Gemeente in gesprek met bejaard paar over asbestlening

LELYSTAD • Di 19 september 2017 | 21:08 • Dinsdag 19 september 2017 | 21:08
De gemeente Lelystad wil een gesprek met het bejaarde echtpaar dat niet in aanmerking komt voor een lening om het dak van asbest te verwijderen. Maandag werd bekend dat Adri (71) en Nel Schultze (85) uit Lelystad zelf onvoldoende geld hebben voor de verplichte sanering van hun dak. De gemeente Lelystad heeft een regeling waarbij mensen geld kunnen lenen, maar volgens het echtpaar Schultze is hen verteld dat ze te oud zijn. De gemeente gaat nu samen met hen kijken wat er eventueel toch nog mogelijk is.

Volgens een rijksbesluit moet iedereen met een dak van asbest dit vervangen door een ander materiaal. Omdat in Lelystad relatief veel asbestdaken voorkomen is de speciale regeling in het leven geroepen.

Tijdens een vergadering in het stadhuis dinsdagavond werd bekend dat 10% van de Lelystedelingen met een asbestdak niet in aanmerking komt voor de lening. De verwachting is dat de huiseigenaren het geleende geld niet kunnen terugbetalen. De kosten van het saneren van een dak worden geschat tussen de 5.000 en 8.000 euro.

Paul Stortelder van het Platform Asbestdaken Lelystad roept de gemeenteraad op om de regeling te verruimen. Daardoor kunnen de woningeigenaren van 700 rijtjeswoningen hun daken laten saneren. De raad heeft zich daar dinsdagavond nog niet over uitgesproken. Een eventueel besluit daarover valt later. Wethouder John van den Heuvel vindt dat er ook een verantwoordelijkheid bij het Rijk ligt, omdat daar het besluit is genomen om de asbestdaken te vervangen. Op 20 november komt een delegatie uit Den Haag de situatie in Lelystad bekijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel