alvast het besluit voorbereiden zodat COA na het officiele besluit al met 3 maanden open kan, COA doet duit in het gemeente zakje als wederdienst... Ohhja, we moeten de inwoners (ook wel 'de onwetenden' genoemd; quote burgemeester) natuurlijk ook nog even informeren over ons besluit... correctie... ons voorgenomen besluit (bijna versproken). Laten we een 'info avond' organiseren. Shit er komen veel Nee-zeggers; weet je wat, we laten iemand van het COA ruim een half uur een onsamenhangend en slaapverwekkend verhaal ophouden om daarna direct ruim 20 minuten pauze te houden. Haha, de helft van de avond zit erop. Na de pauze nog even 45 minuten vullen met voorgeselecteerde vragen (heeft B&W zelf bedacht; knap he!). Dan in de laatste inning van de avond nog even de lastige vragen aanhoren van het aanwezige publiek waarvan we de meest moeilijke niet beantwoorden, omdat die te 'politiek' zouden zijn. Op een oproep om een referendum te houden onder de inwoners van Zeewolde kwam wel direct een duidelijk antwoord; 'NEE!' (stel je voor zeg; de inwoners laten vertellen dat ze tegen ons besluit zijn...). Op alle andere gegeven antwoorden ontwijkende en vage antwoorden. Op vraag hoe tijdelijk 'tijdelijk' is het antwoord dat ervan uit wordt gegaan dat het voor 5 jaar is, maar misschien ook wel 10 jaar en wie weet wel langer. Maar blijven het dan wel 900 (of 1500) asielzoekers? COA meneer stelt 'gerust' (NOT!) door te stellen dat het COA gaat voor volume en graag wil kunnen 'opschalen'... Fijne antwoorden; duidelijk, concreet, wekt vertrouwen enzo... Daarna gingen alle Zeewoldenaren weer met een gerust gevoel naar huis (sarcastisch bedoelt natuurlijk). Burgemeester en wethouders gingen als enigen met een glimlach naar huis; bewoners informeren is ook weer afgevinkt. Niets staat ons besluit meer in de weg. Hoe makkelijk ging dat! Zo werkt de (gemanipuleerde) democratie in deze gemeente. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

  reageer
 • Ton

   

  Bijeenkomst bezocht. Democratie in Zeewolde is ver te zoeken. Uit woorden van burgemeester bleek dat B&W beslissen en de gemeenteraad niets te vertellen heeft, net als de burgers. De gemeenteraadsvergadering van a.s. dinsdag is daarom een farce. Inspraak ? niets waard, is al besloten. De inwoners weten nu wat hun stem waard is geweest bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het blijkt dat bij de vorming van het program na de verkiezingen dit azc al is omarmd.

  reageer
 • Hans

   

  Ik ben vanavond bij de bijeenkomst geweest en ik moet zeggen dat volgens mij de gemeente zorgvuldig te werk gaat. Laten we nu ook als burgers ons van onze meest gastvrije kant zien! Elke dag zien we de beelden op televisie van de vluchtelingen, nu kunnen we wat voor ze doen!

  reageer
 • Jan L

   

  Wat een poppenkast deze avond. Wel een goed beeld gekregen van meneer de burgemeester, wat een arrogante kwast! Spreekt de gemeenschap aan als zijnde een stel kinderen. Al met al, het is allang besloten en dinsdagavond gaat de rest van deze glibberige "bestuurders" gewoon ja zeggen. Een avond voor de bühne dus.

  reageer
 • joost

   

  "Laat heel Afrika hierheen komen, mafketel" whahaha..

  reageer
 • Tom

   

  Ik woon niet in Zeewolde maar vind wel dat de last voor Zeewolde onevenredig groot wordt. Ik denk dat een groot deel van Nederland vind dat we trots moeten zijn op ons opvangbeleid maar dat draagvlak neemt drastisch af als je daar kleine leefgemeenschappen mee opzadelt. En uiteindelijk werkt dat averechts naar beide partijen en nemen de tegenstellingen toe.

  reageer
 • Johan

   

  Dit heet nou de burger zogenaamd iets laten zeggen. Het is allang besloten, college van B&W heeft geld nodig voor het tekort aan zand voor de tulp. BAH, wat walg ik van dit college, en wat valt me dit enorm tegen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert