CDA: gemeente mist ambitie rond nieuwe haven Urk

NOORDOOSTPOLDER
De economie en werkgelegenheid in Noordoostpolder kunnen veel meer profiteren van de geplande buitendijkse haven bij Urk dan burgemeester en wethouders denken. Dat stelt het CDA in Noordoostpolder.

Volgens de collegepartij heeft Noordoostpolder allerlei ondernemers die zich graag direct aan het 'diepe water' van het IJsselmeer willen vestigen. Zeker nu er bij de Afsluitdijk een bredere en diepere sluis komt. Het CDA ziet grote kansen voor sectoren als de metaal, composieten, agrofood en energie. Noordoostpolder en Urk zouden daarom moeten werken aan een gezamenlijke visie op de ontwikkeling van de haven.

De aanleg van de buitendijkse haven is nog steeds onzeker. Provincie, Urk en Noordoostpolder zijn het nog altijd niet eens over het businessplan. 

Omdat er ook 2,5 miljoen van de zogenoemde Zuiderzeelijngelden in de nieuwe Urker haven wordt gestoken, mag volgens het CDA van de gemeente Noordoostpolder best wat meer ambitie worden verwacht. Met de Zuiderzeelijngelden worden Noordoostpolder en Urk gecompenseerd voor het feit dat het kabinet in 2007 een streep zette door een spoorlijn naar het noorden van het land.

reacties (8)

 • Hannes

   

  Wat is er mis mee, als het gaat om de aanvoer van hun eigen visafslag; En de Maritieme onderhoud voor de eigen schepen!! Het zal zeker een logistieke voordeel zijn als de sluis bij de Afsluitdijk breder en dieper worden aangelegd!" Met een betere samenwerking wat de overslag bij Lelystad betreft, kan men nog met de juiste strategie heel wat goeds teweeg brengen!" "Een haven gaat men pas aanleggen of uitbreiden, als de toegevoegde waarde duidelijk aanwezig zijn!" (Waarom draait men er zo omheen, als men weet dat de visvangst verder uit het noorden vandaan komt")

  reageer
 • willem

   

  En waar blijkt dat dan uit, CDA? van al dat zuiderzeelijngeld hadden we allang een zuiderzeelijn aan kunnen leggen!

  reageer
 • stop

   

  Steek geld en energie in het realiseren van een 4 baans weg via Kampen naar Zwolle, is voor het bedrijfsleven in NOP veel belangrijker. En een 4 baans weg richting Steenwijk via Blokzijl, dat kan de economie best een boost geven.

  reageer
 • Andries

   

  Vraag het aan wethouder Geert Post. Als je antwoord krijgt wel controleren want hij spreekt niet altijd de waarheid is mijn ervaring.

  reageer
 • kees d.

   

  Is men nu al vergeten dat Urk tranen met tuiten heeft gehuild om de windmolens tegen te houden vanwege het beschermd dorpsgezicht? Maar nu wil men wel een buitendijkse haven in het IJsselmeer dat een Natura2000 gebied is en is men het beschermde dorpsgezicht totaal vergeten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gerard

   

  Heropen de Zuiderzeelijn maar dat lijkt me een beter plan!

  reageer
 • Thomas

   

  De havens waar metalen worden verscheept zijn nu al noodlijdend, maar het lokale CDA denkt dat men zich in de middle of nowhere zou vestigen, ver weg van alle bedrijven? Erg serieus of goed nagezocht klinken de klachten van het CDA niet.

  reageer
 • karel

   

  Om de college partijen te vriend te houden moet het CDA cadeautjes uitdelen, eerst naar de PU om boulevards aan te leggen in Bant en Marknesse en nu naar de CU/SGP voor een haven voor de Urkers. Wanneer steekt het CDA geld in het centrum van Emmeloord?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert