Lokale omroep koopt sportmagazine van voorzitter

ALMERE
De Almeerse lokale omroep Media036 heeft voor 25.000 euro het magazine Sport036 overgenomen van Willem Miermans. Miermans is zelf de voorzitter van de lokale omroep. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2015 dat onlangs is vrijgegeven door de gemeente.

Het sportmagazine is een tijdschrift en een website waarop maandelijks een pdf-bestand verschijnt met artikelen over sport in Almere. In het jaarverslag wordt geen verdere toelichting gegeven op de aankoop. Miermans wil geen vragen beantwoorden van Omroep Flevoland. 

Voldaan aan de wet
Volgens de Mediawet mag een omroep naast radio en tv maken ook een blad uitgeven. Het Commissariaat voor de Media laat desgevraagd weten dat het op de hoogte is gesteld van de verkoop van het blad aan de omroep. Volgens het Commissariaat heeft Media036 daarmee voldaan aan de wet.

Positief
Media036 krijgt een jaarlijkse subsidie van 47.000 euro van de gemeente Almere. Uit het jaarverslag blijkt dat de omroep 2015 met een positief resultaat afsluit. 

Dagelijks nieuws
De Almeerse omroep zendt dagelijks radio- en televisieprogramma's uit. Dit najaar verwacht Media036 te kunnen starten met een dagelijks tv-journaal Nieuws036. Miermans zegt hiervoor hulp te krijgen van 'de coördinator van het landelijke NOS Journaal'.  

De NOS zegt in een reactie dat het verhaal van Miermans niet klopt. Er is geen samenwerking met de lokale omroep. Bij Media036 was drie maanden lang een freelance journaliste als vrijwilliger actief. Zij werkte toen ook als freelancer bij de NOS. In augustus is ze gestopt bij de Almeerse omroep. Er is nooit sprake geweest van hulp vanuit het Journaal.

Schriftelijke vragen
De Almeerse PVV laat weten schriftelijke vragen te hebben gesteld over de situatie: 


reacties (32)

 • meneer lees

   

  Wie lees er nou niet er staat Immateriële activa dit zijn dus vaste activa die niet tastbaar zijn. Het betreft bezittingen die wel een rol spelen in het financiële proces, maar nooit in het fysieke bedrijfproces. Immateriële activa kunnen alleen dan op de balans opgevoerd worden, wanneer zij een objectief bepaalbare waarde hebben. Mensen ga eerst eens lezen voor dat je van de toren blaast

  reageer
 • Hendrik

   

  Klopt het dat Willem ook nog diverse subsidies van het cultuurfonds krijgt?

  reageer
 • Ouderen

   

  De voorzitter van de omroep verkoopt een blad aan dezelfde omroep. Het gaat hier niet om een vriendenprijs en ook nog eens ten dele bekostigd uit gemeenschapsgeld. Ik zou wel eens willen weten of het Commissariaat dit niet al voor de start van de omroepstichting als voorwaarde heeft gesteld. Ook de gemeente zal niet op de hoogte zijn geweest, anders hadden ze nooit ingestemd met het toekennen van de bekostiging. In het verslag zijn een aantal punten opvallend. Voor een lokale omroep missen er posten, is er een relatief hoge algemene post en rekent de accountant een bedrag welke exorbitant hoog is voor hetgeen er is aangeleverd en ook nog eens oven een boekjaar van ongeveer een kwartaal. Daarnaast wordt de programmering genoemd, welke normaliter in een separaat verslag aan de gemeente wordt aangeleverd en niet in het financiële verslag thuishoort. Ook de inkomsten en de omschrijving blijven schimmig. Zijn deze op basis van bartering overeenkomsten of een contante betaling. Het zou de gemeente Almere, als verantwoordelijke, goed staan hier adequaat onderzoek naar, te laten, verrichtten. Programmatisch is Media036 niets waard. 95% van de uitzendtijd is hier en goedkope uitvoering van luchtopnamen met schokkerige beelden te zien en sijpelt er zo nu en dan een onderuit gezakte, gebuikte sportpresentator met een aantal zeen nodeloze vragen tussen de reclameblokken door. Veelal heeft de inhoud ook niets met Almere te maken. Kan de 47.000 euro gemeenschapsgeld niet beter naar de ouderen? Als je omroepje wilt zijn, betaal het dan lekker uit eigen zak. Is er ook geen discussie meer over belangen etc. en kan Omroep Flevoland zich richten op de clown. Alhoewel is er een verschil? De ene clown heeft een zak geld, de ander een bebloed mes. Amen.

  reageer
 • F.Brouwer

   

  Radio? Het is toch gewoon een bandje wat afdraait? Wat een zakkenvuller.

  reageer
 • Bart Stein

   

  De spijker op de kop!

 • Verwarrend

   

  In het verslag: De radio studio wordt in 2016 in gebruik genomen zodoende heeft er geen afschrijving plaatsgevonden. Deze is toch van een derde partij? Hoe kun je dan afschrijven? Dit lijkt op creatief boekhouden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ed Molenaar

   

  Waar kun je de begroting vinden van media36?

  reageer
 • Cornelis M

   

  Omroep Flevoland KRIJGT per jaar het lieve sommetje van € 8,4 MILJOEN subsidie per jaar. De hele grote pot verwijt de ketel. Laat me niet lachen zeg. Ik heb nog niemand gehoord waar dat in hemelsnaam goed voor is. hou toch op.

  reageer
 • Sandra

   

  Ja, kijk eens op internet hoeveel keer een uitzending wordt bekeken?!!!Zoveel geld voor zo weinig kijkers. Laten we het maar niet hebben over het salaris van de directeur.

 • Jan D

   

  Je gaat toch niet de lokale omroep vergelijken met de regionale omroep? De regionale omroep heeft als verantwoording voor veel meer mensen nieuws en andere informatieve programma's te produceren. Een lokale omroep heeft eigenlijk als voornaamste doel Om alleen nieuws te laten zien. Omroep Flevoland werkt 24 uur per dag draait niet alleen mijn Playlist eens af op de radio en maakt Elk uur nieuws uitzendingen en werkt het nieuws bij in de app en op de website naast radio en televisie. Dit is er niet te vergelijken met een lokale omroep die berust op vrijwilligers en commerciële dealtjes die Willem M. maakt? Niemand heeft nog geen nieuws uitzending gemaakt maar heeft wel al minder € 90.000 gekregen… Waarvan hij nu nog eens € 25.000 in zijn eigen de zak steekt. Wat is de waarde van het sportmagazine? Moet Almere betalen voor een Megan zien dat ik alleen maar met van commerciële deeltjes aan elkaar vast hangt? Dan heb ik toch niet over dat vrijwilligers gratis en voor niets moeten werken en zelfs een eigen parkeerkaartje moeten betalen als je aan het werk zijn voor de lokale omroep!

 • Jan D

   

  Gaat toch niet menen dat u een lokale omroep vergelijkt met een Regionale omroep? Omroep Flevoland is naast nieuwszender waar je wel van op aankunt bestaande uit professionele camera mensen regisseurs en verslaggevers. Dit is niet te vergelijken met een lokale omroep die berust op vrijwilligers voor het geld dat Miermans nu gekregen heeft, in de verhalen die die eerder heeft verteld over de tweede lokale omroep van Nederland is deze nog ver weg te zoeken in de kwaliteit die daar nu geleverd wordt! En heb ik de commerciële dealtjes nog maar achterwege gelaten! Uit deze jaarstukken blijkt niet dat Willem het goed voor heeft met de stad en de vrijwilligers die zich voor hem in zitten maar meer voor zichzelf

 • Duur

   

  Dure club die IFAA accountanr. RTV Almere was bij Flynh jaarlijks nog geen kwart van dat bedrag kwijt.

  reageer
 • John van Wijngaarden

   

  Representatiekosten? Heeft vriend Giltaij niet alles betaald dan? Is ook opvallend stil rond de heer Miermans. Zou hij onderdeel hiervan uitmaken? 25.000 voor een online sportblad waar niemand in geïnteresseerd is. Terughalen die subsidie! Maar ach, Stadhuis en vrienden dekken elkaar, nietwaar?

  reageer
 • Cor T

   

  Wat me opvalt is dat het rapport op papier is uitgeprint van media 036. Als jaarstukken worden opgemaakt bij een boekhouder tot AA accountant gebeurt dit altijd op papier van de controlerende organisatie. En hoeveel boekingen zijn er nu. En hiervoor 10.000 euro betaald krijgen is veel geld. Als ook staat het sportblad op de begroting, dit is goodwill en heeft geen enkele waarde. Dit behoord daar niet te staan. Jammer dat dhr. Miermans geen reactie geeft aan de pers. Dit veroorzaakt steeds meer vragen. In het belang van de lokale omroep is het heel belangrijk open te zijn en vragen te beantwoorden. Voor elk besluit kan een passend antwoord zijn.

  reageer
 • Verwarrend

   

  Het jaarverslag 2015 komt nogal verwarrend over. Er lijken in de realisatie programma's uit 2016 te worden meegenomen welke inhoud dat er in 2015 niets geproduceerd zou zijn. En dat voldoet niet aan de vereisten.

  reageer
 • Hans

   

  Amateurisme ten top. En het zal nooit wat worden!

  reageer
 • Jan

   

  De accountant doet voor een beetje werk goede zaken haha. € 10.000,= voor beetje plus en min werk.

  reageer
 • Hopelijk gaat Omroep Flevoland door met een onderzoek naar de handel en wandel van Media036, tot de onderste steen boven is. Zaakje stinkt aan alle kanten!

  reageer
 • Opheffen

   

  In naam van Almere, hef die lokale ellende nu voor eens en altijd op. Zowel Media036 als de AOS zijn niet in staat een omroep neer te zetten welke een meerwaarde voor Almere creëert. Het gaat hier slechts om belangen van ondernemers welke met hun eigen business niets van de grond krijgen, behalve een nutteloos sportblad dan;-( . Op de radio zijn bij beiden alleen non stop geautomatiseerde speellijsten te horen en de TV beperkt zich tot saaie sport en soms een of ander jongerenprogramma waar de jeugd niet op zit te wachten. Zonde van het geld, kan beter naar de ouderen in Almere.

  reageer
 • Jan D

   

  Miermans heeft precies wat hij wil. Gratis verkapte ruimte in schouwburg en zelf centjes op z'n rekening. Een tijdschrift verkopen dat niets waard is en was doordat het doorvrijwilligers in de lucht werd gehouden. Maatschappelijk geld verloren! Ook na 2,5 keer 47.000 euro is er nog steeds geen nieuws uitzending. Wederom na zwarte schapen voetbal en alvo zelf er wijzer van worden.

  reageer
 • Jond

   

  Ik heb het al vaker hier gezegd: aan Miermans 'Kleeft' al jaren van alles en nog wat dat het daglicht niet kan verdragen! Informeer maar eens bij het voormalige sv Almere!!

  reageer
 • koker

   

  dus de gemeente geeft geld voor een lokale omroep en daarvan wordt een sportwebsite gekocht. de voorzitter koopt een website van zichzelf. kom op raadsleden wordt eens wakker!

  reageer
 • Henk

   

  Wat is ernu gekocht? Een idee? Dus de voorzitter vindt het simpele idee van Miermans 25.000 euro waard? Wij van de wc eend..... Na van de 47000 euro subsidie €25.000 euro te hebben weggegooid toch nog winst maken? Ben benieuwd of hier vragen in de gemeenteraad over worden gesteld.

  reageer
 • Johan B

   

  Ik denk niet de een gemeenteraad hier veel aan kan doen. Als de omroep voldoet aan de eisen van de Mediawet is de gemeente verplicht te subsidiëren. Daar krijgt de gemeente geld voor van Den Haag, de gemeente moet dat doorgeven aan de omroep, zogezegd. Pas als de omroep handelt in strijd met de wet wordt het een ander verhaal.

 • michael

   

  Als de gemeente zo graag nieuws uit Almere op tv willen hadden ze beter het geld aan omroep flevoland kunnen geven net als vroeger toen OF dit deed. Die nieuwe zender is echt een aanfluiting.

  reageer
 • Ikke

   

  Hij pakt gewoon wat hij kan. Over 2 jaar zet hij de stichting weer in de kast en dan heeft hij mooi het geld voor zijn pedicures op de henk sprengerweg. Slim bedacht.

  reageer
 • Dennis

   

  Grappig, met dat autoblad lijkt hetzelfde te zijn gebeurd..

  reageer
 • Bart Kerkhofs

   

  Autoblad? Dat digitale vodje vol spelfouten van een voor niets tikkende werkloze heftruckchauffeur, met interviews waarin de adverteerders vertellen dat de klant bij hen koning is en dat zij pas tevreden is als de klant dat is? Als hij daar een kwartje voor vangt, is Miermans een topverkoper.

 • Pietje Precies

   

  Als ze zichzelf kunnen bedruipen, waarom dan nog "subsidie" vanuit de gemeente? De "subsidie" is bedoelt om in een totaal lokaal media aanbod te kunnen voorzien en als een lokale omroep het met eigen middelen kan dan stoppen met het betalen van deze "subsidie". Besteed die gelden aan betere doelen in Almere. Dit zaakje stinkt en riekt naar belangen verstrengeling en zelf verrijking door de verkoop aan je "eigen" omroep.

  reageer
 • Dennis

   

  Hij is zeker nog wel directeur en doet de acquisitie,? Als je de colofon van de magazines leest, wordt het netjes geleidelijk veranderd.........maar zijn adres blijft wel staan op de laatste bladzijde!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Juist in een tijd waar de regionale en provinciale media sterk onder druk staan zoiets doen is een belediging en slecht voor het aanzicht van de hele branche. Zijn liefde voor het geld is blijkbaar groter dan die voor zijn vak....

  reageer
 • Cor T

   

  Zoals verwacht heeft er een verkoop plaats gevonden. Maar hiermee wordt door het commissariaat nog wel een onderzoek gedaan naar de inhoud. Er mag namelijk voor vuftig procent vrije inhoud worden geplaatst. En vijftig procent naar d programma's. Dat is nog geen geval. Maar goed dat de eerste stap is gezet. Ben alleen benieuwd hoe de rd hierover denkt.

  reageer
 • Victor

   

  Dat is lekker makkelijk verdienen. Ik ben nu al benieuwd wat voor een aankoop hij dit jaar gaat doen om zo zijn eigen portemonnee te vullen.

  reageer
 • Ron

   

  Goed werk Omroep Flevoland

  reageer
 • Almeerder

   

  Er is serieus alleen nog maar sport te zien op tv. Er is nog geen enkel nieuwsbericht zelf gemaakt, AlmereVandaag helpt Miermans met het binnenharken van gemeenschapsgeld voor privé hobby's. De politiek is hier ook verantwoordelijk voor. Die hebben hier willens en wetens voor gekozen?! Ik neem aan dat de politiek nu dat geld gaat terugvragen aangezien Miermans tijdens de aanvraag heeft verkondigd dat sport036 onderdeel uitmaakte van de omroep. Dat is dus niet overkopen nadat de subsidie binnen is. Maarja, het is toch niet hun geld..

  reageer
 • Willem dronten

   

  Je krijg 36000 euro van de gemeente om radio mee te maken en je besteed het ergens anders aan.?

  reageer
 • Rick

   

  Sorry? Dus zijn eigen blad aan zijn eigen bedrijf verkopen met belastinggeld. Tof dat dat allemaal zo maar kan zeg....

  reageer
 • Kaassie

   

  Ik snap niet dat ik zoiets niet durf. Misschien ben ik verkeerd opgevoed: ik mag ( en wil) de boel niet belazeren.

 • John

   

  Riekt wel heeeeel erg naar belangenverstrengeling. En waarom wil Miermans niet reageren op vragen die hij kon verwachten? Om elke schijn van belangenverstrengeling weg te nemen had hij al lang en breed een antwoord met inzicht in de gang van zaken klaar moeten hebben liggen. Het gaat hier wel over meer dan de helft van het subsidiegeld. Hoeveel lezers heeft dat blad eigenlijk dat een dergelijke prijs gerechtvaardigd is?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert