Van Klaveren ziet rol voor VNL in coalitie

ALMERE
Het Almeerse Tweede Kamerlid Joram van Klaveren denkt met zijn partij VNL na de verkiezingen eventueel een rol te kunnen spelen in een rechtse coalitie. Hij zegt dat in de zondageditie van het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Van Klaveren, nummer 2 op de lijst van VNL, ziet ook kansen om invloed uit te oefenen door gedoogsteun te geven aan een minderheidscoalitie. "In het versplinterde politieke landschap wordt de impact van kleinere partijen groter", zegt het Kamerlid dat in het verleden actief was voor de PVV.

VNL haalt in de peilingen nauwelijks één zetel, maar Van Klaveren zegt indicaties te hebben dat de partij op 15 maart beter scoort. Hij baseert dat op het stijgende ledenaantal en de stroom reacties via Facebook en email.

reacties (16)

 • frits

   

  Nee hoor, dat maakt qua vergadersnelheid niet uit. Het zijn namelijk geen partijen die vergaderen, maar volksvertegenwoordigers. Als de partijen groter zijn, neemt het discussie- en conflictniveau binnen die partij toe. Als je minder overleg wilt, zijn er veel betere middelen: afschaffing Eerste Kamer; Tweede Kamer terug naar 100 zetels; maximaal aantal ministers en staatssecretarissen in de wet vastleggen (zoals er ook een maximaal aantal wethouders en gedeputeerden in de wet staat). En als dan ook nog een de provincies, gemeenten en waterschappen samengevoegd worden tot één decentrale overheid, dan heb je echt minder bureaucratie en bestuurlijke vergadercultuur.

  reageer
 • frits

   

  Niet mee eens. Het is een gezond kenmerk van de democratie dat er gemakkelijk nieuwe parrijen opgericht kunnen worden. Andere partijen moeten zich wel afvragen waarom zo veel kiezers hen de rug toekeren. Dat mensen die een conflict binnen hun partij krijgen zelfstandig door kunnen gaan is van belangrijke waarde om te voorkomen dat partijen volksvertegenwoordigers onder druk zetten om standpunten in te nemen die ze niet ondersteunen, of volksvertegenwoordigers dwingen om hun inkomsten af te staan. Als volksvertegenwoordigers hun zetel af moeten staan, zijn de volksvertegenwoordigers niet meer onafhankelijk ("zonder last en ruggespraak", zoals het in de wet staat). Formeel stem je in Nedrland niet op een partij, maar op een persoon!

  reageer
 • Grada

   

  Dit soort splinterpartijtjes geeft alleen maar een hoop narigheid en rompslomp. Verhoog de kiesdrempel en inderdaad bv minimaal 3 of 5 zetels. Bovendien zou het niet mogelijk moeten zijn dat iemand die het met zijn collega;s niet eens is dan maar een eigen partijtje opzet en die ene zetel weer claimt. Om over de kosten maar niet te praten. Een zetel moet blijven toebehoren aan de partij waar hij van aanvang af bij behoorde! Het rommeltje wordt steeds groter op deze manier.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat het volgende kabinet uit een groot aantal partijen zal moeten bestaan is zuiver en alleen de verdienste van die grote protestpartij, de PVV, met wie geen enkele andere partij wil regeren. In feite is een stem op de PVV een stem op D66, de partij waar niemand omheen kan na de verkiezingen. Kleine partijtjes lijken versnippering, maar zijn ook het bewijs dat minderheidsstandpunten óók vertegenwoordigd kunnen worden. Democratie in actie.

  reageer
 • Sjaak

   

  VNL komt over als een degelijke partij. Alleen die Jan Roos is een rare vent. Goed verkiezingsprogramma ook.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Thomas

   

  Nederland is totaal onbestuurbaar geworden door al die kleine protestpartijtjes. Daarom moet er een kiesdrempel van minstens 3 zetels komen, een kiesdrempel van minstens 5 moet ook overwogen worden. Het volgende kabinet moet al uit minstens vijf partijen bestaan, en misschien zelfs zes of zeven. Met een kiesdrempel van 5 zetels, zouden er direct vier partijen minder zijn om het politieke landschap te vervuilen. Sneller vergaderen. Sneller besluiten. Een kiesdrempel is puur positief.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Tja, de politieke partij is een marketingconcept geworden.

  reageer
 • frits

   

  Verklein de Tweede Kamer maar liever tot 100 zetels, en geen kiesdrempel. Het gemak waarmee je in Nederland als nieuwe partij aan de verkiezingen mee kan doen, is een groot pluspunt van onze democratie.

  reageer
 • jo jo

   

  zolang het maar bij hopen blijft voor je en de realiteit toch anders besluit te zijn ;)

  reageer
 • Hallo

   

  Ze hebben een best goed programma. Een fatsoenlijk alternatief voor de Pvv. Als je de Pvv iets te extreem vind dan is VNL een prima keuze.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Met daarbij de verplichting al voor de verkiezingen aan te geven aan welke partij jouw stemmen, bij het niet halen hiervan, dan worden toegevoegd." - ja, daar zullen die partijen echt veel zin in hebben. Ik heb veel onzinvoorstellen gehoord, maar deze slaat werkelijk alles.

  reageer
 • Stefan

   

  De kritiek op VNL begrijp ik niet zo. Ze hebben een goed verkiezingsprogramma. Ook nog doorgerekend door het CPB, las ik. Veel beter dan die van de VVD en het A4tje van de PVV.

  reageer
 • Flevo

   

  Ach, dromen mag, zolang het daarbij blijft vind ik het geen probleem....

  reageer
 • Daan

   

  Ga zo door VNL! Mijn stem hebben jullie!

  reageer
 • jan r. bakker

   

  Waar blijft een effectieve kiesdrempel van b.v. minimaal 5 % van de stemmen? Met daarbij de verplichting al voor de verkiezingen aan te geven aan welke partij jouw stemmen, bij het niet halen hiervan, dan worden toegevoegd. Zou de stambiljetten trouwens ook een stuk overzichtelijker houden... Een dergelijk 1-zetel partijtje is zo kansloos resp. onwerkbaar, kan zich niet eens fatsoenlijk opsplitsen....

  reageer
 • Stevie

   

  Laten we hopen dat die ene zetel niet wordt behaald.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert