College van B en W bekijkt hulp bij asbestaanpak

LELYSTAD
Het college van burgemeester en wethouders van Lelystad bekijkt hoe bewoners van een huis met een asbestdak de komende jaren worden geholpen.

Dat zegt SP-wethouder John van den Heuvel in reactie op een oproep van bewonersgroepen. Die proberen Lelystedelingen te mobiliseren om gezamenlijk de asbest van hun daken te verwijderen omdat deze stof vanaf 2024 verboden is. Omdat het probleem ingewikkeld en duur is, vraagt het Platform Asbestdaken Lelystad de gemeente om een actieve rol.

Volgens de wethouder kunnen bewoners voor advies bij de gemeente terecht, maar blijven huiseigenaren verantwoordelijk voor hun eigen dak. Wel gaat de gemeente na of de duurzaamheidslening ook voor asbestdaken beschikbaar kan komen. Vervanging kost gemiddeld 10.000 euro.

reacties (8)

 • jan

   

  2024.. dat is toch jaar dat bij de boeren asbest dat BUITEN aanwezig is verwijderd moet worden. Voor particulieren is naar mijn mening nog geen besluit genomen. Trouwens voor de regeling voor de boeren zijn er sowieso te weinig bedrijven voor deze klus op tijd te klaren, laat staan voor de particulieren. En subsidie: geweldig, alleen waarom komt dit altijd terecht bij mensen die geld hebben voor de sanering, komt nooit bij mensen die geen geld hebben voor de sanering. En verplichten, aan mensen die geen cent hebben voor onderhoud, ga je dan huis afpakken o.i.d.? Wijsheid gewenst aan diegene die dit onzalige plan bedachten

  reageer
 • Ron.

   

  Sorry Jan, je bent verkeerd geïnformeerd want de wet geldt niet alleen voor agrarische asbest buiten maar voor alle asbesthoudende daken.

 • KC

   

  Het zou mooi zijn als de asbestdaken worden verwijderd dat er dakpannen opkomen die zonne-energie opslaan. Daar kan dan de duurzaamheidslening goed voor worden gebruikt. De mooiste plaats voor deze dakhellingen moet dan zijn tussen Zuidoost en zuidwest. Dat geeft het hoogste rendement.

  reageer
 • H. Teerds

   

  Welja, daannen die energie opslaan nog wel. Even los van dat die nog niet bestaan, hoe duur wil je het maken? Waarom niet gewoon doen wat de rest van de reld succesvol doet en op een normaal dak, pannen of anders, zonnepanelen monteren en aan het net terugleveren als zon is en je meer opwekt dan je gebruikt? En dan 's nachts weer uit het net terughaalt? Dat is het goedkoopst, betrouwbaarst en gebruikelijk. En direct leverbaar. Waarom zou heel de wereld het fout hebben en weten wij het zonder ervaring het opeens beter?

 • De ingenieur

   

  Mensen moeten zelf hun daken vervangen. De duurzaamheidslening kan alleen helpen wanneer men een duurzaamdak zou kiezen. OVerigens moeten de eigenaren wel gewoon aflossen. Net als de rest.

  reageer
 • Karel

   

  De gemeente kan hulp aanbieden. Geld aanbieden lijkt mij raar want ik wil ook wel geld als ik mijn eigen huis wil laten schilderen of een nieuwe CV.Onderhoud van een eigen huis is toch echt zaak van de eigenaar zelf.

  reageer
 • frits

   

  Het rijk bepaalt nu in ene dat daken die tot 1994 nog gewoon geplaatst mochten worden, in 2024 weg moeten zijn. Dat is een onbehoorlijke korte termijn. Schuine daken gaan normaal probleemloos 50-80 jaar mee. Het rijk zou dus minimaal tot 2044 de tijd moeten geven om de daken te vervangen. En anders zal het rijk de verkorte afschrijftermijn moeten subsidiëren.

 • Arre

   

  Wat gaat de gemeente doen met alle andere gebouwen waar ook nog asbest in zit? Kerkgebouwen, bedrijven, schoolgebouwen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kim

   

  Ik vind geld minstens zo belangrijk. Ik heb namelijk niet even 10.000 euro liggen om het dak te laten vervangen. En nee, hier kan ik ook niet voor gaan sparen.

  reageer
 • Diane Bergman D66

   

  Jammer dat de wethouder het meteen over geld heeft. Ik heb vooral gelezen dat inwoners hulp willen bij het slim organiseren en aanbesteden...

  reageer
 • frits

   

  En is dat een gemeentelijke kerntaak? De gemeente kan niet overal menskracht (kost ook geld) in steken. Misschien dan eens stoppen met andere ongein, zoals citymarketing, communicatie en evenementen. En het beantwoorden van raadsvragen over pietluttige details.

 • Diane Bergman D66

   

  De gemeenteraad praat hier dinsdag 25 februari over. Komt u meepraten?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert