Boek over historisch Waterloopbos Marknesse

MARKNESSE
Er is een boek gemaakt over het Waterloopbos in Marknesse. Het bos, dat 120 hectare groot is, was enkele decennia lang het werkterrein van het Waterloopkundig Laboratorium. Sinds 1951 zijn er ruim 200 waterloopkundige onderzoeken uitgevoerd. Tientallen binnen- en buitenlandse havens en rivierdelta's werden in het bos op schaal nagebouwd, zodat effecten van golfslag en waterstroming voorspeld konden worden. Een aantal ontwerpen zijn later op verschillende plekken in de wereld nagebouwd.

In het boek komen oud-medewerkers van het laboratorium aan het woord en zijn foto's te zien van toen en nu. De uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met Natuurmonumenten die sinds de jaren negentig het bos beheert. Het is sindsdien ook open voor publiek. Natuurmonumenten gaat de komende jaren een deel van de waterloopkundige modellen in het bos opknappen.

De bedoeling is om van het Waterloopbos een toeristische bestemming te maken die jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers trekt. De kosten voor de investering zijn ruim zeven miljoen euro. Het voormalig onderzoeksterrein van het Waterloopkundig Laboratorium is sinds vorig jaar maart een rijksmonument.

Het boek wordt dinsdag 13 juni officieel gepresenteerd.
 

reacties (1)

  • geïnteresseerde

     

    Leuk als vaderdagcadeau. Waar is het boek te koop ? (Na dinsdag! )

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert