Omroep Flevoland naar bestuursrechter om weren media

LUTTELGEEST
Omroep Flevoland gaat naar de bestuursrechter omdat burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder donderdag journalisten weerde uit Luttelgeest. De burgemeester kondigde een noodbevel af in een straal van 5 kilometer rond de beoogde locatie van een nieuwe opvang voor vluchtelingen. De politie stuurde journalisten op basis van dat noodbevel uit het gebied.

Volgens hoofdredacteur Allard Berends is hierdoor sprake van een grove inbreuk op de persvrijheid. Het is volgens hem belangrijk om te volgen wat er in de samenleving gebeurt en daar verslag van te kunnen doen.

Eerder zei Berends te overwegen bij de politie aangifte te gaan doen tegen Van der Werff. Na juridisch advies heeft hij besloten hiervan af te zien omdat het een bestuursrechtelijke kwestie betreft. Maandag gaat er een bezwaarschrift naar de gemeente Noordoostpolder.

reacties (36)

 • Tom

   

  Uit alles blijkt dat een noodverordening een goede beslissing was. Enschede zegt een meeting af vanwege dreigementen. Gelukkig is dat hier niet het geval geweest. Omroep Flevoland is niet altijd welkom. Ga dan goede journalistiek voeren en steek er meer moeite in naar het onderwerp. Ik lees alleen maar over het feit dat OF niet aanwezig mag zijn. Ik lees nergens nieuws over het feit dat we al 1400 vluchtelingen opnemen in de polder en waarom er in deze gemeente nog meer opgenomen moeten worde n.

  reageer
 • erik

   

  de meningen zijn zo te lezen verdeeld.maar de pers heeft alle recht om er bij te zijn,daar is de pers voor.en de pers hoort ook op de hoogte te zijn als er wat gaande is.je kan ze vergelijken met de politie,dus de per had er ten alletijden bij mogen en moeten zijn.en wie denkt dat het niet zo is,die moet zich maar eens goed gaan verdiepen in de regelgeving

  reageer
 • Tuuk

   

  Misschien moet je het artikel eens lezen dan weet je ook gelijk waarom ze naar de rechter stappen. En wat mij betreft hebben ze gelijk.

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  Omroep flevoland staat in noordelijk Flevoland niet echt positief te boek. Met name bij negatieve berichtgeving in de kleinere dorpen staan ze ineens voor de deur. Anders zie je ze niet. Ik snap dat veel mensen geen fan zijn van deze club. Maar het verbod van de gemeente gaat te ver, helemaal via een noodverordening.

  reageer
 • Henk

   

  Helemaal mee eens!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bergerac

   

  Alle hulde voor deze burgemeester en de gemeenteraad. Ik was gisteren ook te snel met mijn (ver)oordeling. Omroep Flevoland probeert nu voor de rechtbank zijn gelijk te halen Waarom is mij niet duidelijk. Misschien moet of maar gewoon in lelystad en almere blijven.

  reageer
 • Rita

   

  De pers maakt het er ook naar. De niet-objectieve verslaggeving is aan de orde van de dag. Stemmingmakerij, belachelijk makerij, spotternij, op z'n Hollands gezegd: hatelijke afzeikerij: de pers en dat wat zich 'journalist' noemt, is er goed in. Want zij moeten ook geld verdienen. En kijkcijfers. Maar dat soort ' pers ' : Wie heeft daar nou zin in? Dus journalisten: verbeter je product, en geef objectief verslag. Dan verdien je terrein terug.

  reageer
 • Havenaar

   

  Ik steun van harte omroep flevoland in deze rechtsgang !!

  reageer
 • jessie

   

  "Doofpot" word het woord van 2016.

  reageer
 • Tompoes

   

  Beste Jan, Kijk even op de site van de gemeente. DAAR gaat het om.

  reageer
 • Barbara

   

  Beide heren laten eigenlijk overduidelijk zien dat er wat geregeld moet worden. Ons aller Rutte zou zichzelf eens naar voren moeten willen schuiven.

  reageer
 • Jan

   

  Wat raar, als je dus een grotere omroep bent, heb je meer rechten ofzo? Volgens mij snapt de meerderheid van de reaguurders hier de essentie niet. Blijkbaar vindt men dat regenten hun macht zomaar even kunnen gebruiken om degene die het beste controle kunnen uitoefenen namens het gewone volk, in hun werk te beletten. Dit is wel een regionale omroep die hun als taak juist heeft om verslag te doen van relevante gebeurtenissen. Het betreft hier geen militaire gevoelige informatie...

  reageer
 • Barbara

   

  Ik vind Allard net als Auke ook een schatje... Hij heeft vanuit zijn visie als journalist gelijk om naar deze kwestie een bestuursrechter te laten kijken.

  reageer
 • Lidy

   

  Whahaha, helemaal mee eens!

  reageer
 • Dirk2

   

  Zielige vertoning van OF! Respectloos naar bewoners en uitgewekenen!

  reageer
 • Anja

   

  Het is een burgemeester eigen. College van Urk praat ook liever niet met omroep Flevoland. De burgemeester van Emmeloord heeft nu ook een grote fout gemaakt. Waarom mag niemand iets weten. Er is toch persvrijheid.

  reageer
 • Jos

   

  Dit is natuurlijk het mooiste wat omroep Flevoland kan overkomen; nu kunnen ze er werk van maken. Zet hem op met het jezelf centraal stellen!

  reageer
 • Dirkie

   

  Valt omroep Flevoland onder pers/media???? Voorlichting en communicatiebureau voor Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer dekt de lading beter. Terecht weggestuurd.

  reageer
 • Ab

   

  Ik snap niet waarom Omroep Flevoland denkt boven de wet te staan. Ook zij moeten zich houden aan de noodverordening. Het is geheel terecht dat zij zijn weggestuurd. Laat de inwoners zonder pers in alle vrijheid hun zegje doen. Dan kun je nu wel gaan blazen om het landelijke nieuws te halen maar dat verandert de feiten niet.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Persvrijheid ben ik een voorstander van. Maar (...)" - ja, daar staat dat éne woordje dat alles teniet doet: "Maar".

  reageer
 • Jacob

   

  Misschien ook een goede gelegenheid voor de heer Berends zelf om ter toetsing van zijn eigen redeaktie, wat betreft de door hem aan zijn lezers geboden gelegenheid om reakties te plaatsen, met de bestuursrechter eens over de inhoud van Artikel 7 van de Grondwet van gedachte te wisselen.

  reageer
 • Riet Kwadraat

   

  @ .VV. "Als journalisten worden geweerd is de democratie in gevaar." Niet meteen zo overdrijven. De democratie staat toe om journalisten te weren als daar gegronde redenen voor zijn, legio voorbeelden te noemen waar ze vriendelijk verzocht worden een deurtje verderop te gaan.

  reageer
 • Klopt!

   

  Zelfverheerlijking ten top van omroep Flevoland. Denken dat ze de BBC zijn. Ga maar lekker procedures volgen op kosten van de belastingbetaler. Zijn ze goed in, geld uitgeven!.

  reageer
 • Bezoeker.

   

  Persvrijheid ben ik een voorstander van. Maar het is wel fijn als je zonder pers en perscamera's een mening kunt geven. Dan heb je in iedergeval geen last dat de volgende dag de stenen bij jouw door de ramen vliegen. En dan geen nieuws bent. Het was daardoor in Luttelgeest een open discussie. Persvrijheid is ook wel vaak persmisbruik om nieuws te vergaren.

  reageer
 • Kijk even

   

  Kijk even op de website van de gemeente> daar staat weer heel duidelijk dat omroep Flevoland zich (wederom) niet aan afspraken heeft gehouden. Lijkt er sterk op dat ze als lokaal omroepje weer even de landelijke media willen halen. Dikke schande

  reageer
 • Roel

   

  De verklaring van de heer Van der Werff is afdoende en hij heeft wat mij betreft groot gelijk. OF trek lekker een grote broek aan en ga de juridische strijd aan op kosten van de belastingbetaler. Wat heeft dit voor zin? Jullie hebben nu toch voldoende breaking news?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als journalisten worden geweerd is de democratie in gevaar.

  reageer
 • Jan

   

  Dit lijkt er zo langzamerhand een te worden van "we maken ons eigen nieuws maar door flink te gaan blazen" De burgemeester heeft een afweging te maken vanuit zijn rol als bewaker van de openbare orde. Wat als er toestanden zoals in Geldermalsen hadden plaatsgevonden? Dan was de burgemeester de gebeten hond. Omroep Flevoland laat regelmatig verstek gaan bij gelegenheden waarvan je denkt waarom wordt er geen verslag van gedaan? Maar ja geen relletjes of sensatie dus dan laten jullie het maar lopen.

  reageer
 • Persvrijheid is "de vrijheid van drukpers, het grondrecht om gevoelens en gedachten openbaar of kenbaar te maken". OF mag schrijven wat ze wil, dit is echt geen aantasting van de persvrijheid.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Respect! Heel goed! Ben alleen bang dat er straks een "sorry , excuses " van de bewuste man komt en alles verder gaat zoals het was. Zo van "Wat een minister in de 2e kamer kan flikken moet voor een burgemeester helemaal appeltje eitje zijn toch? "

  reageer
 • Riet Kwadraat

   

  Aucke van de Werff ''Wij vonden het belangrijk dat zij zich in alle rust en vrijheid konden uitspreken zonder de druk van de media daarbij. We hebben de afgelopen weken gezien wat voor effect dat kan hebben.'' Daar sluit ik mij graag bij aan. Jullie camera's overal bovenop veroorzaakt soms ongelooflijk veel persoonlijk leed voor de direct betrokkenen, dat nog veel langer merkbaar is (zo niet altijd) dan dat jullie artikeltje over een gebeurtenis van langdurig maatschappelijk belang kan zijn. Maar hee..who cares, toch? Persvrijheid boven alles? We zijn niet allemaal exhibitionistisch ingesteld.......

  reageer
 • Rob

   

  Pers er niet bij is geen rellen zo lijkt het. Prima actie van burgemeester.

  reageer
 • mr. R

   

  Goede stap! Idd eerst bezwaar, dan naar de bestuursrechter en eventueel hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de RvS. Blij dat we zo'n omroep hebben.

  reageer
 • Tsja

   

  OF, jullie weren ook feiten van die mensen die een mening hebben en die jullie dan hier niet plaatsen. Dus jullie zijn geen haar beter.

  reageer
 • Arjan

   

  Dat winnen jullie (en terecht, dit is naar mijn mening misbruik van bevoegdheid).

  reageer
 • Mars

   

  Vrije nieuwsgaring is een zeer groot goed in ons land en daar moeten we pal achter staan. Daarom goed dat Omroep Flevoland de gang naar de rechter zoekt want wat gisteren gebeurd is mag op geen enkele manier een trend worden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert