Bewoners uiten zorgen over asbestdaken

LELYSTAD
Circa 200 bewoners van de wijk De Tjalk in Lelystad hebben dinsdagavond hun zorgen geuit bij de lokale politiek. Samen met raadsleden liepen zij door de wijk om ze te informeren over de asbestproblematiek.

De Tjalk telt 487 woningen met asbest in de leien op het dak. Die moeten van de rijksoverheid voor 2024 worden vervangen. Daardoor worden de bewoners met behoorlijk wat kosten geconfronteerd. Ingeschat wordt dat die kunnen oplopen tot 18.000 euro. Er is behoefte aan financiële hulp, zoals een tegemoetkoming of een renteloze lening. Verder zien de meeste bewoners graag dat er een gezamenlijke aanpak komt, waarvoor een goed overleg met buren en woningcorporaties nodig is.

De diverse aanwezige raadsleden toonden een luisterend oor voor de zorgen. Ze zijn ervan overtuigd dat de gemeente de regierol moet nemen en gaan zich daar hard voor maken.

reacties (24)

 • Rob van Toor

   

  Zonde van het geld

  reageer
 • Hannes

   

  Deze vergoeding voor de asbest daken is een druppel op een gloeiende plaat. .. Wetende naargelang we allen aan subsidies mee betalen. "Bedenk dat zelf maar waaraan". De overheid geeft toch de opdracht van verwijderen.. Dus die zal over de brug moeten komen, wel of geen lekkende daken.. Zo neemt ieder zijn eigen verantwoordelijkheid. "En anders moet men weer gaan huren" En dat gaat jammer genoeg ook niet zo gemakkelijk meer.

  reageer
 • Rinus

   

  Heeft de gemeente dit toen toegestaan? Of was het toch echt de landelijke regelgeving?

  reageer
 • Dta

   

  Als huurder ben je geen eigenaar. De eigenaar moet het dak saneren.

  reageer
 • Dta

   

  Zijn in ieder geval asbestverdacht omdat ze ruim voor 1994 zijn toegepast. De golfplaten zijn destijds vervangen omdat er heel veel problemen waren met de bouwkundige aansluitingen, lekkages. Of er asbest in de leien is verwerkt kan alleen dmv lab. onderzoek worden vastgesteld.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • schaapjes

   

  2024 gaan ze nooit halen overigens

  reageer
 • Elsa

   

  Als de ingenieur goed naar het filmpje gekeken en vooral geluisterd had, kon hij weten dat ongeveer 25% huurwoningen zijn. Ik ben één van die gelukkige huurders.

  reageer
 • M.

   

  Onze tuin zelfs gesaneerd vanwege gevonden asbestresten en te hoge concentraties asbest in de grond.

  reageer
 • Sem

   

  Door de naam zou je verwachten dat er iets meer kennis/logica aanwezig is. Je hebt te maken met de woningcorporaties, omdat niet alle woningen koopwoningen zijn. Dat betekent dat in veel gevallen de naastgelegen buren met wie je een dak deelt, huurders zijn.

  reageer
 • Ronja

   

  De woningen in de Bastion zijn destijds ook vervangen. Van de witte "golfplaten" die met asbest zaten, naar leien. En die zouden dan nu óók weer met asbest zitten??? Hebben ze ons nooit verteld!

  reageer
 • Dta

   

  Leien zijn risicoklasse 2 en mogen nooit zelf vervangen worden.

  reageer
 • Bert

   

  En wat vindt De ingenieur dan van onze provinciale politiek die wel geld uittrekt voor onze meest gepamperde beroepsgroep de boeren, onder hem mom "Asbest eraf, zonnepanelen erop"? Meten met twee maten in Flevoland. Ik adviseer deze bewoners om zich massaal tot Provinciale Staten te richten en te zien of partijen dan net zo scheutig zijn om de portemonnee te trekken.

  reageer
 • Martin

   

  Waarom een vergoeding? Die daken zijn nu al zo lek als wat en aan vervanging toe.... Met of zonder asbest zitten die kosten eraan te komen voor 2024, dat is het risico van een eigen woning.

  reageer
 • Hannes

   

  Het is de overheid die zegt dat de asbestdaken voor 2024 vervangen moeten worden. "Verder is iedere koper zijn eigen huisjesmelker... Een vergoeding is zeker op zijn plaats.

  reageer
 • Karel

   

  Is de tuingrond van deze woningen wel eens onderzocht ?. Het lijkt mij dat het regenwater dat van het dak in de tuin lekt ook asbest bevat. ( In de Schouw was dat ook zo) .Het blijft allemaal het probleem van de eigenaar van de woning. De gemeente kan bemiddelen maar kosten zijn toch echt voor de eigenaar. Als dat niet zo is wil ik ook een bijdrage in de onderhoudskosten van mijn koopwoning.Gasleidingen moet je toch ook zelf vervangen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Wat hebben woningcorporaties er mee te maken wanneer het koophuizen zijn? De daken zijn 30-40 jaar oud en volledig afgeschreven. Het kan wel niet zo leuk zijn maar het moet toch vervangen worden. Dat de gemeenschap zou betalen is bespottelijk dan heeft iedereen, ook zonder asbest, recht op een gratis dak

  reageer
 • Cor.

   

  Beste ingenieur, Als het woordje "moeten" er niet voor had gestaan, waren het heel andere bedragen waar we over spreken om e.e.a. te saneren, snap je?.

 • Annie

   

  Leien niet Joop! En de levensduur van onze daken is al verlopen.

  reageer
 • anno1978

   

  14 jaar geleden besloten wij geen huis te kopen in de tjalk omdat het toen al bekent was. Dus wat je zegt.

  reageer
 • Rick

   

  Ook al zouden ze het eventueel weten dat er asbest in het dak verwerkt is. De wetgeving dat het verwijderd moet worden is pas recent bekend. Het asbest kan geen kwaad als jet blijft zitten dus de kopers hoefden bij aankoop van de woning destijds geen kosten te maken, nu blijkt het door veranderde wetgeving anders te zijn .....

  reageer
 • Henk24

   

  Als u niet weet hoe het zit, reageer dan een keertje niet. Komt u vaak in de sporthal? Gaat u nooit in de bus? Ik heb nieuws: daar betaalt u als Lelystedeling aan mee.

  reageer
 • Patrick

   

  Voor het vervangen van mijn dakpannen zoek ik tzt ook subsidie. Maar even zonder gekheid, ik heb een jaar of 15 geleden ook gekeken voor zo'n woning. Toen werd je er al op gewezen dat de dak/gevelbekleding asbest bevatte. Dat de gemeente bemiddelt en aantrekkelijke leningen verzorgd kan ik inkomen. Als er geld weggegeven gaat worden zullen ze alle huiseigenaren uit Lelystad een gelijk geld bedrag moeten geven. Uiteraard wel voor het opknappen van de woning. En hierbij vraag ik ook direct het geld terug voor het vervangen van mijn gasleidingen.

  reageer
 • Joop

   

  Als eigenaar mag je zelf het asbest verwijderen! Het grootste gevaar van zelf asbest verwijderen is dat je van het dak valt! Laat je het uitvoeren dan kost het zo'n 20 Euro per m2 bij 75m2, incl afvoer. Maar ik zou het in ieder geval laten zitten tot minimaal de levensduur of tot de uiterste termijn.

  reageer
 • Annie

   

  Dat er asbest in het dak zat ja maar niet dat ik de komende 10 jaar krom moet gaan liggen omdat de gemeente toendertijd besloten heeft materialen te gebruiken waarvan toen al bekend was dat het schadelijk voor de gezondheid was en ze nu ineens een wet verzinnen dat ik moet opdraaien voor de kosten om datzelfde dak te vervangen.

  reageer
 • Willem D

   

  Maar dat wisten ze toch toen ze de woning kochten . Daar hoef de rest van Lelystad toch niet aan mee te betalen .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert