Provincie wil dat Urk risico buitendijkse haven draagt

URK
De gemeente Urk moet de financiële risico's van de aanleg en exploitatie van de buitendijkse haven op zich nemen. Dat wil de provincie. Voor 16 november moet de gemeente schriftelijk bevestigen dat ze garant wil staan en onder welke voorwaarden.

Uit de eerste berekeningen blijkt dat er niet voldoende geld is om de haven aan te leggen. Er is sprake van een zogenoemde onrendabele top. Het is niet bekend hoe groot die is.

De provincie is bereid om extra middelen in te zetten om de buitendijkse haven te realiseren. Die komen dan uit de pot van de Zuiderzeelijngelden. Dat is een compensatie voor de niet aangelegde spoorlijn tussen de de Randstad en het noorden van het land. Het geld kan besteed worden aan economische ontwikkelingen in de provincie. Uit die pot is al 5 miljoen euro gehaald voor de aanleg van de haven, maar er is meer nodig.

reacties (5)

 • Dus toch

   

  Zo, 16 november al... De provincie wil het dus niet. Hoe kun van zo'n kleine gemeente vragen in zo'n korte tijd, zo'n risico in te schatten.

  reageer
 • Pyrrus

   

  Het is geen project dat "gister" is bedacht! Maar ook hier geldt: voor niets gaat de zon op!

 • Bergerac

   

  Begrijp ik dit goed? De provincie de zeggenschap en Urk het risico dragen?

  reageer
 • Johan

   

  De provincie kan het geld beter inzetten voor de nieuwe haven bij de Maximacentrale, anders krijg je straks twee onrendabele havens! Urk hoeft ook geen compensatie te krijgen want de Zuiderzeespoorlijn zou sowieso niet langs Urk lopen!

  reageer
 • Frenky

   

  Die buitendijkse haven die komt er niet nu niet morgen niet over vijf jaar niet over 10 jaar niet over 20 jaar niet.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het is besloten dat deze er wel komt.

 • Polderaar

   

  Maar de haven zou toch financieel uit kunnen!! Iets wat niet rendabel is, daar ga je toch niet in investeren? Of het is voor de ondernemers interessant en rendabel, dan investeren zij ook en dragen risico, of het is niet rendabel en dan investeer je niet. Onzin dat de Urker gemeenschap de risico's moet dragen. Zijn we door het college en projectteam onjuist voorgelicht? Alleen al alle tripjes, uitjes, studiedagjes etc van de havenmanager zorgen nu al voor een onrendabele top..

  reageer
 • De ingenieur

   

  De urkers zullen er wel willen werken. En het is heel normaal dat overheden de infrastructuur creëren ook wanneer de opbrengst niet meteen voldoende zou zijn. Door mensen als u zouden we nu geen Afsluitdijk of Nieuwe Waterweg hebben.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert