Rechtbank Lelystad schrapt 33 banen

LELYSTAD
Bij de rechtbank in Lelystad verdwijnen de komende jaren 33 arbeidsplaatsen. De banen verdwijnen, omdat de rechtbank in vier jaar tijd overstapt van papieren naar digitale dossiers. Hierdoor verdwijnen veel administratieve functies. Lelystad vormt samen met Utrecht de rechtbank Midden-Nederland. In totaal verdwijnen daar 135 banen. 

De medewerkers van wie de baan verdwijnt, zijn deze week geïnformeerd. Het werk verdwijnt in de komende jaren. De rechtbank hoopt dat zoveel mogelijk mensen door natuurlijk verloop weg gaan. Dat houdt in dat ze met pensioen gaan of bijvoorbeeld zelf een andere baan vinden. 

Alle rechtbanken in Nederland krijgen te maken met deze nieuwe manier van werken. Eerder werd al bekend dat bij de rechtbank in Noord-Nederland ruim 150 medewerkers hun baan verliezen.

reacties (2)

 • Boels

   

  Een klein stapje naar geautomatiseerde rechtspraak: bewijs invoeren, knopje indrukken en schuldvraag en eventuele eis is bekend. Dan is het aan de beroepsrechter om de strafmaat te bepalen binnen de wettelijke marges. Scheelt ook advocaatkosten en draaideurcriminelen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Scheelt ook advocaatkosten" - wil je advocatuur afschaffen? Dat lijkt me nou geen goed idee.

 • Ron

   

  Dus daar lopen tientallen mensen dossiers op te bergen. In 2016.

  reageer
 • KC

   

  Moet je sommige dossiers zien en sommige verdachten hebben meters lengtes aan dossiers. Ook veel griffie werkt. Ga maar eens kijken bij een wat grote rechtspraak, dan praat je wel anders. Weer 33 banen minder in Lelystad.

 • frits

   

  Yep. En maar klagen dat de rechterlijke macht overbelast is en geld te weinig heeft. Maar nu zien ze het licht. Overigens is dit natuurlijk wel een eerste stap op weg naar minder vestigingen van de rechtbank, want die zijn niet allemaal meer nodig met minder papier en minder medewerkers. Het blijft raar dat Flevoland onder Midden-Nederland ingedeeld is. Wat moeten we met Utrecht? Doe Almere en Lelystad onder de rechtbank Amsterdam of Noord-Holland, en Noordoostpolder enz. onder rechtbank Zwolle.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert