'Vangstbeperking IJsselmeer blijft nodig'

FLEVOLAND
De beperkende maatregelen voor de IJsselmeervisserij moeten voorlopig van kracht blijven of zelfs worden aangescherpt. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de staatssecretaris is het voor de visserij op het IJsselmeer vijf voor twaalf. Door stroperij en overbevissing is de stand van de baars, snoekbaars, brasem en blankvoorn ondanks beperkende maatregelen sterk achteruit gegaan. Onderzoeksinstituut Imares adviseert om de vangst op deze soorten nog zeker één jaar te beperken en mogelijk nog drie jaar.

De staatssecretaris wil in oktober om tafel om samen met de vissers en andere betrokkenen een besluit te nemen over het toekomstige beheer van het IJsselmeer.

reacties (10)

 • Jan

   

  Zullen we dan ook die massa,s aalscholvers eens de nek om draaien. Wat beschermde vogel er zijn er wel duizenden die vreten het meerendeel van onze vis op en deze laten we gewoon met rust

  reageer
 • .\/\/.

   

  Kijk, daar zijn de vogels!

 • Kaya

   

  'Onze' vis?! Sinds wanneer is die vis meer van ons dan van de aalscholver?

 • Ricardo

   

  Ok de visserij stoppen maar dan ook de sportvisserij. Dus gewoon een algeheel vangstverbod.

  reageer
 • Frenky

   

  De meeste mensen die nog nooit een vissersboot gezien hebben weten het hier precies uit te leggen hoe het zit. Misschien moeten die zich eens stil houden en eerst eens nagaan hoe het echt zit. De staatssecretaris kan ook alles onderzoeken en inzien achter zijn bureau vandaan. Ook knap!

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  De beste stuurlui weten precies hoe het zit, er wonen blijkbaar bijzonder veel visserij deskundigen in onze provincie.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik denk dat je weinig meer verstand van visserij hoeft te hebben dan het eenvoudige 'op=op'. Men haalt er van alles bij: het water is te helder, stroperij is een marginaal verschijnsel, vliegtuigen lozen kerosine, er worden diepe gaten geslagen voor zandwinning. Het wachten is nog op iemand die de vogels de schuld komt geven. Maar dat de visstand terugloopt zal nooooit met de visserij van doen hebben natuurlijk.

 • Bart

   

  Het is al een tijdje 5 over twaalf. Die beroepsvissers nemen gewoon alles wat schubben heeft mee. Ondermaats maakt ze allemaal geen bal uit. Lees regelmatig berichten over ondernaatse snoek, baars, snoekbaars die gewoon worden gelost. Tevens nemen ze brasem karper( ook de hele dikke) mee. De sportvissers in bederland betalen voor visrechten en karperuitzettingen en de beroeps vangen ze doodleuk weer weg. Maar o wee als je als sportvisser een ondernaats snoekbaarsje in je bezit hebt, een dikke boete kan je krijgen. Tijd om gewoon helemaal te stoppen met het bevissen van onze zoete binnenwateren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pieter

   

  Overbevissing? Urk heeft hooguit nog niet eens het aantal ijsselmeerkottertjes wat je op 2 handen kan tellen. Hoezo overbevissing? Het water is gewoon te schoon maar dat zeggen ze niet. illigaliteit is ook grootse onzin voor die twee a drie keer dat ze een illigaal netje vinden. Als ik kijk naar de vissen in de singels en sloten in Urk, daar zit ook weinig vis in. Vroeger was het water erg troebel en zat het vol met vis. Nu is het water helde en zit er niets. Kortom hoop nonsens voor niets wat deze man wil.

  reageer
 • frits

   

  Het afgelopen halfjaar zijn er heel wat keren illegale netten gevonden, telkens vele kilometers bij elkaar. En de hoeveelheid kotters is niet van belang, maar hoeveel ze vangen. En dat is veel te veel. Goed om harde maatregelen te treffen om die laatste paar vissen te redden.

 • Bert

   

  Waarom een foto van een Noordzekotter op de Noordzee?

  reageer
 • Urker

   

  Dit is een ijselmeerkottertje niet reageren als je er geen verstand van hebt daar heb je er hier al genoeg van

 • Vissekla

   

  Leg de visserij maar stil in het IJsselmeer, dan zul je zien dat de vis nog steeds niet terugkomt, het water is te schoon. De vissers die zich een slag in de rondte werken hadden beter een alternatief kunnen zoeken, zoals de meeste van hen al gedaan hebben. Die nu nog op het IJsselmeer vissen denken "Ach, het zal mijn tijd wel duren...." Niet dus.

  reageer
 • Vissekla

   

  Daar gaan we weer, kom er maar in alle "deskundigen"....

  reageer
 • Realiteit??

   

  Men geeft zich erg af tegen de visserij,denkt men ook aan de vervuilende cerosine en andere vervuilende stoffen die boven en in het IJsselmeer gedumpt worden?? Tevens probeert men het als een waterbekken te installeren en te gebruiken dat het biotoop onvriendelijk wordt voor bepaalde vissoorten. Doet men hierin ook onderzoek??Trouwens de beheersing door sluizen en waterkeringen geeft een onnatuurlijke invloed op tal van aspecten hier hoor je nooit iets over wat het doet op de visgroei.

  reageer
 • frits

   

  Ja hoor, het ligt altijd aan van alles en nog wat, maar niet aan jezelf. Kerosine lozen op het IJsselmeer? Waar haal je die flauwekul vandaan? Te veel dieseldampen van een kotter binnengekregen?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert