Agora focust vooral op dans

LELYSTAD
Het Agora Theater in Lelystad wil het danstheater van Flevoland worden. Dansvoorstellingen zijn goedkoper dan bijvoorbeeld musicals. Dat komt doordat dans deels gesubsidieerd wordt. Volgens directeur Jan Gras is het publiek nadrukkelijk op zoek naar dans. Om die reden ligt in de nieuwe programmering de focus op dat genre.

Ook zijn er komend seizoen geen opera's meer, wel treden er bekende cabaretiers op zoals Najib Amhali, Freek de Jonge en Javier Guzman.

Agora kampt met een tekort op het eigen vermogen van 1,1 miljoen. Om dit probleem op te lossen wil de gemeente Lelystad een lening van 6 ton verstrekken en de komende twee jaar anderhalve ton extra subsidie geven. 

Het Agora Theater in Lelystad moet laten zien dat de bedrijfsvoering en financiën vanaf nu op orde zijn. Dat verlangt het college van b en w in ruil voor de royale financiële steun aan het theater. Volgens wethouder Janneke Sparreboom is een hogere bijdrage van de gemeente onvermijdelijk, omdat Agora het anders niet redt.

reacties (19)

 • Frits

   

  Gewoon aan een marktpartij verkopen, die alleen commercieel dekkende voorstellingen organiseert. In Almelo en Hilversum vindt niemand het erg dat er alleen populaire voorstellingen gehouden worden en dat het bedrijfsleven eigenaar van de plaatselijke schouwburg is. Van de Valk in Almelo functioneert prima als eigenaar. Semi-ambtenaren en ambtenaren kijken vooral naar extra subsidiepotjes, en niet naar mogelijkheden om de exploitatielasten te drukken en meer inkomsten uit marktwerking te halen.

  reageer
 • Gerardus W.

   

  Sloopkogel

  reageer
 • Hetty

   

  Misschien zou de programmeur eens naar het publiek, de lelystedeling, moeten luisteren en niet naar de pijpen "dansen" van de directeur. waarschijnlijk zijn er dan volle zalen.. voor de sfeer hoef je er ook al niet meer te zijn. die is waardeloos.

  reageer
 • JFW

   

  De Agora is gestart in 2007 en had in dat jaar een tekort van 290.000. In 2008 was dat tekort 600.000. (Dit was voor de komst op 1 januari 2009 van de heer Gras) Daarna ging het beter met de Agora en in 2011 was er voor het eerst een klein positief resultaat. Door de crisis vielen de resultaten vanaf 2012 tegen, met name op het gebied van de congres- en vergaderactiviteiten. In 2014 was er een tekort van 298.000, terwijl in het halfjaarverslag een tekort van 100.000 was gemeld. Naar aanleiding van dat laatste tekort is er een onafhankelijk onderzoek gedaan.

  reageer
 • Pedro G. Wassenaar

   

  Beste heer JFW, ik weet niet van welk planeet U afkomstig bent want ik ben begin september 1978 bij de Agora te werken. En ja, het waren roerige tijden en wij draaiden toen der tijd ook al met verlies!!! Daar kon niemand iets aan doen, heel Nederland lag op zijn gat!!!!

 • Snuffelaar

   

  Dans? Ik weet even niet wat ik lees. Mij zie je dan niet meer in de Agora. Wat een waanzinnig plan! Meer goede cabaretiers, artiesten in de trant van Boudewijn de Groot e.d., mensen als Hans Dorresteijn, optredens van een kleine fado groep - was erg leuk - maar GEEN dans. Liever een paar euro ticketprijzen omhoog. De theaterfans komen ook dan nog, degenen die nu niet komen komen nooit. Misschien ideetje om eens op goedkope manier te peilen wat se Lelystadse burger wil, die al die poen linksom of rechtsom moet ophoesten?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • lelystedeling

   

  Lening van 600.000 euro zien we nooit meer terug ! Subsidie van 150.000 euro zien we nooit iets van terug in het theater. Dit heeft het verleden geleerd met verschillende instanties, zoals Bataviawerf ( vele miljoenen) Erfgoedcentrum Nieuw Land ( renteloos/aflossingsvrij 600.000) "toekomstig "Batavialand vele miljoenen. Welke wethouder heeft er een gat in zijn/haar hand ? VVD +PvdA samen.

  reageer
 • KC

   

  Allemaal bodemloze putten!

 • Hendrik

   

  Misschien heeft de omroep het gewoon niet zo goed begrepen. Het gaat om tien dansvoorstellingen komend jaar, op een totaal van 130 voorstellingen.

  reageer
 • GB

   

  Dat mag er dan best even bij gezegd worden. Want als daar belangstelling voor is het verstandig om het aanbod iets uit te breiden en andere voorstellingen die niet goed lopen iets minder aan te bieden.

 • De Vries

   

  Dicht die tent. Zoiets mag niet in leven gehouden worden door subsidies.

  reageer
 • W ijkbewoner

   

  We kunnen beter er een bordeel van maken dat leverde wel geld op

  reageer
 • Bb

   

  Wedden dat ze volgend jaar weer een tekort hebben van meer dan een miljoen .

  reageer
 • gerard

   

  misschien tijd voor een andere programmeur? dans is blijkbaar de voorkeur van de directeur en niet van de bezoekers...

  reageer
 • Lelystatter

   

  Dat Jan Gras weer wat goed voor ons is hebben we de laatste jaren mogen ervaren. €1.000.000 tekort. Wat wij nodig hebben is o.a. cabaret en zeker geen dans. V.w.b. De bioscoop pak gewoon alle premières mee i.p.v. zoveel kinderfilms.

  reageer
 • Kees

   

  Waar komt die man vandaan? Wij gaan vaak naar dans in schouwburg almere en daar is de zaal altijd voor het grootste gedeelte leeg....

  reageer
 • Rinus

   

  Het is dus toch vooral een rechtse hobby om met subsidie te smijten naar voorstellingen voor de zogenaamde culuur liefhebbers.

  reageer
 • Jan

   

  Gaat erom dat een wethouder zijn speeltje kan doen. Of het nodig is en rendabel is maakt niet uit. Dat is politiek.

  reageer
 • Frans

   

  Nationaal worden dit soort culturele instellingen al zwaar gesubsidieerd. Hoeveel is dat per hoofd van de bevolking in Lelystad? Komt dat uit middelen van het Rijk of de gemeentelijke belastingen? Als het laatste het geval is, wie subsidieerde dan wie en willen we dat nog wel in Lelystad. Gewoon kaart prijs verhogen dat het commerciël kosten dekkend wordt. Zeker geen lening van de gemeente die uiteindelijk niet kan worden terug betaald. Soms is het eenvoudiger om iets failliet te laten gaan. In een keer een verlies nemen en herstarten. Dan weten we waar we aan toe zijn. Met het huidige voornemen wordt het jaarcop jaar verder modderen tot we er bij neervallen over de rug van de inwoners die er niet eens gebruik van maken.

  reageer
 • Sem

   

  Kan me niet voorstellen dat je met dans veel bezoekers trekt. De cabaretvoorstellingen zijn volgens mij de enige publiekstrekkers, maar ook alleen de grote namen. Ik ben ook wel bij voorstellingen geweest van redelijk onbekende cabaratiers waarbij de kleine zaal zelfs maar half gevuld was. Het lijkt me sowieso moeilijk het theater hier goed te vullen. Met zoveel relatief lage en midden inkomens in de stad.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Wat dit idee betreft ben ik het volstrekt oneens met Jan Gras: Wat Lelystad nodig heeft is THEATER met hoofdletters, en vooral theater 'niet van bij ons', zoals de Belgen dat treffend zeggen. Oké, opera is voor een select gezelschap, maar THEATER, dat is de ziel van ons moderne bestaan, en daar reken ik ook cabaret (mits niet al te plat) toe. En muziek? Waarom geen JAZZ en WERELDMUZIEK in het Agora? Ik snap het niet: bij een beter aansluitende programmering stroomt de kassa vol, maar dan moet je wel rekening houden met de bevolkingssamenstelling en -wensen, en niet voor de elite gaan. Die kun je juist bedienen met dure privé- verhuringen (inclusief opera of dergelijke)...

  reageer
 • Ria

   

  Alleen dans? Nog minder publiek? Nog minder inkomen? Dus eind van het liedje "geen theater meer". Begrijp dit beleid niet.

  reageer
 • Joke

   

  Geeft niets hoor, meid, dat je het niet begrijpt, als je het maar snapt.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert