Tweede Kamer voor behoud volwaardige rechtbank

LELYSTAD
Lelystad en zes andere gemeenten moeten een volwaardige rechtbank houden. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt een motie van het CDA met deze strekking. In de motie staat dat minister Ard van der Steur geld moet vrijmaken voor het behoud van volwaardige rechtbanken. Waarschijnlijk wordt er komende dinsdag over de motie gestemd.

Eerder donderdag zei minister Van der Steur nog vast te willen houden aan de voorgenomen reorganisatie van de rechtbanken, ook wanneer er extra geld naar naar Justitie zou gaan. In de reorganisatieplannen zou de rechtbank in Lelystad in uitgeklede vorm verder gaan. Grote rechtszaken zouden verhuizen naar Utrecht.

Toezegging uit 2013
CDA-Kamerlid Peter Oskam verwijst in de motie naar een toezegging uit 2013 van het kabinet, dat er 32 volwaardige rechtbanken overeind zouden blijven. Als rechtbanken worden ingeperkt, zal dat volgens de Kamer de toegang voor burgers tot het recht beperken.

Minister wacht tot de lente
In een reactie op de motie liet minister Van der Steur weten voor extra geld afhankelijk te zijn van zijn collega van Financiën. Hij zegt komend voorjaar te zullen bekijken wat mogelijk is.


reacties (3)

 • Ron

   

  Als iedereen zich aan de regels houdt hoef je ook niet verder te rijden. En de medewerkers zeuren. Stukje met de trein voortaan. Kom op zeg. En in dat lege pand kunnen dan mooi vluchtelingen.

  reageer
 • Ingrid

   

  Goeie zaak! Nou hopen dat Van der Steur dit niet naast zich neer legt.

  reageer
 • KC

   

  Goed van het CDA en de andere oppositiepartijen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert