Nadere inspectie nodig bij elf molens op scheurtjes

NOORDOOSTPOLDER
Een te dunne wand in combinatie met scheurtjes op het rotorblad is de oorzaak van het afbreken van een stuk windmolen in Noordoostpolder. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek naar het voorval. Van de windmolen, die deel uitmaakt van het windpark NOP Agrowind aan de Noordermeerdijk en Westermeerdijk, brak eind november het uiteinde van een rotorblad, de tip, af.

Fabrikant Enercon stelt vast dat de wand van het gemankeerde rotorblad dunner is dan in het ontwerp is vastgelegd en spreekt van een productiefout. Bij het onderzoeken van het brokstuk bleek dat de tip kon afscheuren door kleine scheurtjes die doorzetten als er flinke druk op uitgeoefend wordt. Onduidelijk is nog of deze fout bij meer rotorbladen en windmolens voorkomt.

NOP Agrowind laat weten dat de overige 25 windmolens allemaal met een telescoopcamera zijn gecontroleerd. Bij elf stuks zijn afwijkingen te zien en kan niet worden uitgesloten dat er scheurtjes aanwezig zijn. Deze molens staan dan ook stil in afwachting van een nadere inspectie. Veertien gecontroleerde turbines vertonen geen afwijkingen en draaien weer. Deze windmolens worden wel om de elf dagen opnieuw onderzocht op afwijkingen.

De scheurtjes zijn mogelijk het gevolg van te dunne wanden in de rotorbladen. Daarom worden bij alle molens ook nog wanddiktemetingen verricht. Dit onderzoek moet op hoogte plaatsvinden en is daardoor weersafhankelijk. Volgens NOP Agrowind wordt hiermee deze week begonnen, maar kan het wel enige tijd in beslag nemen.

Enercon bouwt ook in opdracht van Essent/RWE twaalf windmolens in de Noordoostpolder. Die molens zijn precies hetzelfde type als de 26 van NOP Agrowind. Een woordvoerder van Essent laat weten dat ook deze turbines niet draaien en worden gecontroleerd.

reacties (16)

 • Jan

   

  "Dit wil zeggen dat ook de geluidsproductie van de rotorbladen verandert." Hij schrijft dus niet dat de geluidsproductie hoger wordt!

  reageer
 • Dick

   

  Hoezo wordt de geluidsproductie hoger? Wordt gewoon aan de binnenkant opgelost. Dus geluid blijft hetzelfde.

  reageer
 • Bietje

   

  Gewoon bietjes eten, dan kom je er wel achter.

  reageer
 • nopper

   

  Het moet allemaal zo goedkoop mogelijk met dit als het resultaat rommel.. Straks de producent failliet en de burgers draaien op voor de schade

  reageer
 • .\/\/.

   

  "suikerbieten democratie" dat klinkt interessant, zeer interessant zelfs, maar wat bedoel je daarmee?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • simpel

   

  De rotorbladen worden aangepast. Dit wil zeggen dat ook de geluidsproductie van de rotorbladen verandert. De rechter heeft op foutieve geluidsberekeningen goedkeuring verleend.

  reageer
 • Nastradamus

   

  Dat denken wij meestal als burgers wel maar in onze suikerbieten democratie wordt dat anders dan logischerwijs afgehandeld, er zijn teveel financiële participanten in dit project het is ondenkbaar dat deze afhaken of anderzijds een draai maken.

  reageer
 • peer

   

  Straks denk je dat het vallende sterren zijn. Helaas het zijn vele miljoenen die naar de knoppen gaan.

  reageer
 • Nastradamus

   

  Bizar je zou denken dat alle windmolens ter plaatse van deze fabrikant nu uit voorzorg stil gezet zouden zijn, maar neen. Niet alleen de producent is nu verantwoordelijk voor elk komend ongeval maar ook de beheerder omdat deze kennis heeft dat het product niet een veilig getest product blijkt, en vervolgens niet professioneel op safe speelt door alles stil te zetten.

  reageer
 • Svu

   

  Precies Japie!;-)

  reageer
 • Japie

   

  Hoe slechter ze zijn ,hoe eerder we er van verlost zijn

  reageer
 • Gnodde

   

  Wat een blamage zeg.

  reageer
 • sterk

   

  Hoe kan dit? Wordt er niet gecontroleerd op dikte? Dit is een zeer ernstige fout, als je nu al scheurtjes ontdekt, en dus elke 11 dagen onderzoek moet plegen. Ik zou er niet graag bij in de buurt komen, mij te gevaarlijk.

  reageer
 • Bertus

   

  K lees dat ze de rotor bladen aan gaan passen zijn dus te licht bevonden! Oke andere rotor bladen maar is de rest van de constructie daar ook op berekend!!!

  reageer
 • Oud lelystedeling

   

  Productiefout is voor de bouwer. Te dun staal idem. Aansprakelijkheid idem

  reageer
 • Svu

   

  Wie gaat dat betalen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert