Werkbedrijf adviseert bij aanpak asbestdaken

LELYSTAD
Bewonerscollectieven en particuliere huizenbezitters met een asbestdak in Lelystad kunnen binnenkort aankloppen bij het Werkbedrijf Lelystad voor advies en ondersteuning. Het college van B en W heeft besloten om het Werkbedrijf in te schakelen bij de aanpak van het asbestprobleem.

In Lelystad hebben naar schatting 1200 huizen een dak met asbest. Vanwege de gezondheidsrisico's schrijft het Rijk voor dat het asbest uiterlijk in 2024 is verwijderd. Eigenaren moeten dat zelf betalen.

Vervanging is ingewikkeld
In diverse wijken willen bewoners hun dak collectief vervangen, maar ze komen er achter dat het onderwerp zeer ingewikkeld is. Daarom willen veel collectieven procesbegeleiders inschakelen, die hen adviseren bij de dakvervanging.

De gemeente wil die rol niet op zich nemen, omdat zij ook toezichthouder en handhaver is bij de asbestdaken. Daarom gaat het Werkbedrijf namens het Platform Asbestdaken Lelystad de wijkcollectieven adviseren over het inhuren van de procesbegeleiders. Ook huiseigenaren die geen lid zijn van een collectief kunnen bij het Werkbedrijf terecht. 

De gemeente en het Werkbedrijf lichten binnenkort toe hoe ze de collectieven gaan helpen.

reacties (4)

 • Rinus

   

  Goed dat de wethouder een manier gevonden heeft om de bewoners met een asbestdak bij het proces te laten ondersteunen met een deskundige die door het werkbedrijf wordt ingehuurd. (Petten probleem gemeente opgelost) Platform Asbestdaken Lelystad succes met de renovatie!

  reageer
 • KC

   

  Ik geloof dat bij het Werkbedrijf geen kennis aanwezig is op dit gebied. Stop er mee en huur goede expertise in. Dit is valse concurrentie van de gemeente.

  reageer
 • Inwoner

   

  Is dit niet het regelen van De oude Melkert-banen ?? En zo kan het Werkbedrijf aangeven hoe 'succesvol' ze zijn

  reageer
 • Harry Klein

   

  Wat is dan de relatie tussen werkbedrijf en gemeente? Is dit geen valse concurrentie ingegeven door het College? Wie selecteert wie en wie controleert in de aanbesteding? Keurt de slager hier zijn eigen vlees bij de achterdeur? Onwaarschijnlijk doorzichtig deze constructie en daarmee ongeloofwaardig. Asbest specialisme/certificering is er niet voor niets. Voldoet het werkbedrijf hier uberhaupt wel aan? Private bedrijven zijn overal verantwoordelijk voor in deze. Vraag mij oprecht af of dit past in de gedragsregels van onze overheid. Verbazingwekkend hoe deze gemeente ondernemers maar blijft dwarszitten voor het eigenbelang van enkele bestuurders.

  reageer
 • Stevie

   

  Verbazingwekkend hoe deze gemeente ondernemers maar blijft dwarszitten voor het eigenbelang van enkele bestuurders. Je hebt helemaal gelijk. De gemeente wordt steeds meer ondernemer. Neem de horeca rond het stadhuis, Eetalage, Winston en Monique en ijssalon. Leuke tenten hoor, masr allemmal met subsidie neergezet. De participatiewet zorgt voor een vrachtlading aan 'vrijwilligers'. Buurthuizen met goedkope drank, gratis vervoer ouderen, kringloopwinkels en groenvoorziening draaoen er op. Mooi hoor maar de doodsteek voor veel ondernemers.

 • Barbara

   

  Verbazingwekkend inderdaad.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert