Provincie sluit mega-grondruil voor natuurprojecten

FLEVOLAND
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een deal gesloten met het Flevo-landschap en Staatsbosbeheer over de ruil van 450 hectare grond. Staatsbosbeheer en het Flevo-landschap doen afstand van grond die was bedoeld voor de natuurverbinding Oostvaarderswold tussen de Veluwe en de Oostvaardersplassen.
 
Deze verbinding ging niet door en daarom is de provincie nu bezig om nieuwe natuurgebieden te maken in Flevoland. Het project heet dan ook Nieuwe Natuur. De locaties daarvan zijn juist weer voornamelijk in het bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Door te ruilen kunnen de nieuwe natuurgebieden makkelijker worden aangelegd. 
 
Het gaat om een oppervlakte van bijna 900 voetbalvelden. Volgens de provincie is het een van de grootste grondruilen in de provincie ooit.
 
De provincie kan door de ruil nog dit jaar verder met de ontwikkeling van deze natuurgebieden:
- Eemvallei-Zuid, Almere bij Oosterwold
- Noorderwold-Eemvallei, Almere bij Oosterwold
- Hollandse Hout, Lelystad bij Oostvaardersplassen
- Urkerveld, Urk
- Gouden Randen, Almere bij Pampushout
 
Door de grondruil komt er ook weer ruimte voor de blauwe kiekendief. Door de uitbreiding van Almere en Lelystad Airport was de vogel in de verdrukking gekomen.

reacties (10)

 • Michael

   

  En wat komt er ook al weer tegen Almere Eemvallei aan (of in)? Oh ja, 220m hoge windturbines! Altijd goed die natuur en "duurzaamheid" bij elkaar, vooral voor vogels als de kiekendief..

  reageer
 • Frank

   

  Is wel openbaar hoor. Ook jij kunt gewoon een stuk grond kopen van het Rijksvastgoedbwdrijf in Oosterwold. Hoe denk je dat al die mensen asn hun grond zijn gekomen die er nu wonen of aan het bouwen zijn?

  reageer
 • Bas

   

  Mooi dat er weer wat natuur bijkomt bij het Urkerbos. Alleen jammer dat er voor deze lokatie is gekozen, zo dicht bij de windmolens.. Lijkt me niet echt handig.. Aan de noordoostkant ligt ook nog veel landbouwgrond geschikt voor natuuruitbreiding.

  reageer
 • Realist

   

  Geef wel even aan de blauwe kiekendief door dat het bij Urk levensgevaarlijk is met al die geweldige molens

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Hypocratie" - die is nieuw. Hippocratie misschien? Hypercratie?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Andre

   

  Naam Almere valt ook vaak

  reageer
 • Johan

   

  Ruil? Er is toch gewoon sprake van verkoop en aankoop? Ik heb geen openbare inschrijving gezien dat het in de verkoop stond! Hypocratie ten top!

  reageer
 • HH

   

  Ja, de Oer-Eem liep door in Flevoland. Zo'n oude rivierbedding is nu herkenbaar als zandrug onder het landschap. Maar eh, het verhaal van de provincie kent wel erg veel projecten bij Almere. En Hollandse Hout snap ik niet, want dat is al natuur van Staatsbosbeheer. Als hier nu grond van de provincie geworden is, verwacht ik juist dat natiir moet wijken voor toerisme. Geen positief nieuws dus. En bij opmerkingen over de blauwe kiekendief in relatie tot de groei van Lelystad Airport rijzen me de haren ten berge. Geeft de provincie nu in ene toe dat de groei van Lelystad Airport negatief uitpakt voor de natuur? Dat hebben we nooit eerder vernomen. Jaap Lodders, graag een reactie

  reageer
 • ron h

   

  is die luchtfoto van de laakse slenk ?

  reageer
 • Sander

   

  Waarom de naam eemvallei zo vaak, liep dat door in het gebied dat nu flevoland is?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert