Asbestdakbezitters niet hoopvoller na debat

LELYSTAD
Huiseigenaren in Lelystad met een asbestdak zijn niet hoopvoller geworden na een commissievergadering van de gemeenteraad over de problematiek. Ze verwachten dat ze veel geld en tijd kwijt zijn met de verplichte sanering.

Wethouder John van den Heuvel gaf opnieuw aan dat de gemeente wil helpen met zoeken naar een procesbegeleider om de sanering in goede banen te leiden. Alle overige kosten komen voor rekening voor de huiseigenaren zelf. Het Rijk biedt mogelijk een kleine subsidie en naar eventuele goedkope leningen wordt nog gekeken.

Het Rijk heeft bepaald dat alle asbestdaken in 2024 verwijderd moeten zijn. Het vervangen van zo'n dak kost gemiddeld 10.000 euro per woning.

reacties (8)

 • Jan R. Bakker

   

  Het vervangen kost gemiddeld 10.000 euri per woning. En hierbij vloeit dan 2.100 euri aan BTW in de staatskas.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Nou, op de foto is er één die niet moeilijk deed en het dank al heeft laten renoveren. Je kan gelijk de isolatie flink verbeteren wat vermoedelijk in 10 jaar tijd voor de renovatie zal betalen.

  reageer
 • Tsja

   

  Gewoon massaal laten zitten. Als het rijk iets wil moeten ze maar met geld over de brug komen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als je het laat zitten wordt het uiteindelijk gedwongen vervangen. Op kosten van de bewoner.

 • Hans

   

  De gemeente is hier helemaal geen partij in. De huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk. Altijd wel makkelijk om natuurlijk te roepen dat het de schuld van de gemeente is, maar het standpunt van de gemeente vind ik goed.

  reageer
 • John

   

  Correct, gelukkig worden niet alle burgers van Lelystad opgezadeld met het probleem van huiseigenaren en beleggingsmaatschappijen. Er is nog tijd zat om een beetje geld per jaar op zij te leggen om je woning te onderhouden. Als je Golfplaten op je dak hebt liggen mag je zelf ook de platen verwijderen. Leien helaas niet... Deze vallen in risicoklasse ||

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • moskofiets

   

  Asbest is destijds verkocht onder goedkeuring overheid, en de gemeente had destijds de bouwvergunning goedgekeurd gewoon laten liggen dus. Een subsidie van 4,5 euro per meter lijkt leuk maar dan wel 21% btw betalen voor verwijderen storten en plaatsen voor een nieuw dak. De schatkist word dus netto nog meer gevuld. Mensen die het hardst om vervanging schreeuwen hebben zelf geen asbest het al vervangen of geld zat. En het gezondheidsgevaar van asbest is zwaar overdreven volgens deskundigen

  reageer
 • John

   

  Het heeft te maken met een risicoanalyse. Risico is de kans dat potentieel gevaar lijdt tot schade. Aan gezien de schade hier de dood betekent moet je elke potentieel gevaar (het inademen van vezels) zo klein mogelijk houden. Ook al ademen we van nature al vele duizenden vezels oer persoon per dag in.

 • Ron

   

  De deskundigen waar je naar verwijst zijn zelf benoemde deskundigen. Ik ben zelf al jaren op hoog niveau werkzaam in de asbestbranche en spreek regelmatig de echte deskundigen op het gebied van asbest. Zowel mensen uit de saneringsbranche (onderzoek en sanering) als mensen uit de medische wereld en van het Instituut Asbest Slachtoffers. Die komen met een heel ander verhaal dat gestoeld is op vaak jarenlang onderzoek. Daar hecht ik meer waarde aan dan aan de roeptoeterende specialisten die vorige week in het nieuws waren.

 • frits

   

  Houd toch eens op met dat gebedel om geld. Als eigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen huis. En ja, ik heb ook asbest in mijn huis.

  reageer
 • John

   

  Geheel mee eens. En ja de gemeente wil coördineren, maar betalen moet je als eigenaar zelf, en niet op de gemeenschap af wentelen. Allemaal volstrekt logisch.

 • RR

   

  De huiseigenaren zijn in de tijd verkeerd voorgelicht, men heeft het huis gekocht, mogelijk met asbest. Dit terwijl men heel goed wist dat het dak geheel uit asbest bestaat. Anders gezegd, de gemeente Lelystad, heeft bewust gekoerst op het afstoten, dit in samenwerking met de woningbouwvereniging.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Iedereen kon zien wat er op het dak zit. Iedereen heeft gewoon het huis jaren geleden gekocht.

 • Hans

   

  Waar haal je deze onzin vandaan? De gemeente heeft hier helemaal niets mee te maken

 • John

   

  Onzin, in elk koopcontract staat verplicht of er asbest aanwezig is op de door jouw gekochte woning... Dit is al jaren verplicht. Staat het er niet in kun je bij de rechter de koop uiteindelijk laten ontbinden. In het geval van de Tjalk zijn de woningen niet verkocht door de gemeente maar door een beleggingsmaatschappij... Nogmaals het slaat kant nog wal war RR hier roept.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert