'Korrels in kunstgras voldoen aan milieukeurmerk'

ALMERE
In de kunstgrasvoetbalvelden in Almere zitten alleen rubberkorrels die zijn goedgekeurd door de stichting Milieukeur. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Almere aan de gemeenteraad, naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Zembla. Daarin werd aandacht besteed aan gezondheidsrisico's van rubbergranulaat dat in de kunstgrasvelden is verwerkt.

Volgens het college zijn er in Almere 14 kunstgrasvoetbalvelden die zijn ingestrooid met deze rubbergranulaat-korrels. Omdat het gebruikte rubber voldoet aan de milieu- en gezondheidseisen is er volgens b en w geen reden om er niet op te sporten. Wel houdt het college nader onderzoek van het RIVM naar de rubberkorrels nauwlettend in de gaten.

Op Almeerse kunstgrasvelden voor andere sporten zijn andere materialen gebruikt. Ook op de trapveldjes op playgrounds is geen rubbergranulaat gebruikt.

reacties (4)

 • Erik

   

  Hier slaat b&w de bekende plank helemaal mis!!! De korrels zijn NOOIT getest/gekeurd, dusssssss

  reageer
 • Ta zeg ....

   

  Ja zeg, als je dat aan de grote klok hangt loopt een wethouder mooi zijn kistje wijn met de kerst mis .....!

 • ron

   

  alles wat ooit is afgekeurd was daarvoor altijd goedgekeurd; de tekst zegt me dus helemaal niets.

  reageer
 • John

   

  Vraag is welke criteria heeft Stichting Milieu Keur gebruikt en hoe oud is deze criteria. Op hun website hebben ze het zelf over 2011.

  reageer
 • Jawel

   

  Jawel, ik bezit zelfs uitstekende referenties over het gebruik van ASBEST !

 • Bijzonder ,struisvogel politiek????

   

  Als men de basis grondstoffen van Autobanden bestudeert dan kan men niet ontkennen dat er stoffen in zitten die niet gezond zijn voor het lichaam.vulkaniseren is de laatste stap bij het maken van (auto)banden; producenten gebruiken hierbij vrijwel uitsluitend zwavel als vulkanisatiemiddel. De zwavelbruggen die gevormd worden tijdens het proces kunnen uit één of meerdere zwavelatomen bestaan. het type en de hoeveelheid bruggen bepa­len voor een belangrijk deel de eigenschappen van het uiteindelijke product. Om de vulkanisatiereactie te starten is zinkoxide nodig als activator – meestal in combinatie met stearinezuur als ligand. Vulkaniseren door alleen te verhitten met zwavel duurt echter uren. Daar willen de bandenfabrikanten natuurlijk niet op wachten. Daarom voegen ze naast een activator een cocktail van versnellers toe. WELKE MIX dat is, is het geheim van de producent en valt niet meer te ach­terhalen als de band eenmaal gereed is. Vaak heeft een versneller een amine­ en zwavelgroep. een verbinding die vaak gebruikt wordt is N -tert ­butyl­ 2­benzothiazool sulfenamide (tbbs). ONDUIDELIJK is hoe de activator en versnellers precies werken. Wetenschappers zijn het namelijk niet eens over het mechanisme van de vulkanisatie: sommigen stellen een radicalair mechanisme voor, anderen denken aan een ionisch mechanisme. Dus lichaamsvreemde stoffen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert