Rechter keurt akkoord Spyker met schuldeisers goed

ZEEWOLDE
De rechtbank Midden-Nederland heeft donderdag een akkoord met de schuldeisers van Spyker goedgekeurd. Dat betekent dat de autofabrikant uit Zeewolde niet langer in surseance verkeert, als er tenminste geen beroep wordt aangetekend tegen deze beslissing van de rechtbank.

Verzet vanuit Letland
Er is een bedrijf in Letland dat zich eerder tegen het akkoord heeft verzet. Het gaat om LKB Lizings, dat voorheen onderdeel uitmaakte van de organisatie van Spyker-investeerder Vladimir Antonov. De komende acht dagen moet duidelijk worden of de Letten beroep aantekenen tegen de beslissing van de rechtbank.

Lege handen
Veel van de schuldeisers van Spyker schieten er door het akkoord fors bij in, maar als het bedrijf failliet was gegaan stonden ze met lege handen. Nu krijgen de schuldeisers toch een klein bedrag. Dit is mogelijk, omdat Victor Muller van Spyker eind vorig jaar een investeerder wist te vinden die 4,3 miljoen in de sportwagenfabrikant wilde steken. Hiermee kon op het laatste moment een faillissement worden teruggedraaid.

Wonderbaarlijke wending
Bewindvoerder Henk Pasman is sinds oktober bezig met Spyker om oplossingen te vinden. Aanvankelijk leek dat niet te lukken en werd een faillissement aangevraagd en later door het gerechtshof weer teruggedraaid. Nu het bedrijf uit de surseance lijkt te raken, spreekt Pasman van een wonderbaarlijke wending in het verhaal. "Ik kan me niet herinneren dat zoiets zich eerder heeft voorgedaan."

Toekomst
Toch is de toekomst van Spyker allerminst rooskleurig. De productie van auto's ligt al lange tijd stil. Om die weer op gang te brengen, is een miljoeneninvestering nodig. Volgens de bewindvoerder gaat het om 15 tot 20 miljoen euro. Spyker-topman Arjen Dikken heeft het zelfs over 30 tot 50 miljoen euro.
"Tot nu toe is het Victor Muller niet gelukt om hiervoor nieuwe investeerders aan te trekken", aldus bewindvoerder Pasman. Muller kondigde eerder aan te werken aan een fusie met een Amerikaans bedrijf dat elektrische vliegtuigjes produceert.

Roemrucht verleden
Spyker probeerde onder leiding van Muller jarenlang voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. Meer dan een handvol per jaar zijn er nooit afgeleverd. Veel geld ging verloren aan een mislukt avontuur in de Formule 1 en de rampzalig verlopen overname van het roemruchte maar zieltogende automerk Saab.

reacties (1)

  • proflevo

     

    Ongelofelijk. Die kerel zou een levenslang verbod op het runnen van een onderneming moeten krijgen..

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert