Gemeente wil buitendijkse haven niet zelf ontwikkelen

URK
De gemeente Urk is niet bereid de leiding te nemen bij de aanleg van een nieuwe buitendijkse haven. Urk vindt de risico's te groot, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de provincie.

De provincie had Urk gevraagd de regie te nemen en financieel garant te staan voor de bijna 40 miljoen euro kostende maritieme servicehaven. Het college van Urk vindt het project een te grote opgave. De gemeente heeft hiervoor onvoldoende kennis in huis en vindt zichzelf te klein om dit op verantwoorde wijze te doen. 

Urk heeft de provincie gevraagd of zij de ontwikkeling voor haar rekening neemt, zoals dat ook is gebeurd met de overslaghaven Flevokust bij Lelystad. Daarna is Urk wel bereid om de haven te exploiteren, onder voorwaarde dat de financiële onderbouwing van het project klopt.

Hoe reageert de provincie?
De provincie kan nog niet reageren op de brief. Het college van Gedeputeerde Staten wil eerst met de gemeente om de tafel om over de brief te praten. 

Wat is een maritieme servicehaven? 
Flevoport is bedoeld als de nieuwe werkhaven van Urk, waar schepen worden gebouwd en gerepareerd. De scheepswerven en loodsen moeten komen te liggen aan de dijk tussen Urk en de Ketelbrug. De haven ligt op grondgebied van zowel Urk, Noordoostpolder als Dronten. Er mogen geen containers worden overgeslagen, omdat dit zou concurreren met Flevokust.

Wat gaat het kosten?
De groep van zeven Urker ondernemers die Flevoport heeft bedacht, heeft de kosten berekend op 38 miljoen euro. Dat kan lager uitvallen als voor een kleinere versie van de haven wordt gekozen. Al jaren wordt er op het financiële plaatje gestudeerd, omdat het tot nu toe niet is gelukt om de financiering rond te krijgen. De gemeenten Urk en Noordoostpolder willen elk 2,5 miljoen euro bijdragen uit het potje dat was bedoeld voor de aanleg van de Zuiderzeelijn.

De provincie kan nog niet zeggen hoeveel zij wil bijdragen, al wordt bekeken of een extra bijdrage mogelijk is.

reacties (9)

 • Jan

   

  Ze vinden een havenmeester woning al te moeilijk

  reageer
 • Polderaar

   

  De ene week beslist Urk nog dat ze niet hoeven samen te werken met de buren omdat ze groot genoeg zijn om zelfstandig te zijn. Een week later staan ze te piepen bij de provincie omdat ze niet capabel genoeg zijn om een haven aan te leggen.

  reageer
 • Realist

   

  Nog even wachten dan zijn ze daar groter dan de buren uit het zelf benoemde dorp A waar zelfs de Deel een fiasco is.

 • Luc

   

  De ondernemers die dat zo graag willen, laten die het risico op zich nemen en laat de gewone burger er niet voor opstropen

  reageer
 • Sjors

   

  Verstandig besluit van de Urker gemeenteraad. Als ze dat niet hadden gedaan zou hèt net zoon fiasco worden als de Floriade in Almere. Want daar denken ze dat ze die grote projecten wel aan kunnen. Maar vervolgens falen ze op alle fronten. En dan maar niet over al het geld wat er al is weggegooid aan subsidie. En wat er nog weggegooid gaat worden. Waar zit dan de meeste kennis? Ik denk van op urk

  reageer
 • Tja

   

  Verstandig besluit.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bezorgde urker

   

  Is het daarom dat het haventerrein nog niet bebouwd is? Zitten er dan mensen op de verkeerde plek en zich niet capabel durven noemen? Eindelijk een goede feedback vanuit het gemeentehuis.

  reageer
 • Frenky

   

  Verstandig. Niet een project gaan leiden wat je niet kan dragen. Dan eindigt het zoals zo vele projecten in heel ver boven de begroting en jaren uitstellen.

  reageer
 • Dirk2

   

  Verstandig om de eigen grenzen van het kunnen te benoemen.

  reageer
 • Nico

   

  Wel de lusten, niet de lasten. Van karakter hebben ze op die klei bult nog nooit gehoord.

  reageer
 • Gerard

   

  Wat daar op gemeentehuis zit heeft kennis van een hoopje zaagsel! Dus verstandig dat ze zoiets niet doorzetten. Want dan word het een groot fiasco. Je moet ergens aan beginnen, dat je zeker weet dat het gaat slagen. Want werk voor niets is er te vaak!!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert