Antwoorden op vragen noodopvang asielzoekers

LELYSTAD
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil in Lelystad noodopvang realiseren voor ongeveer 325 vluchtelingen. Het gaat om opvang van maximaal een jaar in het voormalige gebouw van het Openbaar Ministerie in Lelystad.

Lees hier de antwoorden op de meestgestelde vragen.

Wanneer komen de vluchtelingen?
Burgemeester Margreet Horselenberg denkt begin december. Een exacte datum is nog niet bekend. Het gebouw moet eerst verbouwd worden voordat de vluchtelingen er terecht kunnen. Op dit moment zitten er ook nog enkele kleine bedrijfjes in het gebouw. Zij moeten op zoek naar een nieuwe locatie.

Hoe veel vluchtelingen komen er?
Het gaat om 325 vluchtelingen in het voormalige OM gebouw en rond de 225 in het voormalige politiebureau bij het Lelycentre.

Uit welke landen komen de vluchtelingen?
Dat is nog niet duidelijk, zegt de gemeente. Wel is bekend dat het om een gemengde groep gaat van gezinnen, alleenreizende ouders met kinderen, stellen, alleenreizende mannen, alleenreizende vrouwen en alleenreizende kinderen. Het COA gaat zo veel mogelijk op zoek naar een balans in de samenstelling van de groep.

Wat vindt de politiek in Lelystad van de noodopvang?
Een meerderheid van de gemeenteraad is voor de komst. Vorige maand nam de raad een motie aan waarin werd verzocht om op zoek te gaan naar mogelijke opvanglocaties.

Hoe zit het met scholing en gezondheidszorg voor vluchtelingen?
Kinderen die in de opvang zitten gaan naar de bestaande basisscholen in de stad. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is verantwoordelijk voor de begeleiding van de vluchtelingen.Het COA gaat de komende tijd afspraken maken met de scholen in de stad.

Voor gezondheidszorg wordt op de locatie een soort dokterspost ingericht: het Gezondheidscentrum Asielzoekers (GCA). Bewoners van de locatie kunnen hier op afspraak met een arts of verpleegkundige spreken. Daarnaast heeft de locatie de beschikking over een 24 uurs zorgtelefoon, waarop vluchtelingen in hun eigen taal met een tolk hun gezondheidsvragen kunnen bespreken.

Hoe lang blijven de vluchtelingen?
De gemeente Lelystad heeft met het COA een maximale termijn van één jaar afgesproken voor de opvang in het voormalige OM gebouw. Bij het Lelycentre blijven de vluchtelingen totdat daar in het gebouw 'Lelystaete' arbeidsmigranten worden gehuisvest. De verwachting is dat die niet eerder dan mei 2016 komen.

Blijven de vluchtelingen in het gebouw of mogen ze ook naar buiten?
De vluchtelingen in de tijdelijke noodopvang zijn vrij om in en uit te gaan. Zij moeten zich wel aan de gedragsregels in de openbare ruimte houden en privéterrein van derden respecteren. Het COA legt hen de Nederlandse wet, normen en waarden, manieren en gebruiken uit. Alle bewoners van de noodopvang krijgen een document met regels in de eigen taal. Ook krijgen zij een rechten en plichtengesprek. Op overtredingen volgen sancties.

reacties (8)

 • realist

   

  Maar wel een keer leuk dat de daklozen van het naast gelegen leger des heils kunnen zien dat onze gemeente wel de mogelijkheid heeft om op kort termijn woonruimte en opvang te regelen.

  reageer
 • Nikky

   

  Dus de hardwerkende mensen met bedrijfjes die nu in het gebouw zitten, moeten maar een andere plek zoeken? Belachelijk

  reageer
 • Joop

   

  En wie gaat er opdraaien voor EVENTUELE schades door vernieling, inbraak, diefstal ?? Op diverse plaatsen hebben die "rijks-troetelkinderen" hier immers voor gezorgd ! Ben ik nu te negatief óf vooruitziend ?

  reageer
 • Jacob

   

  Weer een uiting van de aanmatigende wijze waarop de in de ogen van de bestuurders en COA "domme" burgers gerustgesteld worden inzake een materie welke dezelfde burger natuurlijk niet in staat is zelf te overzien. Een schoolvoorbeeld van "slecht vaderschap". Hoe dan ook, eea zal uiteindelijk escaleren waarbij alle partijen betrokken zullen zijn.

  reageer
 • Jan

   

  Opvangkosten, 1 miljard Euro, tot nu toe, per jaar, en daar komt geen eind aan. Dijsselbloem zegt, zonde geld, maar ja...wat moeten we dan. Misschien een opname stop? Wanneer gaat de politiek toegeven dat de rek er uit is, want dat punt gaat komen. Er zijn nu nog geen extra bezuinigingen nodig om de opvang te betalen, volgens diezelfde Dijsselbloem, maar, hadden we die niet al gehad om de economie te kunnen stimuleren? En al die mensen die hun baan wegbezuinigd zien worden? Die nu in de bijstand zijn gekomen omdat ze te 'oud' zijn voor de werkgevers? Was dat allemaal om dit nu te kunnen bekostigen? En maar blijven roepen dat de mensen anders op straat moeten slapen. Daar hebben die klanten zelf voor gekozen toen ze de trein namen door landen heen waar ze niet wilden blijven. Soms is het gewoon een risico dat je neemt, en als dat fout loopt, dan betalen wij de rekening? Vreemd dat dat dan ten koste gaat van al dat bezuinigde geld waar Nederland de afgelopen jaren onder gezucht heeft. Nou ja, niet natuurlijk de politici, die hebben hun baantjes natuurlijk nog steeds.

  reageer
 • Yep

   

  Volkomen met je eens. Sinds een maand in de bijstand na bijna 40 jaar gewerkt te hebben. Hulp is ver te zoeken, zoek het maar uit. Ik heb een voordeel ik ben ziek. Lid geworden van de euthanasie vereniging en ga overleggen op wat voor termijn ik er uit kan stappen. Heeft het kabinet eindelijk hun zin mensen die toch niet meer van nut zijn stap er maar uit. Kunnen ze extra geld schenken aan de rijken en hun asielzoekers waar zij geld aan kunnen verdienen. Zij die gaan sterven groeten u.

 • laat alle reacties zien
 • Moon

   

  Ik zou zeggen verbouw dit ook eens voor mensen die al jaren geen woning krijgen toegewezen er staan meer panden leeg het politiebureau bijvoorbeeld jammer dat hoor vluchtelingen hoe vervelend dat is voor die mensen, alles kan en dat voor onze eigen bevolking dit niet kan. Genoeg mensen die blij zijn met zo een onderdak en dus niet alleen vluchtelingen. Check wel aan de poort of het echt vluchtelingen zijn.

  reageer
 • KC

   

  Hele goede antwoorden. Laat deze echte vluchtelingen maar komen.

  reageer
 • Bas

   

  Op overtredingen volgen sancties... yeah right

  reageer
 • Saskia

   

  Ik mag toch aannemen dat deze mensen zich aan dezelfde regels moeten houden als wij. En dat ze bij overtreding op dezelfde manier aangepakt worden. Gelijke rechten gelijke kansen. Waarom zouden deze mensen anders/strenger aangepakt moeten worden

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert