ZONL moet ex-werknemers 1,1 miljoen euro betalen

FLEVOLAND
Zorgroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) moet alsnog 122 ontslagen werknemers 1,1 miljoen euro vergoeden. Dat heeft de rechtbank bepaald.

Gestopt met hulp in de huishouding
De zorginstelling die werkzaam is in onder meer Noordoostpolder en Urk kondigde begin vorig jaar aan te stoppen met het bieden van hulp in de huishouding. ZONL zag zich tot een reorganisatie genoodzaakt. Er kwam minder geld binnen omdat er door gemeenten minder zorg werd ingekocht. Ruim tweehonderd thuishulpen verloren hierdoor hun baan.

Wel of geen recht op een ontslagvergoeding?
Werknemers die minimaal twee jaar in dienst zijn en worden ontslagen, hebben recht op een zogeheten transitievergoeding. Dat geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor scholing om makkelijker aan een andere baan te komen. 

Omdat een groot deel van de ontslagen medewerkers per januari van dit jaar aan het werk is gegaan bij zorgaanbieder PGVZ meent Zorggroep Oude en Nieuwe Land dat er sprake is van 'overgang van onderneming'. De werknemers hebben hun werk, arbeidsvoorwaarden en cliënten behouden, zo stelt ZONL. Hierdoor zou de zorginstelling geen transitievergoeding hoeven te betalen.

Onjuist volgens medewerkers
Volgens de medewerkers is dit onjuist. Zij stellen dat zij waren ontslagen voordat duidelijk was of zij bij de nieuwe zorgaanbieder aan de slag konden. Zij moesten voor hun baan ook bij PGVZ solliciteren. Bovendien was het niet altijd mogelijk om evenveel uren te blijven werken.

Gewonnen
De rechter geeft de werknemers gelijk. Zorggroep Oude en Nieuwe Land kan nog tegen het besluit in beroep gaan.

reacties (7)

 • almerrtje

   

  Fijn dat deze mensen de rechtszaak hebben gewonnen. Lekker uitbetalen.

  reageer
 • henry

   

  Gefeliciteerd ex-medewerkers . Dat krijg je nu om een ex-topman met 300000 euro ontslag vergoeding te geven, en deze man heeft de hele bende naar de klote geholpen. De medewerkers en de cliënten waren de dupe.

  reageer
 • Carin

   

  Hopen dat het bestuur haar woord houd , zoals aan het eind van de zitting werd gesproken; Dat mocht de uitspraak zijn dat ZONL transitievergoeding moet uitbetalen zij hun verantwoordelijkheid namen t.o.v deze werknemers . En er inderdaad een eind komt aan deze langdurige kwestie, voor alle partijen.

  reageer
 • Karel

   

  Jammer, want dit geld had beter aan de zorg kunnen worden uitgegeven. De "ontslagen" werknemers zijn al niks beter dan hun managers. 437782

  reageer
 • Schaapjes

   

  Voor de meeste van deze werknemers is dit geld meer dan welkom. Bij vertrekregelingen van managers gaat het om bedragen die Jan Modaal nooit op zijn loonstrookje zal zien. Appels en peren vergelijken Karel! Iemand die 100k+ in een jaar krijgt en dan bij ontslag door slecht functioneren ook nog zijn vergoeding opeist is moreel gezien fout bezig. Deze mensen deden hun werk prima. Overigens, ik vrees dat dit tezamen met de rechtzaken van de voormalig bestuurders wel eens een faillissement van de zorggroep kan worden.

 • Rick

   

  In jouw ogen deugen de mensen enkel als ze vrijwilligerswerk doen?

 • Vakbondslid

   

  Het recht zal zegevieren. Mooi resultaat.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ikke

   

  Zeg Kees, waar komt toch altijd dat beeld vandaan dat 'die managers' dik betaald worden? Er zit ook daar een wereld van verschil tussen de zorg en het bedrijfsleven. Mooi resultaat voor de medewerkers van Zonl!

  reageer
 • kees

   

  managers, waarschijnlijk dik betaald, zitten zeker nog op hun plek??

  reageer
 • Holwerd

   

  Waarom is een manager per definitie "dik betaald"en niet ontslagen? Het wordt echt tijd dat mensen, vooral diegene die zelf niet actief (meer) zijn op de arbeidsmarkt, dat dit simpelweg een functie is en geen privilege. Dat er misbruik en schijn is heeft geen betrekking op ieder persoon die de functie manager draagt.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert